Ceaiul de cimbru (Thymus vulgaris) – utilizări în boli intestinale, reumatism, gută, gastrite, esofagite, probleme ale pielii

Cimbrul este o plantă perene din familia Apiaceae, care crește în mod natural în Europa și Asia. Este cultivat pentru frunzele sale aromatice, care sunt utilizate în bucătărie ca condiment și în medicina populară pentru proprietățile sale medicinale. Cimbrul poate fi cultivat atât în ​​interior, cât și în exterior și este ușor de îngrijit.

Plantele mai sunt cunoscute sub denumirile de lamaioara, respectiv sarpunel, schinduf, timian, timisor.

Cimbrul beneficii

Ad

In scopuri medicinale se foloseste planta.

Principii active: ulei volatil, substante amare, tanin, mucilagii, rezine, zaharuri etc.

Actiune farmacodinamica. Intern, antiseptic intestinal, coleretic- stimuland secretia biliara a ficatului, colagog-stimuland contractia veziculei biliare si evacuarea bilei in intestin, stomahic, antispastic intestinal, expectorant, antispastic al cailor respiratorii, stimuleaza functiile rinichilor, antihelmintic.

Extern: antiinfectios, calmant al sistemului nervos.

Utilizari terapeutice. Intern se administreaza in tuse convulsiva, bronsita-datorita uleiului volatil, astm, raguseala. Avand actiune antiseptica puternica, actioneaza asupra ficatului si rinichilor ameliorand starea lor de functionare. Datorita timolului din ulei volatil, ceaiul de cimbrisor poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali.

Principiul amar in asociatie cu ceilalti componenti chimici dau ceaiului de cimbrisor si proprietati stomahice si stimulente, care il fac sa fie un bun tonic in cazul anemiilor.

Extern: sub forma de bai in;reumatism, guta, calmant al sistemului nervos, plagi purulente. In seboree-sub forma de comprese, pentru tenurile grase.

Contraindicatii: gastrite, enterite, esofagite, insuficiente pancreatice.

Preparare si administrare. Intern, sub forma de infuzie:1-2 lingurite de planta maruntita la 250ml apa clocotita; se bea in trei reprize in timpul unei zile, de preferinta inaintea meselor principale. Mai concentrat:2-3 linguri de planta maruntita la 250ml apa clocotita: se iau 3-4 linguri pe zi, inaintea meselor principale. Lichidul se bea caldut, de preferinta indulcit cu miere de albine.

Extern, tot ca infuzie: 100g planta, uscata si maruntita, se introduc in 3 litri apa clocotita. Dupa 30minute se strecoara si se introduce in apa din care trebuie sa atinga temperatura de 37grade C. Se sta 15-20 minute inainte de folosire.

Ceai de cimbru: beneficii

ceai de cimbru beneficii
Ceaiul de cimbru poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

Calmează durerile menstruale: Cimbrul conține uleiuri esențiale care au proprietăți antiinflamatorii și analgezice, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii menstruale.

Ajută la tratarea răcelii și a gripelor: Ceaiul de cimbru poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea congestiei nazale, ceea ce poate fi benefic pentru tratarea răcelii și a gripei.

Poate reduce stresul și anxietatea: Cimbrul conține compuși care pot ajuta la reducerea stresului și anxietății.

Poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive: Cimbrul poate ajuta la ameliorarea dispepsiei și a flatulenței, prin stimularea secreției de sucuri digestive.

Poate ajuta la îmbunătățirea somnului: Cimbrul poate ajuta la ameliorarea insomniei, prin reducerea nivelului de stres și anxietate.

Este important să se țină cont că aceste beneficii sunt în mare parte bazate pe studii pe animale sau pe studii care au implicat numai un număr mic de participanți umani, și că acestea necesită mai multe studii pentru a fi dovedite în mod convingător la nivel uman. Este recomandat să se consulte medicul înainte de a utiliza orice plante medicinale.

Loc de comentat