Specialiştii în nutriţie afirmă că ceaiul verde conţinând uleiuri esenţiale, teină, alcaloizi, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu şi fier oferă organismului multiple beneficii, protejând inima, accelerând metabolismul şi eliminând stările de oboseală. Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienţi, care au efecte benefice pentru organism şi care trebuie să facă parte din dieta zilnică.
Flavonoizii se găsesc în mod natural în afine, ceapa roşie, mere, diferitele tipuri de ceai la care se adaugă ciocolata neagră; însa cantitatea cea mai mare de flavonoizi se găseşte în ceaiul verde şi în ceaiul alb, relateaza ziarul gandul.
Consumul de flavonoizi este în mod clar asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare, aceste substanţe protejând inima şi vasele de sânge. În plus, se pare că flavonoizii sunt implicaţi în prevenirea diferitelor afecţiuni cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul şi declinul funcţiei cognitive.
Ceaiul poate înlocui cu succes cafeaua. În timp ce cofeina din cafea oferă organismului energie pentru două-trei ore, teina dintr-un ceai de calitate are efect timp de opt ore. În plus, specialiştii Universităţii din California au descoperit despre cofeina din cafea că ridică nivelul colesterolului. În contrast, studiile arată că ceaiul verde reduce nivelul colesterolului “rău” din organism.
Substanţele din ceaiul verde măresc rata metabolismului, ceea ce e mai mult decât util în cura de slăbire. La această concluzie au ajuns şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea Geneva din Elvetia care au constatat ca acest tip de ceai ajută organismul să ardă calorii.
De asemenea, ceaiul verde reduce eliberearea de carbohidraţi în corp, prevenind creşterea accentuată a nivelului de zahăr din sânge.
Mai mult, ceaiul verde reduce riscul apariţiei cancerului esofagian cu până la 60 la sută. Cercetătorii de la Universitatea din Purdue au concluzionat de curând că un compus al ceaiului verde încetineşte creşterea celulelor cancerigene în organism.
De asemenea, băutura reduce eliberarea de carbohidraţi în organism, prevenind creşterea accentuată a nivelului de zahăr din sânge. În acelaşi timp, antioxidanţii din ceaiul verde sunt cei mai tari antioxidanţi disponibili în prezent.
Referinte: sursa autor Lazareanu Razvan expunere.com, articol relatat de ziarul gandul.info, foto expunere.com
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”