Probiotice – Lactobacillus acidophilus

Anunt

Acidophilus asa cum sunt denumite aceste microogranisme din genul Lactobacillus de catre Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite sunt bacterii care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate pot aduce beneficii asupra sanatatii gazdei.

Genul Lactobacillus Acidophilus se găsește în mod natural la om în intestine și vagin si este o bacterie gram-pozitiva care se dezvolta in mediile cu PH scazut (sub PH 5.0) avand ca temperatura optima de dezvoltare  37 grade Celsius.

Clasificate ca bacterii ”sanatoase” , L. acidophilus ajută la protecția împotriva infecțiilor și a bolilor. Există o serie de moduri în care L. acidophilus isi îndeplinește functiile in organism. Acesta ajută la descompunerea alimentelor și produce, prin urmare, peroxid de hidrogen, acid lactic și alte substanțe care creează un mediu acid, neprietenos pentru organismele dăunătoare.

L. acidophilus creeaza de asemenea lactaza, care este o enzimă care convertește lactoza (zahărul din lapte) într-un zahăr simplu.
Din cauza acestei capacitati, ingestia de L. acidophilus poate fi utila pentru persoanele care suferă de intoleranță la lactoză.

Oamenii de știință au început să folosească Lactobacillus acidophilus pentru beneficiile sale probiotice inca din secolul al 20-lea. Omul de știință rus și laureat al Premiului Nobel Elie Metchnikoff a studiat proprietățile utile ale iaurtului si a concluzionat faptul că acidul lactic produs în timpul fermentației iaurtului
inhiba cresterea de agenti patogeni in intestine. Metchnikoff a investigat de asemenea dietele persoanelor care trăiesc în Balcani și Orientul Apropiat, si a concluzionat ca ar putea exista o conexiune intre consumul de iaurt pe termen lung și longevitate.

Lactobacillus Acidophilus se gaseste nu doar in iaurt ci si sub forma de pudra, tablete sau capsule. Majoritatea speciilor de lactobacillus sunt rezistente bilei, acidului clorhidric si enzimelor digestive astfel ca o parte din bacterii pot ajunge sa colonizeze liniile celulelor epiteliale si mucoasele intestinale.

Beneficii probiotice:
1) Ajuta la prevenirea infectiilor si infectiilor urogenitale cu ciuperci.
În multe cazuri, necazul reapare, în special din cauza acumulararii unei rezistente la anumite terapii antimicrobiene.
L. acidophilus se poate dovedi eficace în inhibarea creșterii Candida Albicans, care este principala ciuperca responsabila pentru multe infecții.
Un rezumat de la un articol Aparut in 2003 in „Post Universitar Medical Journal of British Medical Journal” afirmă:
„Aportul zilnic pe cale orală a tulpinilor probiotice Lactobacillus rhamnosus GR-1 și Lactobacillus fermentum RC-14, a dus la unii pacienți cu vaginita bacteriana revenirea la o microflora vaginala normala.”(4, 5)”

Anunt

Când lactobacilii sunt introdusi vaginal … va exista un impact asupra microflorei subiectului daca dezechilibrul este cauzat de catre o ciuperca( drojdie) , coliformi Gram negativi și anaerobi, sau coci gram-pozitivi, rezultatul ar putea influenta in mod benefic starea pacientului. „(6)

In plus L. acidophilus LA-5-a arătat că inhibă creșterea celulelor cancerului de san, si are efecte pozitive asupra pacientilor care au facut chimioterapie.

2)Ajută la absorbția nutrienților
Microflora genului Lactobacillus acidophilus este necesara pentru asimilarea nutrientilor de catre organism. Ele ajută la producerea de enzime cheie, și de a crește rata la care vitaminele sunt absorbite.

Unele dintre cele mai bune substante nutritive absorbite cu L. acidophilus sunt vitaminele K și B, calciu, lactaza și acizii grași.

