Ciuboţica-Cucului – planta cu numeroase beneficii împotriva virozelor, pneumoniei, tusei. Leac pentru inimă

Denumirea ei oficială este Primula officinalis, însă în popor este cunoscută ca ciuboţica-cucului. Prin unele părţi i se mai zice şi luminiţa de seară, talpa-gâştei sau cizma-cucului. Planta are numeroase beneficii pentru sănătate, însă este faimoasă în special pentru tratarea infecţiilor respiratorii, fiind la mare căutare acum, când sezonul răcelilor şi gripelor revine.

Ad

Ciuboţica-cucului este o plantă perenă, cu flori erbacee, din familia Primulaceae. Creşte în cea mai mare din Europa temperată şi din Asia de Vest, pe terenuri deschise, în special pe câmpuri şi pajişti, dar şi pe dune de coastă şi creste stâncoase, în zonele de deal şi de munte. Florile, de culoare galbenă, apar primăvara, în grupuri de 10-30 pe o singură tulpină, la a cărei bază se află un mănunchi de frunze ovalare, alungite, cu suprafaţă încreţită şi margine ondulată. De la ciuboţica-cucului se pot folosi, în scop terapeutic, florile, frunzele şi rădăcinile.

În acest scop, florile pot fi culese primăvara, până la începutul lunii iunie, când se formează fructele. Rădăcinile şi rizomii plantei, însă, se recoltează toamna târziu. Florile colectate trebuie separate de tulpini şi puse la uscat. După care, se păstrează la loc întunecat şi uscat pentru a fi folosite tot restul anului.

Secole de-a rândul, ciuboţica-cucului a fost apreciată pentru proprietăţile sale medicinale. Fiecare parte a plantei conţine substanţe considerate „de leac“. Astfel, rădăcinile şi rizomii de ciuboţica-cucului conţin saponozide triterpenice de tipul primulinei, acid primulinic, precum şi amidon, zaharuri şi ulei volatil. Florile conţin saponozide şi flavonoizi. Iar în frunze s-a descoperit o cantitate mare de vitamina C şi carotenoizi. Ca urmare, planta are acţiune antispastică, emolientă, fluidifiant al secreţiilor bronşice, secretolitică, diaforetică, calmantă, sedativă, cicatrizantă, sudorifică.

Ciuboţica-cucului este, deci, recomandată atât pentru afecţiuni interne, cât şi externe. În primul caz, este adjuvant pentru bronşite, pneumonie, astm bronşic, tuse, gripă, disfuncţii gastro-intestinale, cefalee, migrene, nevralgii, tulburări nervoase, insomnie, boli cardiace, nevroze cardiace şi pentru a preveni formarea calculilor vezicali. În uz extern, este ideală pentru echimoze, contuzii şi ulceraţii ale pielii.

1. Infuzie cu Ciuboţica Cucului împotriva virozelor

În sezonul rece, sistemul imunitar devine din ce în ce mai slăbit. Astfel, organismul este mai predispus la îmbolnăviri, în special la atacuri virale şi bacteriene. Pentru combaterea răcelilor, bronşitelor, gripelor şi a virozelor, în general există mai multe soluţii naturale. Printre cele mai eficiente, însă, este ciuboţica-cucului. Asta, datorită elementelor sale active: uleiuri esenţiale, saponine, vitamine şi minerale. În plus, planta are acţiune expectorantă şi mucolitică. Prepară o infuzie din 2 linguriţe de plantă (flori) la 250 ml de apă clocotită. Lasă infuzia acoperită, 15 minute, apoi bea câte 1 cană, de 3 ori pe zi.

2. Decoct cu Ciuboţica Cucului pentru tuse

Atât florile, cât şi rădăcinile ciuboţicii-cucului se utilizează în tratarea tusei, deoarece au un efect calmant. Dacă te confrunţi cu o tuse expectorantă sau seacă, o poţi ameliora cu un decoct preparat astfel: 1 linguriţă de rădăcină de ciuboţica-cucului la 250 ml de apă. Rădăcina se fierbe la foc mic, 5 minute, după care se strecoară. Sunt recomandate 3 căni de decoct pe zi. Acesta, dar şi infuzia, ajută şi în cazul astmului bronşic. În plus, 1 cană de ceai de ciuboţica-cucului seara, înainte de culcare, ajută la un somn mai liniştitor. Atenţie, însă, folosit în exces, ceaiul de ciuboţica-cucului poate să producă iritaţii ale tubului digestiv şi vărsături.

3. Sirop de Ciuboţica Cucului împotriva pneumoniei

Siropul obţinut din ciuboţica-cucului este un adjuvant de nădejde împotriva bolilor respiratorii, precum pneumonia, deoarece ajută la eliminarea secreţiilor. Acesta se obţine prin amestecarea rădăcinii proaspăt tocate a plantei cu miere. Proporţia este de 1 linguriţă de rădăcina la 3 linguriţe de miere. Amestecul trebuie lăsat la macerat timp de 1 lună înainte de a fi consumat. Este recomandat 1 linguriţă de sirop dimineaţa. Ca şi decoctul, siropul este eficient şi pentru tratarea tusei. Ad

4. Leac din Ciuboţica Cucului pentru inimă

Uleiul extras din plantă şi vinul de ciuboţica-cucului sunt remedii eficace pentru combaterea inflamaţiei miocardului. Planta fiind un bun protector al inimii, produsele sale sunt indicate a fi folosite regulat de persoane care au predispoziţie către aceste boli, având un rol de prevenire. Pentru vin, se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboţica cucului, fără a le îndesa, peste care se toarnă vin natural. Se astupă sticla cu un dop de plută şi se lasă la soare 14 zile. Se iau 3 linguri de vin pe zi. Uleiul poate fi cumpărat de la magazinele cu produse naturiste. Doza zilnică recomandată este de 1.500 mg. Atenţie, însă, ciuboţica-cucului este contraindicată bolnavilor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi cele care alăptează, precum şi persoanelor alergice la aspirină. De asemenea, uleiul de ciuboţica-cucului nu trebuie folosit de persoanele care suferă de epilepsie.

Loc de comentat