Catina alba, sau Hippophae rhamnoides, este o planta care creste in zonele cu climat rece din Europa si Asia. In medicina traditionala, fructele si frunzele de catina alba sunt utilizate pentru tratarea a diverse afectiuni, cum ar fi:
Catina alba beneficii
Ateroscleroza: se considera ca acizii grasi esentiali din fructele de catina alba pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” (LDL) si a trigliceridelor din sange, protejand astfel inima.
Imunitate slaba: vitamina C si carotenoidele din catina alba pot ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
Probleme ale pielii: vitamina C si acizii grasi esentiali din catina alba pot ajuta la hidratarea si hranirea pielii, ameliorand problemele cum ar fi eczema si psoriazis.
Probleme oculare: catina alba este bogata in vitamina A si carotenoide, care pot ajuta la prevenirea deteriorarii vederii si a afectiunilor oculare precum degenerescenta maculara.
In scopuri medicinale se foloseste fructul.
Principii active: vitamina C(predomina), pigmenti carotenoidici care dau fructelor culoarea portocalie, un ulei gras in care sunt dizolvati acesti pigmenti, izoramnetol, vitaminele B1 si B2, acid folic, acizi grasi nesaturati si fitosteroli, inozitol si acid nicotinic, ulei volatil etc.
Actiunea farmaceutica. Aport important de vitamine, antidiareic.
Utilizari terapeutice. Intern. Fructele de catina sunt considerate ca o polivitamina naturala si pot fi consumate sub forma de suc, siropuri, etc, constituind un aliment accesibil tuturor. Pentru obtinerea acestor preparate, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se freaca pe o sita inoxidabila pentru inlaturarea samburilor; la sucul obtinut se adauga zahar brun sau miere dupa formule obisnuite de preparare, din cartile de specialitate culinara.
Se utilizeaza in avitaminoza(din fructele de catina, uscate , sub forma de ceaiuri), diaree, reumatism si urticarie.
Preparate si administrare. Intern sub forma de infuzie-2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 30 minute; se bea fractionat in decursul unei zile. Se poate bea si sucul stors proaspat sau sub forma de vin medicinal(obtinut prin macerare).