Chivotul Legii este un scrin, special confecţionat pentru ca Cele 10 porunci să fie depuse în deplină siguranţă. Dovada prezenţei divine sălăşluia permanent asupra obiectului de cult, iar preoţii ce vegheau asupra sa erau consacraţi cu sfinţenia slujbei. Aceștia purtau un pieptar cu ţesătură de pietre scumpe, din diferite materiale, similare cu acelea care alcătuiesc cele 12 temelii ale cetăţii lui Dumnezeu.
Cum a fost confecţionat?
Cortul Mărturiei împreună cu Chivotul Legii au însoţit poporul evreu pe întreaga durată a călătoriei rătăcitoare şi până la construirea primului templu în Ierusalim. Chivotul Legii era legătura supremă dintre Dumnezeu şi poporul său evreu. Din acest motiv, Chivotul Legii se mai numea şi Sicriul Legii, Arca Mărturiei (aron ha edut) sau Tabernacol.
O staţie de emisie-recepţie?
Extrapolând puţin şi luând în calcul teoriile conspiraţioniste, Chivotul Legii se presupune că a fost un fel de stație, prin care evreii puteau comunica cu divinitatea. Aceasta poate să fie explicaţia pentru care evreii purtau în exodurile lor Chivotul Legii. Este oare posibil ca în acele vremuri tulburi, reprezentanţii poporului evreu să comunice cu Dumnezeu? Oare ei trebuiau să respecte şi să execute ordinele pe care le primeau prin intermediul Chivotului?
Atunci când evreii au nesocotit poruncile lui Dumnezeu, Chivotul le-a fost capturat de către adversarii lor filisteni, într-o bătălie.
Chivotul se află în Etiopia
Conform tradiţiei, Chivotul a sosit în Etiopia datorită lui Menelik, fiul lui Solomon şi al Reginei din Saba, care şi-a vizitat, ca adult, tatăl la Ierusalim. Aflat în Oraşul Sfânt, Menelik a furat Chivotul şi l-a dus în Aksum, unde a fondat un regat, devenind primul suveran al acestuia. Această dinastie a guvernat Etiopia până la căderea împăratului Haile Selassie, în 1974. Această teorie nu este susţinută de documente, dar se pare că preţiosul artefact există şi astăzi în Etiopia.
Conform lui Abuna Pauolos, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia, Chivotul Legământului se afla în Etiopia de multe secole. Acesta era păstrat într-o biserică a cărei locaţie este ţinută secretă. Pentru a apăra relicva sacră, o copie a Chivotului a fost pusă în fiecare biserică etiopiană. Prezenţa sa în Etiopia este susţinută şi de istorici, care atestă faptul că artefactul a fost mutat aici încă din secolul VII î.Hr.
Chivotul Legii, o cutie temporală a civilizaţiei dispărute din Atlantida?
O altă teorie susţine că Chivotul Legii şi Cutia Pandorei ar fi unul şi acelaşi artefact. Iar acest Chivot n-ar fi nimic altceva decât o capsulă a timpului deţinută de civilizaţia pierdută din Atlantida. Înainte ca civilizaţia altanților să se prăbuşească, aceștia au construit o capsulă care conţinea toate secretele lor şi care trebuia să reziste peste generaţii, pentru a fi descoperită de civilizaţiile următoare.
Capsula timpului conţinea: cele 10 legi ale Atlantidei, legi care aveau să fie interpretate de evrei şi creştini ca Cele 10 Porunci date de Dumnezeu, închinate în special regelui atlant, sceptrul regelui (ce avea să devină toiagul lui Aaron), mana – mâncarea cerească, care îi oferea omului abilităţi supranaturale, precum şi multe alte informaţii legate de istoria, cultura, ştiinţa, tehnologia şi civilizaţia lor. Astfel, se crede că încărcarea radioactivă sau energetică a Chivotului nu reprezintă decât modalităţi de protecţie.
Atlanţii au îngropat capsula sub marele Sfinx egiptean, acolo unde a fost păstrat multă vreme după dispariţia lor, fiind descoperită de egipteni, care au folosit informaţiile cu privire la tehnologia atlanţilor pentru a ridica piramidele. Ulterior, Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană. în anii 1300-1200 î.Hr. şi a preluat Chivotul. După ce templul din Ierusalim a fost îngropat, Chivotul a fost preluat de etiopieni şi păstrat într-o locație secretă.