Toata lumea stie ca pestele este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente. Acesta nu trebuie sa lipseasca din meniul adultilor si mai ales al copiilor.
Problema este ca in ultimii ani, pana si pestele trebuie ales cu mare grija astfel incat efectul introducerii lui in meniul saptamanal sau chiar zilnic sa nu fie mai degraba unul nociv.
Ultima oara cand am mers sa cumpar peste am uimit un rand intreg si pe vanzatoare cand am intrebat daca sardinele sunt proaspete pentru ca doresc sa cumpar pentru copil. Vanzatoarea nu s-a putut abtine sa nu exclame: ” Luati sardine pentru copil?! Luati doamna un file fara oase, un pangasius, un somon!”
Nu, multumesc! Prefer in primul rand un peste de captura si nu de acvacultura. Diferenta de provenienta este esentiala pentru sanatate,scrie jurnaldefrumusete.ro.
Pestele de acvacultura este hranit cu diverse substante artificiale ca sa creasca mai repede, mai mare si implicit sa devina mai profitabil. Pestele de captura creste si se hraneste in mediul natural. Daca discutam despre un peste de apa curgatoare este si mai bine fiindca riscul ca acesta sa fi inotat intr-o apa poluata scade. Implicit este mai sanatos.
Am ales sardinele fiindca erau capturate. In plus reprezinta o sursa foarte buna de Omega 3.
Somonul este pestele meu preferat, cu toate astea l-am cumparat foarte rar in ultima perioada. Stiati ca acea culoare roze a somonului provine de la un anumit tip de alge care cresc in mediul sau natural si pe care somonul le mananca? Ei bine somonul de acvacultura, crescut in medii supraaglomerate nu are acces la acest proces natural de colorare, drept urmare este „vopsit” artificial. Plin de aditivi, somonul de acvacultura devine mai degraba nociv decat benefic, fiind considerat cancerigen.
Pastravul somonat! Cum se obtine. Se creste puietul de pastrav in acvacultura si i se administreaza hrana cu colorant. Oficial, colorantul se obtine pe cai naturale: beta-caroten sau astaxantina ( din alge rosii). Cum astaxantina de sinteza artificiala este mai ieftina decat cea naturala, cine poate garanta 100% ca hrana este naturala? Si ce rost are sa vopsim pestele? Doar pentru a pacali cumparatorul? Curat-murdar, coane Fanica!
Pangasius. File-ul arata foarte bine, carnea are o textura moale si placuta. Multi parinti sunt tentati sa cumpere pentru copii, mai ales ca pretul este extrem de accesibil. In realitate este bine sa evitam acest tip de peste. In primul rand este foarte sarac in Omega 3 si aproape lipsit de orice fel de nutrienti. In al doilea rand acest peste provine din Vietnam, creste in raul Mekong, unul dintre cele mai poluate de pe planeta. Riscul ca pestele sa fie contaminat cu tot felul de substante novice este mare.
Macrou, cod, hering, merluciu. Pesti oceanici, foarte bogati in nutrienti, recomandati atat pentru adulti cat si pentru copii. De obicei in gasim in stare congelata. Este bine sa ii cumparam cu atentie. Cel mai bine ambalati si de la companii in care avem incredere, nu la kilogram. Astfel minimalizam riscul de a cumpara pesti congelati, dezghetati si apoi recongelati. Acest proces repetat altereaza carnea pestelui. In rest sunt o alegere buna!
Pestii sezonieri care cresc in Marea Neagra si se gasesc in general vara, proaspat capturati, sunt bogati in nutrienti si Omega 3. Nu au foarte multe oase si se gatesc relativ usor, cel mai indicat la cuptor. Ii recomand cu incredere: chefal, calcan, hamsii.
Semipreparatele din comert pe baza de peste, gen icre. Ati avut curiozitatea sa cititi ingredientele de pe o cutie de icre? Nu am gasit nici macar un singur tip de icre 100% naturale dintre cele comercializate in magazine. Desi contin foarte multa sare, printre ingrediente gasim multe substante nocive folosite in industria alimentara pentru conservarea alimentelor. Niciodata nu cumpar genul acesta de produse.
In concluzie, cand mergem sa cumparam peste, nu conteaza numai prospetimea ci si provenienta! Daca prospetimea este importanta pentru sanatate pe termen scurt, provenienta cu siguranta ne poate afecta pe termen lung sanatatea.
Foarte important este si modul in care gatim pestele. Din punctul meu de vedere, a praji pestele este similar cu proverbul ” s-a inecat ca tiganul la mal”. Degeaba alegem un peste proaspat, de provenienta buna daca il prajim in ulei incins la peste 200 grade, foarte toxic si cancerigen. Cea mai sanatoasa alegere – pestele la cuptor, de preferat cu legume. Lasat la o temperatura de 180-190 grade, aproximativ 30 minute. Atat cat sa fie gatit dar sa-si pastreze nutrientii.
Sursa: autor Andreea, articol relatat de www.jurnaldefrumusete.ro/nutritie/73-atentie-la-pestele-vopsit.html foto credit beforeitsnews.com