Exista o legatura cauzala intre colesterol crescut din alimentatie si bolile cardiovasculare. Majoritatea stim la ce del de medicamentatie trebuie sa apelam pentru reducerea nivelului crescut de colesterol din sange insa nu stim ce trebuie sa manancam sau sa evitam pentru a ne scadea colesterolul.
Colesterolul se gaseste numai in alimente de origine animala
Nu exista nici o urma de colesterol in alimentele de origine vegetala. Acesta este criteriul cu ponderea cea mai mare cand vine vorba de a alege ce putem si ce nu potem manca pentru a ne scadea colesterolul sangvin sau pentru a-l mentine in limite normale. Acesta este unul din motivele pentru care multe persoane renunta complet la carne si urmeaza o dieta vegetariana.
Colesterolul sangvin are doua surse
In general se poate considera ca alimentele bogate in colesterol vor genera un colesterol sangvin crescut, totusi trebuie mentionat ca, in realitatea ficatul sintetizeaza tot timpul colesterol, independent de colesterolul absorbit din alimente. De aceea se spune ca exista doua surse de colesterol: colesterolul exogen, din dieta, si cel endogen, sintetizat de ficat.
La o analiza superficiala, faptul ca ficatul sintetizeaza colesterol practic tot timpul poate parea ca ne pune in situatia unei lupte de la inceput pierduta: degeaba ma straduiesc sa mananc alimente sarace in colesterol, pentru ca ficatul compenseaza oricum.
E important sa intelegem insa un aspect neglijat, adesea intentionat, si anume faptul ca ficatul are nevoie de o materie prima din care sa fabrice acest colesterol. Aceasta materie prima sunt grasimile saturate. Cu cat ficatul are la indemana mai multe grasimi saturate, cu atat sintetizeaza mai mult colesterol pe care il trimite apoi in restul organismului prin sange sub forma particulelor de LDL-colesterol. LDL-colesterolul este tipul de colesterol daunator vaselor si duce la ateroscleroza.
De unde provin grasimile saturate?
Grasimile saturate provin din dieta, gasindu-se in alimente de origine animala: carne, galbenus de ou, produse lactate grase gen unt, branza grasa, etc.
Ideal ar fi sa evitam complet alimentele de origine animala deoarece vom ajuta la scaderea colesterolului prin doua mecanisme: intai prin reducerea consumului de colesterol ca atare, si in al doilea rand, prin reducerea ingestiei de grasimi saturate, care sunt folosite de ficat pentru sinteza de colesterol endogen.
Alimente bogate in colesterol
Aliment Cantitatea Colesterol
Ou fiert 1 buc 225 mg
Branza grasa 100 g 90 mg
Cascaval 100 g 65 mg
Unt 100 g 250 mg
Carne de miel 100 g 70 mg
Friptura de vaca 100 g 70 mg
Carne de pasare 100 g 60 mg
Rinichi de vita 100 g 375 mg
Ficat de vita 100 g 300 mg
Inghetata 100 g 45 mg
Prajitura 100 g 260 mg
Alimente care nu contin colesterol
Aliment Colesterol
Verdeturi 0
Legume 0
Cereale 0
Leguminoase 0
Nuci 0
Seminte 0
Uleiuri vegetale 0
Consumi prea multe grasimi saturate?
Daca ai colesterolul crescut si ai mers la medic, e foarte probabil ca ai primit sfaturi mai mult sau mai putin detaliate cu privire la cum sa-ti schimbi dieta. Ca si baza de pornire trebuie sa reduci carnea rosie si evita grasimile animale.
Trebuie sa fii constient ca daca vrei sa controlezi colesterolul sangvin prin dieta, trebuie sa fii dispus sa faci schimbari majore. Practic trebuie sa devii vegetarian. Organismul uman nu a fost conceput sa consume alimente bogate in colesterol cum este carnea, indiferent de ce se straduiesc sa spuna suporterii evolutionismului sau alti specialisti.
Colesterolul crescut scade repede cu dieta adecvata. Pentru cei care se intreaba cat trebuie sa astepte pana colesterolul scade dupa ce si-au schimbat dieta, vestea buna este ca nu dureaza mai mult de 2-3 saptamani pana ce rezultatele se vad.
Este suficienta o dieta vegetariana pentru a scadea colesterolul?
Dieta vegetariana are aproapte aceleasi efecte cu medicamentele de scadere a colesterolului dar fara alte efecte secundare. Studiile recente evidentiava faptul ca o dieta vegetariana poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 30%, valoare similara cu efectul majoritatii medicamentelor de scadere a colesterolului.
Exista totusi persoane care sufera de boli ereditare care altereaza modul in care ficatul sintetizeaza colesterolul. Aceste situatii sunt din fericire rare, dar cei afectati au niveluri crescute de colesterol si/sau grasimi sangvine pentru care trebuie sa foloseasca medicamente, intrucat doar dieta nu reuseste sa le normalizeze.