Câtă sănătate se ascunde în ouăle de găină, prepeliță sau de rață? Iată prin ce se deosebesc și ce beneficii îți aduc

Fierte, prăjite sau în compoziția preparatelor, ouăle nu lipsesc din dieta noastră. Află care este diferența între oul de găină, cel de rață și cel de prepeliță!

Ad

Oul de găină, sursă de proteine

Consumate cu moderație, ouăle de găină au numeroase proprietăți nutritive. Albușul reprezintă 55% din greutatea totală a unui ou și conține cea mai mare parte de proteine, enzime, săruri de potasiu, fier și magneziu.

Este o sursă de acid glutamic, un aminoacid care revitalizează scoarța cerebrală și previne bolile nervoase.

În gălbenuș se găsesc lipidele, mai exact colesterolul și acizii grași – prin urmare, este recomandat să nu mănânci mai mult de două gălbenușuri pe zi.

Ouăle de prepeliță îți protejează vederea

În comparație cu ouăle de găină, cele de prepeliță au de 5 ori mai mult fosfor, de 7 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1 și de 15 ori mai multă vitamina B2.

Deși sunt mici, ouăle de prepeliță sunt o sursă de carotenoide și de luteină, substanțe care previn degenerescența maculară și reduc riscul apariției cataractei.

În același timp, conțin enzime care îndepărtează depunerile de colesterol de pe vasele de sânge, scăzând astfel nivelul colesterolului rău LDL.

Ouăle de rață, bogate în colesterol

Un ou de rață are aproximativ 70 de grame, din care 9 grame de proteine, 10 grame de grăsimi și 619 mg de colesterol. Din acest motiv ele ar trebui consumate cât mai rar de persoanele cardiace sau care au deja un nivel crescut al colesterolului.

În schimb, oul se păstrează mai mult timp, în comparație cu cel de găină, ajută la formarea celulelor roșii și îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv.

sursa: mai multe pe clickpentrufemei.ro/sectiune/in-forma/articol/sanatate-intr-un-ou

Loc de comentat