Catina alba– Hippophae Rhamnoide
In tara noastra creste subspecia Carpatica Rousi, cu ramuri drepte (nu in zig-zag), frunze late peste 5 mm si fructe subglobuloase. Se deosebeste de salcioara, care are flori hermafrodite(cu ambele sexe) si fructe argintii.
In scopuri medicinale se folosesc fructul, frunzele si scoarta. Se dezvolta din zona de litoral pana in zona montana, mai ales pe albiile raurilor din zona de deal (unde continutul de vitamina c este mai ridicat). Recolatarea se face incepand din luna august pana la primul inghet, dupa care continutul in vitamina c scade brusc.
Taierea fructelor de pe ramuri se face cu foarfeca, dupa care se strang in cosuri captusite cu hartie.
Paducelul cu care ar avea unele asemanari, se caracterizeaza prin frunze divizate si fructe in inflorescente pedunculate, cu caliciul persistent.
Substante active
-vitamina C (predomina)
-pigmenti carotenoidici, care dau fructelor culoarea portocalie
-ulei gras, in care sunt dizolvati acesti pigmenti
-izoramnetol
-vitaminele B1 si B2
-acid folic
-acizi grasi nesaturati
-fitosteroli, inozitol si acid nicotinic
-ulei volatil.
Catina mai contine: zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, vitamina E, tot complexul vitaminelor B, omega 7.
Proprietati terapeutice
Catina protejeaza sistemul nervos central. Datorita vitaminei E, prezent in uleiul extras din fructe, dar si a carotenoidelor, catina protejeaza sistemul nervos. Ea limiteaza oxidarea grasimilor si permite o reparare rapida a membranelor celulare. Participa la prevenirea bolilor cardiovasculare si a bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer.
Datorita acizilor grasi polisaturati, uleiul de catina permite o diminuare a colesterolului LDL. Excedentul de fibre care ramane dupa presarea fructelor poate ajuta la scaderea nivelului colesterolului in sange.
Sursa: mai multe pe stil-naturist.com/catina-supliment-natural-de-vitamine-si-minerale/