1. Planurile tale
Nu spuneți nimănui nimic până când planurile nu se vor îndeplini. Nicio idee nu este ideală și are unele puncte slabe, în care oamenii pot lovi foarte ușor.
2. Faptele de milostenie
A fi bun, a face acte de bunătate este o raritate în această lume și, de aceea, trebuie păzit foarte bine. Nu vă lăudați cu faptele voastre bune. Astfel, mândria va înlătura tot binele care a venit din această milostenie.
3. Nevoile/lipsurile/grijile
Nu povestiți nimănui despre limitele dvs. în alimentație, somn, rugăciune, etc. Asceza fizică aduce foloase doar dacă este în coordonare cu starea emoțională.
4. Curajul, puterea, încercările
Unii au încercări interioare, alții încercări exterioare. Încercările exterioare se observă, de aceea oamenii primesc medalii, însă dacă au fost depășite anumite încercări interioare nimeni nu le poate observa și, de aceea, nici nu vei putea fi remunerat vreodată (material) pentru ele.
5. Cunoștințele duhovnicești
Acestea au diferite niveluri și trebuie dezvăluite doar la un anumit nivel de pregătire. Principala greșeală a începătorilor este dorința de a împărtăși celorlalţi propria stare duhovnicească, însă acest lucru, în loc să le aducă liniște, le aduce tulburare.
6. Problemele/necazurile familiale
Țineți minte: cu cât mai puțin veți vorbi despre problemele din familia dvs., cu atât ea va fi mai puternică și mai stabilă.
7. Cuvintele urâte pe care le-ați auzit
Puteți să vă murdăriți încălțămintea sau puteți să vă murdăriți conștiința. Dacă veniți acasă și spuneți tot ce ați auzit de la un necioplit pe stradă, nu vă va deosebi nimic de acea persoană care a venit acasă și nu s-a descălțat.
Familia ortodoxă are arme puternice: credința, rugăciunea și harul.
O familie ortodoxă are arme puternice: credinţa în Dumnezeu, rugăciunea unuia pentru celălalt şi, bineînţeles, harul şi binecuvântarea primite prin Taina Cununiei. Soţii nu mai sunt singuri: cu ei este Dumnezeu!
Bineînţeles, nici ortodocşii credincioşi nu sunt scutiţi în viaţa familială/conjugală, de ispitele, încercările şi furtunile care pândesc orice familie obişnuită.
Se poate spune că aproape orice familie trece în viaţă prin aceleaşi greşeli, într-o măsură mai mare sau mai mică. Unii depăşesc cu succes aceste dificultăţi, se călesc, dobândind o şi mai mare dragoste reciprocă; alţii, din păcate, se frâng.
De regulă, oamenii aflaţi departe de credinţă consideră cununia pur şi simplu un ritual frumos.
Se cunună toţi: starurile de cinema, reprezentanţii show-biz-ului. Totul este foarte frumos: lumânările, icoanele, preotul şi limuzina albă lângă biserică. În vremurile noastre de superstiţii şi ocultism a apărut încă un mod de a înţelege Taina Cununiei: ca pe o lucrare magică ce-i leagă pe soţi pentru vecie, independent de felul cum se vor comporta. Majoritatea oamenilor chiar aşa şi înţeleg toate Tainele şi ritualurile bisericeşti:
„Popa o să facă ceva, o să stropească, o să şoptească şi totul o să-mi meargă bine”, iar ei înşişi nu depun niciun efort.
Foarte greşite concepţiile acestea. Pentru că fără eforturile şi rugăciunea noastră, nicio Taină nu o să ne aducă vreun folos.
Şi nu numai Tainele, ci nici rugăciune bisericească – de exemplu, sfinţirea maşinii.
Când sfinţesc un automobil obisnuiesc să întreb:
„De ce lipiţi iconiţe în maşină pe panoul de bord?”
Și de regulă mi se răspunde:
„Păi ca să apere maşina, ş.a.m.d.”
Răspuns greşit! Icoanele se află în maşină ca îndată ce ne-am aşezat la volan să ne amintim că am uitat să facem rugăciune înainte de a pleca la drum! Dacă omul îşi va aminti asta, Domnul îl va ajuta.
Dumnezeu nu ne poate mântui fără ajutorul nostru.
Sursa: Părintele Pavel Gumerov