Aloe Vera este o specie de plante suculente care este, probabil, originară din nordul Africii. Este adesea folosită în fitoterapie, pe scară largă în cosmetică și medicină alternativă, datorită proprietăților analgezice, de vindecare și de reîntinerire.
Frunzele de aloe de casă sunt bogate în microelemente și în vitamina C și, potrivit cercetărilor științifice, sucul acestei plante are o acțiune antiseptică și bactericidă.
Un fapt mai puțin cunoscut, dar important, este că aloe are capacitatea de a mări efectul influenței plantelor care sunt consumate în același timp cu sucul său, motiv pentru care, în medicina naturistă, sunt frecvent folosite preparate complexe, cu mai multe componente.
Pentru preparatele terapeutice din aloe, se aleg frunzele cele mai groase cu o lungime de 15 cm, din partea de jos a plantei care nu sunt mai tinere de trei ani.
Această plantă poate fi introdusă, cu succes, în tratamentul nenumăratelor afecțiuni precum: afectiuni gastrice, bronsita, tuse si raceala, afectiuni ale colecistului si bilei, piele imbatranita si ridata, colesterol, hipertensiune, intarirea organismului.
-Afecțiuni gastrice
Se amestecă o lingură de frunze de aloe cu două linguri de frunze de viță-de-vie, cu patru linguri de flori de sunătoare și cu o lingură de rădăcină de iarbă mare. Se toarnă peste ele și un litru de apă clocotită, se aduce totul până la punctul de fierbere, apoi se mai lasă pe foc mic timp de un sfert de oră sau 20 de minute, apoi se strecoară.
Se administrează câte 125 de ml de lichid de trei ori pe zi, fiecare cu cinci sau zece minute înainte de masă, până la ameliorarea afecțiunii.
– Bronșită
Se aleg patru frunze mari, din partea de jos a plantei, care se spală, se usucă și apoi se rup în bucăți mici. Se toarnă peste ele o sticlă de vin roșu sec, se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se strecoară.
Se consumă câte o linguriță din lichidul rezultat, de trei ori pe zi după mesele principale, până la terminarea întregii cantități.
Pentru profilaxie, se consumă după schema de mai sus, dar timp de zece zile, cu o pauză de încă zece zile, după care cura se poate relua pentru încă zece zile.
-Tuse și răceală
Se spală foarte bine o lămâie, apoi se taie în bucățele mici și se amestecă cu patru linguri de ceai călduț de sunătoare și cu 50 de grame de miere lichidă. Se adaugă și o lingură de suc de aloe și se amestecă foarte bine.
Se consumă câte o lingură din acest amestec, împreună cu un pahar de apă caldă de trei ori pe zi în timpul mesei, până la vindecare.
– Afecțiuni ale colecistului și ficatului
Se amestecă un pahar de suc de varză murată cu două linguri de suc proaspăt de aloe. Se administrează câte 150 de ml de trei ori pe zi, în cure de câte 45-60 de zile.
Pentru a îmbunătăți funcțiile colecistului și ficatului, în 750 ml de lapte fierbinte se adaugă câte o lingură de frunze de vișine, de flori de sunătoare, de rădăcini de urzică și de frunze de aloe tocate. Se aduce până la punctul de fierbere, apoi se mai ține pe foc mic pentru încă o jumătate de oră.
După ce amestecul s-a răcit, se strecoară și plantele se storc bine.
Se consumă câte patru linguri de trei ori pe zi, după masă și înainte de culcare, timp de o lună și jumătate-două luni.
– Piele îmbătrânită și ridată
Se face o mască dintr-o jumătate de linguriță de muștar care se dizolvă în cinci linguri de ceai de sunătoare, apoi se amestecă cu două linguri de suc de aloe și o linguriță de unt topit.
Masca se aplică pe față și pe gât, folosind un tampon de vată și se lasă să acționeze timp de câteva minute, în funcție de sensibilitatea pielii. După aceea, se spală cu apă rece și se aplică o cremă hidratantă. Această mască se aplică o dată pe săptămână.
-Colesterol, afecțiuni cardiace și hipertensiune
Se curăță și se pisează două căpățâni de usturoi, apoi se adaugă peste ele un pahar de suc de aloe. Se lasă amestecul la macerat, timp de trei zile, după care se strecoară.
Se administrează câte o lingură de macerat de trei ori pe zi, după mesele principale.
– Întărirea organismului
Pentru întărirea organismului și împotriva asteniei de primăvară, se prepară un amestec dintr-un pahar de zeamă de lămâie, opt linguri de suc de aloe, un pahar cu miere de albine și două pahare de miez de nucă tocat mărunt.
Se administrează câte o linguriță-două de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă, timp de o săptămână sau două.
Contraindicații
Aloe Vera este contraindicat persoanelor cu intoleranță la produsele de aloe, cu tumori de diferite etiologii, cu hemoroizi și hemoragii uterine și cu afecțiuni grave ale ficatului.