Acest laxativ natural nu da niciodata gres. Te scapa de constipatie si detoxifica colonul

Anunt

Constipaţia este un simptom ce apare în cadrul unor patologii diverse – digestive sau extradigestive – şi constă în scăderea frecvenţei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort.

Se poate vorbi despre diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinală dacă frecvenţa de apariţie a scaunelor este de până la 3 săptămâni.

Cele mai frecvente cauze ale constipaţiei

1. Masticaţia necorespunzătoare;

2. Regimul dezechilibrat – bogat în grăsimi animale, zahăr rafinat sau cu un procent redus de fibre alimentare;

3. Consumul unor medicamente ce au ca efecte secundare constipaţia (antiacide, antispastice, antidepresive triciclice, suplimente cu fier, anticonvulsivante, antialgice, diuretice, antiparkinsoniene, blocante ale canalelor de calciu);

4. Consumul inadecvat de lichide;

5. Consumul excesiv de mâncare de la fast-food;

6. Abuzul de laxative de sinteză (organismul dezvoltă rezistenţă la acţiunea lor);

7. Oprirea fumatului (nicotina are efect laxativ).

Anunt

Laxativul pentru combaterea constipaţiei

Atunci când vine vorba de alegerea unui aliment pentru detoxifierea colonului şi împotriva constipaţiei, cu siguranţă că primul care ne vine în gând este pruna – un fruct foarte bogat în substanţe cu efect laxativ. Fibrele alimentare, acizii organici, sorbitolul natural şi isatina din prune stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală, curăță tubul digestiv şi împing materiile reziduale ca un piston.

Următorul remediu cu prune este un elixir pentru combaterea constipaţiei, bolile aparatului digestiv, biliar şi hepatic. Este bogat în pectine şi celuloză, exercitând asupra intestinului un efect mecanic, însoţit de o bună acţiune colagogă, de drenare a fierii (bilei).

Ingrediente
– 20 de prune uscate
– apă

Mod de preparare şi administrare

Prunele uscate se crestează de-a lungul lor cu un cuţit bine ascuţit, apoi se pun într-un vas cu apă, în care se ţin o zi întreagă, pentru hidratare.

Se fierb timp de 2-3 ore, cu multă apă, care se schimbă de 3 ori în cursul fierberii, apoi se scurg.

Se obţine un extract de consistenţă gelatinoasă, care se bea cald, zilnic, până la ameliorare.

Cura cu prune

O altă metodă pentru combaterea constipaţiei constă în cura cu prune proaspete, care funcţionează chiar şi la persoanele cu o digestie foarte lentă, care fac indigestii în mod frecvent şi care au probleme de asimilare.

Ca un excelent stimulent digestiv, se consumă 150-300 gr. prune, cu 10-15 minute înainte de masă, minimum 14 zile (în cazurile mai grave). De asemenea, studiile de medicină experimentală au arătat că prunele consumate după masă au acelaşi efect de stimulare a digestiei, ajutând la prevenirea deranjamentelor digestive.

Anunt

Cura cu suc de prune

Cura cu suc de prune o completează pe cea cu prune proaspete, având aceleaşi efecte terapeutice, însă fiind mai rapid şi mai uşor de administrat. Aşadar, în timpul curei cu prune, se poate consuma, pe lângă fructele ca atare, şi sucul proaspăt. Este un remediu excelent împotriva constipaţiei, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil. ♣ În blender se pun 400 gr. de prune fără sâmburi, 1-3 linguriţe de miere şi puţin suc de lămâie, pentru corectarea gustului. Sucul, folosit mai ales ca laxativ şi diuretic, se consumă imediat după preparare: 200-400 ml, zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol.

Precauţii

În timpul curei cu prune, persoanele cu un sistem digestiv sensibil vor consuma cărbune medicinal şi plante aromatice precum chimenul, anasonul, feniculul (combat eventualele deranjamente digestive).

Sursa: articol relatat de topremediinaturiste.ro
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”

loading...