Sunt două tipuri principale de boli care pot afecta un ficat gras. În prima categorie se încadrează bolile de ficat cauzate de alcool, care sunt rezultatul consumului excesiv de alcool de-a lungul timpului.
Problema pacienților care sunt diagnosticați cu o astfel de boală este dată de faptul că sângele nu poate să descompună, în mod corect, alcoolul în diferite substanțe, fapt ce afectează ficatul.
Al doilea tip de boli de ficat este reprezentat de boala ficatului gras non-alcoolic, care este cea mai întâlnită boală a ficatului în lumea Occidentală. BFGNA apare, în general, la oamenii supraponderali și de vârsta mijlocie. Aceasta boală face ca grăsimea să fie produsă în ficat.
Oamenii la care dezvoltă boli ale ficatului nu sunt tot timpul conștinți de simptome, dar simptomele obișnuite includ oboseală, scăderea în greutate, pierderea apetitului, greață, urină închisă la culoare, învinețirea ușoară sau apariția petelor negre pe gât și la subraț.
Schimbările stilului de viață pot duce la inversarea efectelor distrugătoare pe care le poate avea o boală de ficat și pot ajuta, de asemenea, ca starea noastră să fie ținută sub control.
Iată 10 alimente și suplimente care ajută la inversarea efectelor unei boli a ficatului
1. Bananele
Bananele conțin 470 miligrame de potasiu. Ele reprezintă o modalitate naturală excelentă de ați curăța ficatul și de a crește nivelul de potasiu din organism. Bananele ajută, de asemenea, și în digestie, în special la eliminarea toxinelor din corp.
2. Rădăcina de ghimbir
Rădăcina de ghimbir este foarte bogată în fibre, fapt ce este benefic pentru organism, ajutând la un tract digestiv sănătos și la eliminarea toxinelor. De asemenea, conține antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și îl face mai pregătit să lupte împotriva infecțiilor și bolilor. Pregătește ceai de ghimbir fierbând bucăți de chimbir în ceai verde sau în apă sau adaugă niște ghimbir într-o mâncare prăjită pregătită în casă, într-o salată sau într-un smoothie.
3. Cartofii dulci
Cartofii dulci ajută la curățarea ficatului datorită conținutului ridicat de potasiu. Un cartof dulce cconține aproape 700 miligrame de potasiu, dar și magneziu, fier, vitamina B6, vitamina C și vitamina D. Aceștia au și proprietăți anti-inflamatoare, fapt ce îi transformă într-un aliment benefic pentru cei care suferă de boala ficatului gras.
4. Turmericul
Turmericul este un condiment puternic ce are are multe beneficii pentru sănătate. Are puternice proprietăți anti-oxidante și anti-inflamatoare, lucru care îi permite să contribuie la reducerea inflamațiilor din corp și să trateze probleme apărute la nivelul tractului digestiv. Turmenicul ajută și la îmbunătățirea funcției ficatului, ducând la creșterea funcției sale de detoxifiere.
5. Ciulinele
Ciulinele acționează ca un detoxifiant natural pentru organism! Ajută la refacerea celulelor ficatului și la eliminarea toxinelor dăunătoarele prezente în organism. Cercetătorii au arătat că ciulinele are puterea de a crește durata de viață a unui pacient al cărui ficat a cedat.
6. Rădăcină de păpădie
Păpădiile ajută la menținerea fluxului bilei în organism, ceea ce ajută procesul de digestie. Acestea conțin multe vitamine și mulți nutrienți care ajută ficatul să își îndeplinească corect funcția. Ceaiul de păpădie, pentru care se folosesc tulpini de păpădie, este bogat în vitamina C, ajutând la absorbția mineralelor și la reducerea inflamațiior din corp.
7. Ulei de trifoi mărunt
Studiile au arătat că pacienții care suferă de o boală a ficatului pot folosi uleiul de trifoi mărunt spre a obține mari avantaje. Acest lucru se datorează capacității acestuia de a reduce complicațiile și dezvoltarea bolilor ficatului gras. Uleiul de trifoi mărunt face ca procesul de vindecare să fie mai rapid în cazul unei astfel de boli.
8. Legume crude
De-a lungul secolelor, omul a folosit nutrienții care pot fi găsiți în legumele crude pentru a trata bolile ficatului. Transformarea lor în suc este o alternativă excelentă pentru a-i permite corpului să absoarbă nutrienții. Legumele care pot fi folosite cu succes pentru o detoxifiere a ficatului includ napii, varza, sfecla, țelina și brocoliul. Pentru a-i da un ajutor în plus sistemului tău imunitar, poți adăuga niște lămâie, ghimbir sau turmeric în acest suc.
9. Vitamina E
Studiile au arătat că persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului ce nu sunt cauzate de alcool vor observa îmbunătățiri mai mari ale sănătății lor dacă,pe lângă unele schimbări în stilul lor de viață, vor consuma și suplimente de vitamina E. Această vitamină este un antioxidant puternic care reduce inflamația și stimulează sistemul imunitar.
10. Ficatul
Ficatul care provine de la o vacă sănătoasă este un aliment plin de vitamine și nutrienți. Este bogat în vitamina A, vitamina B, acid folic, fier, cupru și zinc. Ficatul este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți de care dispunem.
sursa: davidwolfe.com