ATENȚIE la substanțele TOXICE din cosmetice!

Mulţi oameni urmează diete extreme şi aplică diferite metode de detoxifiere, dar folosesc produse cosmetice toxice. Nu uitați că pielea dumneavoastră este ca un burete, aşa că fiţi atenţi ce puneţi pe ea. Toţi cei preocupaţi de sănătatea lor ar trebui să ştie că substanţele din cosmeticele pe care le folosim zilnic sunt absorbite de organism, prin piele. De cele mai multe multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor şi ale produselor de îngrijire corporală sunt toxice şi au efecte dezastruoase asupra sănătăţii noastre. În prezent, tot mai mulţi oameni se interesează de alimentaţia sănătoasă, naturală. Un regim vegetarian, care să evite alimentele artificiale şi aditivii reduce considerabil riscul de expunere la toxine. Însă în aceeaşi măsură ca şi hrana, substanţele cosmetice pe care le folosim ne influenţează sănătatea. Medicina Ayurveda ne sfătuiește să nu punem niciodată pe piele substanţe pe care nu le-am înghiţi.

Absorbirea prin piele a toxinelor este mai periculoasă decât înghiţirea lor

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este un înveliş viu, care respiră şi are o mare capacitate de absorbţie. Pielea absoarbe practic toate substanțele aplicate pe suprafaţa ei. Dacă acestea sunt benefice, efectele folosirii lor vor fi la fel. Dar dacă acestea sunt substanţe chimice toxice, vor avea efecte adverse atât asupra pielii, cât şi asupra organelor interne ale corpului nostru. Mai ales efectele cumulate, care apar după mulţi ani de folosire a unui produs, transformă elementarele noastre obiceiuri de igienă într-un stil de viaţă sinucigaş care ne apropie de boală şi de moarte. Solvenţii din unele săpunuri, şampoane și geluri de duş distrug bariera protectoare a pielii, o degresează puternic şi favorizează pătrunderea substanţelor toxice. O dată pătrunse în piele, acestea ajung în micro-capilarele sanguine, în vasele limfatice şi apoi în fluxul sanguin, care le răspândeşte peste tot: în creier, ficat, rinichi, muşchi.

Richard Bence, un biochimist care a studiat timp de trei ani substanțele prezente în produsele cosmetice, a avertizat: Dacă rujul ajunge în gură, enzimele din salivă şi stomac reuşesc să-l descompună. Însă dacă substanţele din compoziția rujului ajung în fluxul sanguin, acolo nu există nici un fel de protecţieÎncă nu se ştie ce efect au toate aceste substanţe chimice atunci când sunt amestecate. Efectul însumat al acestor chimicale ar putea fi mai puternic decât efectul fiecăreia, luată separat... Trebuie să începem să ne punem întrebări asupra compoziţiei cosmeticelor şi să nu le mai acceptăm automat, doar pentru că ni se spune că sunt sigure.

Ad

Ignoranţa şi nevoia de a arăta bine duc la creşterea continuă a consumului de cosmetice

Produsele pentru igienă şi înfrumusețare nu sunt încă percepute ca având legătură cu starea noastră de sănătate, căci le folosim doar extern. Nu realizăm că pielea este un organ la fel de expus la toxine ca şi sistemul digestiv. Ignoranța noastră impulsionează dezvoltarea industriei de cosmetice. De aceea nu s-a cerut încă legiferarea unor avertismente care să însoţească produsele cosmetice şi de îngrijire personală, aşa cum, de pildă, pe pachetele de ţigări se scrie „Tutunul dăunează grav sănătăţii”. Rezultatul este creşterea continuă a profiturilor corporaţiilor care fabrică produse cosmetice şi de îngrijire personală. Acestea ne fac să credem că au mare grijă de pielea noastră, făcând teste riguroase înainte de a lansa produsul pe piaţă. În realitate, aşa cum subliniază cercetătorii din Consiliul Naţional de Cercetare al SUA: din zecile de mii de substanţe chimice din produsele comercializate, doar câteva au fost supuse unor teste amănunţite de toxicitate, iar multe nu au fost testate deloc. Grupul de Activităţi pentru Mediu (o organizaţie de control) estimează că doar 11% dintre cele cca 10.500 de ingrediente obişnuite ale produselor de îngrijire personală au fost supuse unui număr suficient de teste pentru a da siguranţă. Iar FDA precizează că un producător de cosmetice poate folosi orice materie primă ca ingredient şi poate lansa produsul pe piaţă fără acordul său.

