Cerentelul ( Geum urbanum) – Planta care trateaza gastrita, hemoroizii, durerile menstruale si multe altele

Cerentelul

Cerentelul este o plantă perenă din familia Rosaceae, cunoscută și sub numele de „coada ursului”. Aceasta crește în zonele umede și umbrite din Europa și Asia, și este utilizată în medicina tradițională pentru tratarea durerilor de cap, a rănilor și a afecțiunilor digestive. De asemenea, frunzele și florile sunt utilizate ca plantă medicinală, iar fructele sunt comestibile.

Cerentel ( Geum urbanum) remedii si beneficii

Ad

Cerentelul este utilizat în medicina tradițională pentru tratarea diferitelor afecțiuni, printre care se numără:

Dureri de cap: infuzia de frunze de cerentel poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor.

Afecțiuni digestive: infuzia de frunze de cerentel poate ajuta la tratarea durerilor abdominale, diareei și a altor probleme digestive.

Răni și arsuri: infuzia de frunze de cerentel poate ajuta la tratarea rănilor și arsurilor, datorită proprietăților antiinflamatoare și cicatrizante ale plantei.

Probleme ale pielii: infuzia de frunze de cerentel poate ajuta la tratarea eczemelor, acnelor și a altor probleme ale pielii.

Probleme ale gingiilor: infuzia de frunze de cerentel poate ajuta la tratarea gingivitelor și a altor probleme ale gingiilor.

Planta cunoscuta si sub denumirile de: crinces, cuisorita, ridichioara.

In scopuri medicinale se foloseste radacina.
cerentel
Principii active: eugenol(miros placut de cuisoare), tanin, ulei volatin, o heterozida- geina sau geozidul si o enzima- geaza, care dedubleaza geina in vicianoza si eugenol, amidon si substante amare.

Actiune farmacodinamica. Astringent, dezinfectant si calmant intestinal, hemostatic si analgetic; extern ca antiseptic

Utilizari terapeutice. Intern. Datorita taninului, care scade secretiile mucoaselor, permeabilitatea capilarelor si a membranelor celulare, se utilizeaza in diaree si dispepsii gastrice. Datorita eugenolului, care are proprietati antiseptice si calmante, in enterite infectioase. Se mai foloseste in voma provocata de tulburari ale ficatului si bilei.

Extern: Datorita taninului, care precipita proteinele din sange, este utilizat in: hemoragii hemoroidale, menstruatie cu dureri, plagi, gingivite sangerinde. Se mai foloseste in amigdalite(sub forma de gargara). In amestec cu alte plante ca: musetelul, menta, sunatoarea, care au aceleasi proprietati, efectul medicamentos al ceaiului se mareste.

Preparare si adminstrare. Intern, sub forma de decoct: 2 lingurite de radacina maruntita la 300 ml apa rece; se fierbe 30 minute; se utilizeaza in trei reprize, dupa mesele principale.

Extern, tot ca decoct: 3 lingurite la 300ml apa rece; se fierbe 30 minute; se foloseste sub forma de gargara si in aplicatii locale sub forma de comprese.

Nota. Nu se supradozeaza, deoarece provoaca greata si varsaturi, nu se utilizeaza intre mese, deoarece provoaca iritatii gastrointestinale.

Loc de comentat