3)Ajuta la reducerea intolerantei la lactoza

Un studiu din 1984 a aratat ca procesul de pasteurizare  a inhibat foarte mult capacitatea organismului de a digera lactoza și de asemenea a scazut semnificativ productia enzimei naturale  lactaza.

4) Reduce efectele secundare ale antibioticelor:

Antibioticele(anti-biotic/anti-viata) distrug bacteriile din organism, atât bune cat și rele.
În timp ce antibioticele sunt o terapie cruciala pentru multe boli, ele pot provoca dispariția florei „prietenoase”.
Acestea pot produce, de asemenea efecte secundare neplacute, cum ar fi diareea. Ingestia de L. acidophilus poate reduce riscul acestor efecte secundare.
Un studiu efectuat în rândul voluntarilor sănătoși care au luat 400 mg de eritromicină a arătat că cei care au mancat iaurt care conțin probioticul Lactobacillus au prezentat mai puține cazuri de diaree decat cei care ingerat iaurt pasteurizat.
Diareea este uneori raportată ca un efect secundar in randul sugarilor si copiilor mici, carora le-au fost administrate antibiotice pentru infectii respiratorii. L. acidophilus, atunci când este utilizat ca un profilactic, scade probabilitatea de diaree în rândul acestor subiecți tineri. (9)

Anunt

Cele mai intens studiate genomuri de lactobacillus acidophilus :

TIP Producator
Lactobacillus acidophilus DDS-1 Nebraska Cultures
Lactobacillus acidophilus LA-5 Chr.Hansen
Lactobacillus acidophilus NCFM  DuPont Nutrition and Health(Danisco)

Siguranța utilizarii L.Acidophilus si efecte secundare:
Au fost raportate f putine cazuri cu privire la efectele secundare provocate de utilizarea  acestor probiotice.
În timpul utilizării inițiale, poate exista o perioadă de balonare excesivă și meteorism.
Aceste condiții vor scădea în frecvență pana cand corpul devine obișnuit cu prezența Lactobacillus acidophilus.

Surse:
(1) FAO/WHO: Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Report of the Joint Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations/World Health Organization (WHO) Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria.
(2) Metchnikoff O. Life of Elie Metchnikoff 1921 Houghton Mifflin Co., Boston, MA.
(3) Kopeloff N. „Lactobacillus Acidophilus” Williams and Wilkins Co., 1926.
(4) Reid G, Bruce AW, Fraser N, et al. Oral probiotics can resolve urogenital infections. FEMS Immunology and Medical Microbiology 2001;30: 49–52.
(5) Reid G, Charbonneau D, Erb J, et al. Oral use of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and L fermentum RC-14 significantly alters vaginal flora: randomized, placebo-controlled trial in 64 healthy women. FEMS Immunology and Medical Microbiology 2003;35: 131−4.
(6) Burton JP, Cadieux P, Reid G. Improved understanding of the bacterial vaginal microflora of women before and after probiotic instillation. Applied Environmental Microbiology 2003; 69:97–101.
(7) DA Savaiano, A AbouElAnouar, DE Smith and MD Levitt. Lactose malabsorption from yogurt, pasteurized yogurt, sweet acidophilus milk, and cultured milk in lactase-deficient individuals. American Journal of Clinical Nutrition, 1984, Vol. 40, 1219-1223.
(8) Effect of Lactobacillus GG Yoghurt in Prevention of Antibiotic Associated Diarrhoea. Annals of Medicine, 1990, Vol. 22, No. 1, Pages 57-59
(9) Arvola T, Laiho K, Torkkeli S, et al. Prophylactic Lactobacillus GG reduces antibiotic-associated diarrhea in children with respiratory infections: a randomized study. Pediatrics 1999; 104(5): e64.
(10) https://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus
(11) http://www.drugs.com/acidophilus.html
(12) http://www.probiotic.org/acidophilus.htm

Loc de comentat