Femeile absorb anual 3 kg de substanţe toxice prin intermediul produselor cosmetice

Rutina zilnică a femeilor implică folosirea demachiantului, a cremei de faţă, a produselor de machiaj şi a celor pentru igienă. Multe dintre acestea conţin componente toxice. Afectate nu sunt doar femeile, ci şi bărbaţii, pentru că şi produsele destinate lor (cremă, spumă de ras, after-shave, şampon) au aceleaşi ingrediente periculoase. Dar cel mai grav este faptul că astfel de substanţe se găsesc şi în produsele destinate îngrijirii copiilor. Iar faptul că produsele cosmetice stau mult mai mult pe raft decât cele alimentare le sporește toxicitatea şi potenţialul cancerigen.

Produsele cosmetice sunt nişte cocktailuri de chimicale, iritanţi ai pielii, toxine care afectează dezvoltarea fizică şi mentală la copii, perturbatori endocrini (substanţe care opresc sau blochează transmiterea de hormoni în corp şi se interpun astfel în dezvoltare), agenţi mutageni (duc la mutaţii ale ADN-ului, care provoacă fie cancer, fie afecţiuni congenitale), neurotoxine (substanţe care afectează sistemul nervos), toxine de care afectează sistemul reproductiv şi sensibilizatori (substanţe chimice care provoacă reacţii alergice în ţesuturi).

În lista celor mai periculoase substanțe chimice conduc detaşat parabenii, conservanţi utilizaţi în aproape toate produsele pentru piele şi păr, inclusiv săpun, şampon, deodorant şi loţiuni pentru bebeluşi. Parabenii sunt utili în stoparea dezvoltării bacteriilor, dar specialiştii au descoperit că ei mimează efectele estrogenului, hormonul sexual feminin care, printre altele, poate contribui la dezvoltarea tumorilor maligne. Un efect similar îl are aluminiul, care intră în compoziţia deodorantelor şi antiperspirantelor. Sărurile de aluminiu şi zirconiu din deodorante blochează glandele sudoripare şi reduc pentru câteva ore cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii. Totuşi, din cauza aluminiului absorbit prin piele, deodorantele şi antiperspirantele pot contribui la apariţia tumorilor mamare.

Lauril sulfatul de sodiu (SLS), utilizat la fabricarea săpunului, şamponului, spumei de ras, pastei de dinţi, a spumei de baie şi în aproape orice soluţie personală de curăţare (datorită capacităţii lui de a produce spumă) este responsabil pentru iritaţiile pielii. Această substanţă este un detergent puternic, agresiv, folosit pe scară largă ca degresant pentru motoare! Săpunul și spuma de ras cu lauril sulfat pot irita pielea şi produce urticarie, şamponul poate determina căderea părului, iar alte produse pot provoca ulceraţii ale gurii și iritaţii ale ochilor, pe care-i pot afecta definitiv, mai ales la copii. Pătrunde foarte uşor în piele și ajunge la inimă, plămâni, ficat, creier. Uneori, pe etichetă, lauril sulfatul de sodiu se ascunde sub denumirea de substanţă pseudo-naturală, prin formula „provine din nucă de cocos”. Interacţionând cu nitriţii din apa de la robinet, lauril sulfatul de sodiu produce nitrosamine cancerigene.

