De la chimen se folosesc fructele, pe care le numim de obicei, incorect, „seminte”. Chimenul este o planta bienala care, in cel de-al doilea an ajunge la cca 60-90 cm inaltime. Inflorirea are loc in al doilea an, la jumatatea lui iunie, sub forma de inflorescenta. In august, fructele se pot recolta.
Semintele in forma de semiluna au cca. 2 mm lungime, se termina cu varfuri ascutite si au 5 coame deschise la culoare.
Condimentul este puternic aromat iar gustul sau este o combinatie de amarui si iute.
Semintele se folosesc uscate, intregi sau macinate. In ambele cazuri, se depoziteaza in containere inchise ermetic, la adapost de lumina, caldura si umezeala. Astfel depozitat, isi poate pastra calitatile cel putin 6 luni.
Utilizari – Aroma chimenului nu se armonizeaza cu a celorlalte condimente, dar este folosit alaturi de usturoi si legume.
Chimenul este caracteristic culturilor de origine germana. Prin influenta, bucataria ardeleneasca foloseste chimenul mai des decat cea din alte zone ale tarii. Supa cu chimen este foarte cunoscuta. Uneori, aroma de chimen poate insoti mancarurile de cartofi sau pe cele cu carne de porc.
O alta utilizare cunoscuta este in patiserie, in cazul preparatelor sarate. O reteta celebra este un lichior aromat cu chimen, cunoscut sub numele de Kummel in Germania si SUA si aqvavit in tarile scandinave.
Chimenul negru si cancerele de piele
Cancerul intervine atunci cand celulele devin anormale si se multiplica intr-un mod necontrolat. Celulele ce formeaza straturile pielii sunt cele mai puternic expuse celule din intregul corp si in consecinta cancerul de piele este unul dintre cele mai comune forme ale cancerului uman. La nivel global, aproximativ un milion de cazuri noi apar anual, si numarul acesta sporeste la fiecare an. Cele doua forme de cancer cel mai des intalnite sunt carcinomul bazocelular si cel scuamocelular, in cazul ambelor forme expunerea prelungita la ultraviolete este un factor major de risc. Nigella sativa s-a dovedit ca are o gama de efecte anticancerigene impotriva multor celule anormale de diferite tipuri. [vi] Efectele specifice impotriva celulelor canceroase ale pielii au fost demonstrate.
Citeste si: Ce trateaza semintele de chimen negru
Carcinoamele scuamocelulare afecteaza stratul epidermic al pielii, ele se pot raspandi si invada tesuturile inconjuratoare. Extractul de Nigella sativa a fost gasit ca fiind eficient impotriva celulelor carcinomului scuamos in vitro (utilizandu-se celule de tesut epitelial canceros uman cultivate in laborator): studiul a gasit ca extractul activ anticancerigen din chimen negru (timochinona) inhiba proliferarea celulelor si induce apoptoza in carcinomul scuamocelular. Autorii au concluzionat ca timochinona este o terapie potentiala antineoplazica in acest cancer comun al pielii.
Infectiile fungice
In plus pe langa faptul ca lupta impotriva bacteriilor cauzatoare de acnee, uleiul de chimen negru mai lupta si impotriva fungilor. Uleiul de chimen negru si-a dovedit efectele antifungice impotriva organismelor fungice infectioase comune din piele (dermatofite) care cauzeaza afectiuni precum infectia fungica a unghiei, piciorul de atlet, micoza inghinala si pecingine. [v]
Sursa: articol relatat de fiisanatos.info/se-spune-leacul-pentru-orice-trateaza-de-la-diabet-si-epilepsie-pana-la-stafilococul-auriu/ avantaje.ro/articol/chimen-845720 autor text Mihaela Serea , viataverdeviu.ro foto viataverdeviu.ro