Costa doar 270 euro si oricine o poate construi. Iata cum sa ai propria sera care iti produce legume si iarna

Anunt

Dacă vă doriți să aveți și iarna legume proaspete din producția proprie, acum puteți să vă construiți propria seră în grădină, cu costuri minime.

Serele subterane sau îngropate sunt o modalitate foarte bună de a produce legume pe tot parcursul anului și mai ales în lunile de iarnă.

Investiția pentru o astfel de seră de tip Walipini este de aproximativ 250-270 de euro, iar cu ajutorul ei veți avea legume proaspete chiar și de Crăciun.

Institutului Benson, o organizaţie non-profit pentru agricultură sustenabilă, a creat un manual despre funcționarea unei astfel de construcții.

Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încât să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte.

Astfel, o temperatură este menținută constant 24/24 iar legume precum salata, roșii, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.

Anunt

Cum se construiește sera îngropată

Sunt esențiale adâncimea, orientarea față de soare și ventilația.

Se sapă o groapă rectangulară de circa 2,5 m adâncime, iar lățimea și lungimea rămâne la latitudinea cultivatorului, în funcție de spațiul disponibil sau dorit și de finanțe.

Un detaliu foarte important este poziţia soarelui. Astfel, se alege un loc cât mai luminat, unde soarele să bată tot timpul anului.

În partea din spate a construcției se va face un zid gros de pământ, iar în partea din față se va realiza un perete mai mic.

Peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna va fi captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.

Pereții trebuie să fie puțin înclinați iar interiorul ar trebui să arate în formă de \_/ , pentru a nu se dărâma.

Acoperișul va fi realizat din folie groasă din plastic, din sticlă sau din policarbonat, în funcție de buget ul avut la dispoziție.

Dacă sera subterană este mult mai lată, atunci acoperișul trebuie gândit astfel încât să nu cedeze când e vânt mai puternic, ploaie torențială sau zăpadă.

Anunt

De asemenea, deasupra, în jurul acoperișului, faceți șanturi micuțe și folosiți tuburi de plastic, sau chiar folie, pentru a crea șanțuri de drenaj. Făcând acest lucru veți proteja sera subterană de inundație.

Înainte de a adăugă pământul fertil pe care practic vor crește plantele turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.

sursa: mai multe pe landia.ro

loading...