În lacurile de unghii, în fixativul şi spuma de păr și în unele parfumuri se găsesc ftalaţii. Aceştia afectează plămânii şi pot chiar produce malformaţii congenitale, dacă sunt utilizate cosmetice cu ftalaţi în timpul sarcinii. Ei afectează celulele spermatice şi pot provoca feminizarea bărbaţilor. Sistemul hormonal al ambelor sexe este tulburat şi de moscul sintetic, o substanţă aflată în compoziţia parfumurilor, a săpunurilor sau cremelor.

O cercetare semnificativă asupra impactului ftalaţilor a fost realizată de dr. Shanna Swan, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea din Rochester, care a găsit o legătură între acești esteri ai acidului ftalic şi feminizarea băieţilor. Cercetarea a identificat o legătură clară între expunerea prenatală la ftalaţi şi o distanţă anogenitală (ADG) redusă la bebeluşii masculi (o coborâre incompletă a testiculelor şi o subdezvoltare a penisului).

Etanolaminele (derivaţi ai amoniacului) sunt substanţe ce pot afecta grav sănătatea noastră şi a celor dragi. Săpunurile, şampoanele, gelurile de duş, spumantele de baie, chiar şi produsele pentru copii conţin acest amestec fatal de substanţe – dietanolamină (DEA), trietanolamină (TEA) şi monoetanolamină (MEA) care, în contact cu nitriţii care se găsesc în apă, produc nitrosamine, precum N-nitrozodietanolamină (NDEA), o substanţă puternic cancerigenă, care afectează mai ales rinichii şi este absorbită uşor de piele, mai ales de pielea fragedă a copiilor. Aceste substanţe sunt iritante pentru ochi, afectează foliculul pilos şi provoacă uscarea şi căderea părului.

Încă un exemplu care pune şi mai multe semne de întrebare în legătură cu siguranţa produselor de îngrijire personală este formaldehida, o substanţă iritantă, cancerigenă, folosită în industria mobilei. La un moment dat, formaldehida a fost eliminată din producţia mobilei, însă se foloseşte pe scară largă sub formă de conservant şi dezinfectant în şampoane, lacuri de unghii, întăritori pentru unghii şi produse pentru stimularea creşterii părului. Provoacă alergii, ameţeală, dureri de cap. Este considerată halucinogenă de către IARC (International Agency for Research on Cancer) şi „posibil cancerigenă” de către EPA (Environmental Protection Agency). Prezenţa ei este deseori mascată prin faptul că intră în componenţa altor ingrediente, precum hidantoină ori surfactanţi, cum ar fi lauril sulfatul de sodiu. Trebuie știut că produsul mai apare şi sub numele de formalină sau MDM.

Sub numele de vaselină sau parafină, unele creme hidratante conţin un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol sau produse derivate din acesta, ale căror denumiri conţin prefixele „propyl” sau „methyl”. Acestea nu lasă pielea să respire, blocând astfel eliminarea toxinelor din corp. Pot provoca sensibilitate la lumină şi sărăci pielea de propriile uleiuri naturale, efectul fiind uscarea şi crăparea acesteia, îmbătrânire prematură, acnee şi diverse alte afecţiuni ale pielii. O substanţă suspectă este şi cocamid MEA, care „leagă” ingredientele din multe tipuri de creme de faţă.

Padimate-O, cunoscut şi ca octil-dimetil sau PABA, este un ingredient comun în cremele solare. La fel ca şi DEA, este un agent de formare a nitrosaminelor, favorizând formarea acestora sub influenţa ultravioletelor şi crescând astfel riscul de cancer de piele, situaţie ironică în condiţiile în care este utilizat tocmai ca ecran de protecţie.

