Dacă credeați că oamenii din trecut erau mai puțin excentrici decât generația actuală, atunci stați puțin să aflați unele lucruri ce țin de moda și tradițiile lor – veți ramâne surprinși! Am făcut o listă scurtă a ceea ce strămoșii noștri considerau a fi normal:
1. Primul și al doilea somn
Europenii care au trăit în Evul Mediu practicau ceea ce acum este numit un somn în două faze. Primul somn începea la apusul soarelui și ținea până la miezul nopții, apoi oamenii se trezeau pentru 2-3 ore. Unii în acest moment se rugau sau citeau, în timp ce alții comunicau cu familia sau vecinii. Apoi venea timpul celui de-al doilea somn, care ținea până la răsăritul soarelui.
2. Omul- Ceas Deșteptător
Knocker-up, sau Omul- Ceas Deșteptător – această profesie a existat pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea până în 1920. Obligațiile unor astfel de oameni au inclus trezirea celor care trebuiau să meargă la lucru. Oamenii- ceas deșteptător băteau la ferestrele clienților lor cu bastoane sau aruncau în ei cu mazăre din tubul eolian. Nu este foarte clar cine ii trezea pe ei înșiși, dar există o versiune cum că nu mergeau deloc la culcare până să înceapă munca.
3. Rochiile pentru băieți
Începând cu secolul al XVI-lea și până în jurul anului 1920, se obișnuia ca băieții să fie îmbrăcați în rochii până la o anumită vârstă (4-8 ani), iar asta nu deranja pe nimeni. Probabil, motivul principal a fost costul ridicat al îmbrăcămintei și era mai ușor să se coase rochii.
Chopin, cunoscut și sub denumirea de Cockscall și Pianelli, este un fel de pantof pe platformă, înălțimea căreia atingea și 50 de cm. Nu este surprinzător faptul că, cei care purtau acești pantofi aveau nevoie de ajutorul slujitorilor pentru a-i încălța. Cu toate acestea, aceste încălțări erau purtate nu numai din dorința de a arăta bine, dar si pentru a nu păta hainele in noroiul de pe stradă.
5. Transfuzia de sânge pentru orice boală
Această metodă de tratament a fost populară timp de 2 000 de ani până la începutul secolului al XX-lea. Transfuzia de sânge era aplicată practic pentru orice boală, dar provoca uneori mai mult rău pacienților decât bine, slăbind-le organismul.
6. Teama de a face baie
În Evul Mediu, în unele țări s-a crezut că apa aduce pentru om doar boală, iar păduchii erau numiți „perlele lui Dumnezeu”. Aceste credințe au fost împărtășite de monarhi. Isabella din Castilia era mândră de faptul că s-a spălat doar de două ori în viața ei: la nașterea sa și înainte de nuntă. Odată un cavaler i-a atras atenția asupra mâinilor și a unghiilor murdare, la care regina a răspuns: „Oh, de mi-ai vedea picioarele!”
7. Fotografiile postmortem
Fotografiile postmortem- un alt obicei, care în timpurile noastre arată dacă nu înfiorător, cel puțin foarte ciudat, dar în secolul al XIX-lea era o modalitate de a păstra amintirea celor dragi. De regulă, decedații înainte de a fi fotografiați erau așezați în poziții naturale și li se desenau ochii pe pleoapele închise.
8. Produse radioactive la mare căutare
La începutul secolului al XX-lea, radiația a fost percepută de oameni ca un fenomen extrem de pozitiv, astfel că escrocii nu au ratat șansa să profite de asta. În vânzare au început să apară produse cosmetice, alimente și băuturi îmbogățite cu radium și toriu, suveniruri radioactive și chiar dispozitive pentru saturarea apei cu elemente radioactive.
9. Heroina – un medicament pentru tuse
Surprinzător, acum 100 de ani heroina a fost considerată o alternativă inofensivă la morfină și a fost vândută în farmacii ca un medicament pentru tuse. Acesta era recomandat chiar și copiilor. Ulterior, s-a constatat că heroina se transformă în morfină în ficat, iar în 1924 utilizarea sa a fost interzisă; însă în Germania a putut fi cumpărată în farmacii până în 1971.
10. Fumatul la bordul avionionului
Cu 50-60 de ani în urmă, fumatul nu era considerat un obicei prost. Oamenii nu renunțau la această plăcere dubioasă din timpul zborului cu avionul, nu țineau cont de prezența altor pasageri la bord. În prezent, fumatul “în aer” este interzis, însă într-o serie de țări (de exemplu, în Iran) o astfel de interdicție nu se aplică.
11. Mașini de facut baie
Spre deosebire de noi, oamenii din secolele XVIII-XIX nu puteau intra așa, pur și simplu în apa de pe plajă. Aceștia erau nevoiți să folosească mașini de baie – vagoane speciale, asemănătoare cu căsuțele de pe plajă. Furgonetele erau aduse în apă, astfel încât oamenii să poată înota feriți de privirile celorlalți. De reținut este faptul că mașinile de făcut baie pentru femei erau separate de cele pentru bărbați.
12. Pietrele pe post de hârtie igienică
Dar ce nu foloseau oamenii pe post de hârtie igienică înainte de apariția ei: frunze ale diferitelor plante, știuleți de porumb, coajă de nucă de cocos, lână de oaie și cârpă (pentru cei care își permiteau), un băț cu burete sau doar apă. Dar locuitorii Greciei Antice ne-au surprins cel mai mult: pentru scopurile igienice foloseau pietre sau cioburi din vasele sparte.
Sursa: adme.ru/svoboda-kultura/12-strannyh-veschej-kotorye-delali-nashi-predki-1556315