5 soluții care te pot ajuta să ții diabetul sub control

Diabet

Pe lângă hipertensiune, o afecțiune frecvent întâlnită la omul modern e diabetul. Această boală strâns legată de nivelul de insulină apare pe fond nervos (un stil de viață marcat de stres și nervozitate duce la dezechilibre hormonale și alimentare), sau în urma unor tratamente complexe și operații dificile (la nivelul pancreasului, care nu mai poate produce suficientă insulină). De fapt, diabetul e o afecțiune metabolică, apare atunci când organismul e supus unor schimbări radicale, precum un nivel ridicat de zahăr în sânge.

Ad

Cele mai întâlnite 3 categorii de diabet sunt: tip 1 – cel mai grav care presupune administrarea de injecții cu insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge. Tipul 2 de diabet presupune că celulele corpului nu pot prelucra insulina pentru a echilibra nivelul de zahăr. Spre deosebire de primul tip, în care viața omului depinde de injecțiile regulate cu insulină, tipul 2 de diabet poate fi controlat cu un tratament medicamentos. Al 3-lea tip de diabet, numit și „diabetul gravidei” apare la femeile însărcinate, în special în ultimele luni de sarcină. În acest caz medicul poate stabili un regim alimentar echilibrat pentru a preveni instalarea definitivă a diabetului în cazul viitoarei mame.

Iată 5 soluții care te pot ajuta să ții sub control nivelul de glucoză din sânge:

1. Terapia cu plante și produse din plante

Vorbim de scorțișoară, ghimbir sau aloe vera. Plante recunoscute pentru conținutul bogat de substanțe nutritive și vitamine. Aloe vera contribuie la reducerea lipidelor din sânge, mai ales în cazul pacienților cu un nivel crescut de lipide – spre exemplu, persoanele ce prezintă afecțiuni ale ficatului. În cazul inflamațiilor, aloe vera, consumată ca băutură sau extract natural, ajută la refacerea celulelor. Produsele pe bază de aloe vera sunt recomandate mai ales persoanelor cu afecțiuni ale stomacului (ulcer), complicații ce apar odată cu diabetul.

Iată alte câteva exemple de plante și produse din plante care pot fi utile în gestionarea diabetului:

Scorțișoară: acest condiment poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină. De asemenea, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride.

Fenugreek: semințele de fenugreek conțin fibre solubile și aminoacizi care pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ele pot fi consumate sub formă de capsule, pulbere sau ceai.

Gymnema Sylvestre: acestă plantă originară din India poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin inhibarea gustului de dulce din gură, astfel încât persoanele cu diabet nu vor mai fi tentate să consume alimente dulci.

Stevie: extractul de stevie poate fi utilizat ca îndulcitor natural și poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

2. Dietă / operație pentru scăderea în greutate
E greșit să spunem că doar persoanele supraponderale sunt afectate de diabet. Din păcate, această afecțiune atacă extremele (inclusiv persoanele prea slabe pot suferi de diabet), însă poate fi ținută sub control cu tratamente simple. Și cel mai la îndemână remediu îl reprezintă cura de slăbire, ce trebuie să se transforme într-un nou regim alimentar. Practic din dieta persoanei cu diabet trebuie să lipsească dulciurile, pâinea albă, pastele, grăsimile și să se regăsească fructe, legume, carne slabă fără grăsimi și să facă mult sport. O operație de înlăturare a grăsimii corporale nu garantează dispariția diabetului, însă cu un regim alimentar strict poate fi controlat foarte ușor.

3. Un regim alimentar echilibrat
Știați că banalul usturoi are proprietăți antioxidante și ajută la circulația sanguină, reglând totodată nivelul de glucoză din sânge? Puținele studii care au fost efectuate pe această temă au arătat că există o legătură între creșterea secreției de insulină și consumul de usturoi. Însă pentru a ține sub control diabetul e important să renunțați la stilul de viață sedentar, să faceți mișcare zi de zi și să consumați cât mai multe produse sărace în carbohidrați și grăsimi.

4. Tratament cu celule stem
O posibilă soluție la multe afecțiuni moderne, tratamentul cu celule stem ar putea contribui la eradicarea diabetului. Potrivit unor studii desfășurate în San Diego, cercetătorii au reușit să dezvolte celule pancreatice din celule stem, ceea ce ar însemna că pancreasul ar putea funcționa normal în cazul pacienților cu diabet, producând și prelucrând insulină. Însă acest tip de tratament se află încă într-o fază experimentală, desfășurându-se în prezent teste pe șoareci.

5. Transplant de celule islet
Acest tip de tratament presupune transplantarea de celule islet provenite din pancreasul unui donator sănătos în pancreasul unei persoane afectate de diabet. Practic în acest fel celulele transplantate ar urma să preia funcția de producere de insulină în locul celulelor originare care nu mai dau randament. Din păcate acest tip de transplant e destul de complicat, întrucât pacientul primitor poate respinge celulele islet. Tratamentul e anevoios și prezintă suficiente efecte secundare ce pot afecta sistemul imunitar.

Loc de comentat