Altă substanţă potenţial iritantă este benzil-alcoolul sau izopropilul, un solvent şi o substanţă alterantă, adică una care poate modifica structura altor substanţe chimice. Folosit la parfumarea produselor cosmetice sau a vopselelor de păr, în produse de curăţare a vopselei de păr și de exfoliere corporală, loţiuni de mâini, after-shave-uri şi parfumuri, are ca efect îmbătrânirea prematură. Poate provoca greaţă, dureri de cap, înroşiri ale pielii şi depresii. De asemenea, usucă pielea şi-i provoacă crăpături, care favorizează dezvoltarea bacteriilor.

Plumbul este conţinut în majoritatea rujurilor, conform unui studiu realizat de „Alianța pentru cosmetice sigure” din SUA. O treime dintre rujurile testate conţin o concentraţie de plumb care depăşeşte limita permisă de FDA. Alianța a confirmat faptul că produsele unor firme mai puţin scumpe, ca Revlon, nu prezintă urme de plumb, în timp ce mărci scumpe, ca L’Oréal, Cover Girl şi Christian Dior au printre cele mai ridicate nivele. Plumbul se depozitează în corp, iar rujurile care conţin plumb, aplicate zilnic de câteva ori, duc în timp, la nivele periculoase de expunere. Cele mai recente studii arată că nu există un prag sigur al expunerii, a declarat doctorul Mark Mitchell, preşedintele „Alianței pentru un mediu echitabil” din Connecticut. Plumbul este un cancerigen bine cunoscut, care afectează sistemul hormonal. Se absoarbe uşor prin piele şi se depozitează în oase. Mai poate provoca probleme comportamentale, de memorie şi de limbaj, dar poate duce şi la o creştere a agresivităţii. Cei mai vulnerabili sunt copiii şi femeile însărcinate.

Unele vopsele de păr conţin, de asemenea, plumb. Universitatea Xavier din Louisiana a făcut cercetări pe această temă şi a descoperit că unele mărci de vopsea de păr conţin de 10 ori mai mult plumb decât cantitatea admisă în vopseaua pentru locuinţe! Oricine lucrează cu vopsea sau locuieşte într-o încăpere proaspăt vopsită ştie ce reacţii poate să declanşeze: dureri de cap, strănut şi greaţă, pentru a numi doar câteva dintre ele.

Studiile ştiinţifice cu privire la legătura dintre folosirea vopselelor de păr şi cancer au arătat că, prin pielea capului, corpul absoarbe rapid substanţele chimice conţinute în aceste produse, pe durata în care vopseaua trebuie să rămână pe cap. După ani de folosire repetată, se pot absorbi destule substanţe pentru a declanşa cancerul la vârste înaintate.

Gudronul de cărbune, folosit ca bază pentru vopseaua de păr şi şampoanele contra mătreţei, se ştie că provoacă boli fatale precum cancerul şi o serie întreagă de afecţiuni comune, precum astm şi dureri de cap. Pe eticheta produselor este menţionat ca FD&C sau D&C.

Parfumurile folosite în multe dintre produsele de îngrijire personală sunt de obicei pe bază de petroleum. Ele pot provoca dureri de cap, ameţeală, alergii, probleme respiratorii, iritarea pielii şi sensibilitate chimică. Din păcate, FDA nu cere fabricanţilor de parfum să-i prevină pe consumatori asupra substanţelor toxice care se găsesc în produsele lor.

Talcul, un ingredient întâlnit în produse pentru faţă şi corp, precum şi presărat în cantităţi mici pe produsele contraceptive, cum ar fi prezervativele, este un cancerigen cunoscut. Studiile ştiinţifice l-au identificat ca fiind una dintre cauzele cancerului ovarian, atunci când se foloseşte în zona genitală, în primul rând pentru că talcul, un compus anorganic de silicat de magneziu, poate irita celulele care acoperă ovarele. Talcul se poate fixa în plămâni, provocând probleme de respiraţie şi posibil cancer pulmonar. Talcul este un produs mineral obţinut prin extragerea minieră a unor roci, care apoi sunt procesate prin sfărâmare, uscare şi măcinare, pentru eliminarea altor reziduuri de minerale. Dar acest proces nu separă fibre minuscule, foarte asemănătoare cu cele de azbest. Din această cauză, talcul este asociat cu azbestul, ca potenţial cancerigen. Oamenii de ştiinţă au analizat atent particulele de talc şi au găsit multe asemănări cu azbestul. Atât de multe, încât în 1973 FDA a elaborat o reglementare care să limiteze cantitatea de fibre de tipul azbestului din talcul cosmetic. Cu toate acestea, nu s-a emis nicio hotărâre, în prezent talcul cosmetic nefiind reglementat în nici un fel.

