Orașul rotund al Bagdadului găzduia, de asemenea, misterioasa Casă a Înțelepciunii.
Nucleul original al orașului Bagdad este orașul rotund Bagdad, construit în timpuri străvechi de califul Abbasid al-Mansur în 762–766 d.Hr. ca Casa oficială a curții Abbaside .Denumirea sa oficială în vremea Abbasidelor era Orașul păcii și găzduia faimoasa bibliotecă denumită Casa Înțelepciunii. În 762, construcția „orașului perfect” a început sub supravegherea a patru arhitecți.
„Orașul rotund”
O etapă glorioasă în istoria designului urban.
Au fost transportate resurse masive din toată regiunea pentru proiect și se spune că 100.000 de muncitori și meșteri și sume de 18 milioane de dinari de aur sau 100 de milioane de dirhami de argint au fost folosiți în construcția orașului rotund din Bagdad.
De aceea fundația orașului, cu mai mult de 1.250 de ani în urmă, a marcat o etapă glorioasă în istoria designului urban înainte de construcție, Mansur a adus arhitecți, designeri, dulgheri, ingineri, fierari și topografi în Imperiul Abbasid.
El a consultat, de asemenea, astrologii și a luat în considerare totul pentru a construi un oraș perfect, care mai târziu va fi denumit „răscruce de drumuri a universului”.
Cercul perfect – de doi kilometri lățime – a fost un tribut de la Mansur la învățăturile geometrice ale lui Euclid, pe care domnitorul le admira și le studia la 30 iulie 762.
După ce astrologii au declarat că aceasta este data perfectă pentru începerea construcției, Mensur a oferit o rugăciune lui Allah și a pus prima cărămidă ceremonială, dând startul construcției orașului .
Orașul a fost construit cu patru porți principale: Bab al-Kufa („poarta lui Kufa”), Bab al-Sham („poarta lui al-Sham sau Damasc”), Bab al-Khorasan („poarta lui Khorasan”) și Bab al-Basra („poarta Basorului”) .
In centrul cercului maiestuos, înconjurat de ziduri duble masive, se aflau Palatul Califal al Porții de Aur și moscheea principală. Scopul lui Mansur era să creeze orașul perfect.
El a iubit atât de mult locul, fiind citat spunând: „Acesta este într-adevăr orașul pe care trebuie să-l găsesc, unde trebuie să trăiesc și unde urmașii mei vor domni după aceea”.
Construcția orașului rotund Bagdad este considerată de departe cel mai mare proiect de construcție din lumea islamică.
Yaqubi, un geograf musulman și, după unii, primul istoric al culturii mondiale din califatul Abbasid, a spus ca acolo au fost 100.000 de muncitori implicați în procesul de construcție.
In cele din urmă, orașul Bagdad a evoluat într-un centru cultural, comercial și intelectual proeminent pentru lumea islamică. Bagdad este unul dintre cele mai mari orașe din Evul Mediu pentru o mare parte a erei Abbaside, având o populație de peste un milion de locuitori.
Casa Înțelepciunii
Orașul rotund Bagdad găzduia, de asemenea, Casa înțelepciunii, o importantă academie publică Abbasidă. Casa Înțelepciunii din Bagdad a fost fondată ca bibliotecă pentru colecțiile califului Harun al-Rashid, la sfârșitul secolului al VIII-lea. Ulterior a fost transformată într-o academie publică în timpul domniei mun. Al-Ma ’.
Cu toate acestea, unii susțin că a fost o colecție privată creată de Al-Mansur (care a domnit între 754–775) pentru a păstra cărți rare și colecții de poezie în limbile arabă și persană. în 766, marele oraș rotund comandat de Mansur a fost finalizat și a fost o realizare masivă.
Eseistul, polimatul și polemistul din secolul al IX-lea al-Jahiz a fost uimit de oraș, așa cum este citat spunând: „Am văzut marile orașe, inclusiv pe cele remarcate pentru construcția lor durabilă. Am văzut astfel de orașe în districtele Siriei, pe teritoriul Bizantin, alte provincii, dar nu am văzut niciodată un oraș cu o înălțime mai mare, cu o circularitate mai perfectă, mai înzestrat cu merite superioare sau care posedă porți mai spațioase sau apărări mai perfecte decât Al Zawra, adică orașul Abu Jafar al-Mansur. ”
sursa: facebook.com si curiosmos.com/the-ancient-round-city-of-baghdad-mesopotamias-modern-atlantis/