Copiii sunt expuşi la reacţii toxice sau iritativ-alergice prin produsele de îngrijire corporală

Pielea copilului, mai ales cea a nou-născutului şi sugarului, este mai subţire şi mai fragilă decât cea a adultului. Stratul superficial al epidermei, cea mai importantă barieră protectoare, este mult mai fin la copil decât la adult. Aşa se explică de ce, la cea mai mică agresiune, apar urme pe pielea copilului. Şi tot fragilitatea pielii este motivul pentru care substanţele din compoziţia produselor de îngrijire pătrund mai uşor prin epiderma copiilor. Cele mai periculoase substanţe chimice din produsele de îngrijire pentru copii (pe lângă cele enumerate până acum, dintre care unele se regăsesc şi în produsele pentru copii) sunt următoarele:

– Acidul salicilic, un produs toxic, folosit în cantităţi mari. Persoanelor cu sensibilitate la salicilaţi le face rău chiar şi în cantităţi mici.

– Ureea, folosită în cantităţi mari sau în mod repetat este iritantă pentru piele şi ochi.

– Coloranţiiconservanţiiacidul boric (conţinut în pudrele de talc, devine toxic dacă este ingerat ori inhalat).

– Camforul în cantităţi mari provoacă stări de confuzie, iritare, hiperactivitate neuromusculară

 Fenolul – violet de genţiană în cantităţi mari, sau folosit în mod repetat poate declanșa alergii.

În funcţie de durata utilizării şi suprafaţa de piele pe care se aplică, aceste substanţe pot provoca reacţii toxice sau iritativ-alergice. Acestea apar la 24-48 de ore de la aplicarea produsului pe piele. În apariţia acestora este implicat sistemul imunitar al copilului. Organismul acestuia produce anticorpi la prima aplicare a produsului, iar la readministrare apar reacţii din ce în ce mai rapide. Iritaţiile apar sub forma unor mici arsuri, ca reacţii locale imediate. Reacţiile toxice (intoxicaţiile) sunt provocate de substanţele absorbite în organism.

Care sunt alternativele

Ignoranța noastră a permis fabricanţilor de produse cosmetice şi de îngrijire personală să folosească orice substanţă, fără a fi traşi la răspundere. Trebuie să fim conştienţi şi să-i facem şi pe alţii conştienţi cu privire la aceste aspecte, până când societatea va cere socoteală celor care folosesc aceste substanţe şi va propune soluţii de rezolvare. Una dintre acestea este citirea atentă a etichetei produsului. Multe companii de cosmetice au început să lanseze aşa-numitele produse „naturale”, dar pentru că nu există standarde asupra a ceea ce înseamnă natural, multe conţin şi substanţe chimice. Tot ce putem face este să fcem o listă cu ingredientele nocive şi să verificăm cu atenţie produsele, înainte de a le cumpăra. Putem folosi pentru aceasta informațiile existente pe Internet, cu privire la siguranța sau nocivitatea produselor. Decizia cea mai bună este să avem încredere în propriul corp, care e în stare şi singur să facă minuni (dacă nu-l împiedicăm), fără să aibă nevoie de ajutor, aşa cum nu are nevoie nici pentru a merge, respira ori zâmbi. Putem folosi câteva produse naturale sau putem căuta reţete, pentru a ne prepara singuri şampoane, creme, măşti, loţiuni. Ne vom fi recunoscători.

Loc de comentat