Tocmai ai primit rezultatele analizelor de sânge iar nivelul colesterolului total este 300! Intri în panică și asculți cu înfrigurare ce-ți spune doctorul despre colesterolul „rău” LDL, a cărui valoare trebuie să scadă imediat!
Medicamente? Eziți, pentru că ai auzit probabil de efectul negativ al statinelor asupra sănătății – probleme cu inima și ficatul, pierderea memoriei. Poate dacă nu mai mănânci ouă și grăsimi saturate se va rezolva totul… Sau poate un supliment care scade colesterolul ar fi mai bun?
Realitatea e că acest scenariu pe care îl trăiește majoritatea populației ar trebui oprit! Lucrul cel mai important este sănătatea ta! Decizia n-ar trebui să aibă legătură cu interesele doctorilor, ale industriei de alimente procesate și ale industriei farmaceutice! Valorile colesterolului dezvăluie de fapt o realitate diferită de cea pe care ai auzit-o de la doctorul tău. Iată câteva dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare:
„Întrebarea este de ce anumite persoane au mai mult colesterol în sânge decât altele, și de ce aceeași persoană are valori diferite ale colesterolului în momente diferite ale zilei? De ce diferă valorile colesterolului în funcție de anotimp? Iarna valorile cresc, iar vara scad. De ce valorile colesterolului cresc până la tavan după operații chirurgicale? De ce cresc când avem o infecție? Sau după un tratament dentar? Sau când suntem stresați? Și de ce colesterolul revine la valori normale când suntem relaxați și ne simțim bine?
Răspunsul la aceste întrebări este: colesterolul este o substanță cu rol de vindecare în organism”, spune dr. Natasha Campbell McBride.
Corpul nostru produce mai mult colesterol ca reacție la o inflamație existentă. Deci colesterolul nu e problema, ci de fapt soluția pe care organismul o adoptă în încercarea de a se autovindeca. Inflamația pereților arteriali este pericolul real și dacă nu este găsită și rezolvată cauza, aceasta poate opri circulația sanguină către inimă sau creier, provocând un atac de cord sau cerebral.
Care sunt sursele de inflamație în corp?
Când nu există destui antioxidanți în corp, sunt prezenți radicalii liberi în țesuturi. LDL se oxidează în corp din cauza consumului de uleiuri și grăsimi hidrogenate, de uleiuri vegetale rafinate și râncede, organisme modificate genetic, alimente procesate, alcool și fumat. Colesterol denaturat se află în extractele de ouă, în laptele praf (adăugat și la produsele lactate cu grăsimi reduse), în cărnuri și grăsimi care au fost alterate la temperaturi înalte. Valori ridicate de colesterol LDL pot fi cauzate și de intoxicarea cu metale grele, chimicale, stres, hipotiroidism disfuncții renale.
Colesterol „bun” și „rău”? Nu există așa ceva!
LDL (low density lipoprotein) este un transportator al colesterolului, distribuindu-l către diferite părți ale corpului, acolo unde e nevoie de el. HDL (high density lipoprotein) duce colesterolul înapoi către ficat. LDL și HDL nu sunt nici bune, nici rele, sunt doar… colesterol. Cu toate acestea, o dată ce companiile farmaceutice au realizat că pot să producă ușor un medicament care să scadă colesterolul (și astfel să facă mari profituri), au cumpărat toate „studiile” care să le verifice teoriile. În acest fel a apărut minciuna colesterolului bun și rău, care a fost alimentată continuu, cu mari campanii de marketing, pe parcursul anilor.
Niveluri scăzute ale HDL reflectă o viață sedentară. Doctorii și alte autorități care împing dezinformarea despre creșterea HDL ca fiind „un lucru bun”, nu cunosc faptul că valori mai mari de 75 ale HDL sunt de fapt în strânsă legătură cu bolile autoimune. Consumul excesiv de alcool sau droguri, hipotiroidismul și excesul de estrogen pot da valori prea mari ale HDL.
Valorile colesterolului și ce înseamnă acestea
Valorile ridicate ale colesterolului în sânge nu spun și cât colesterol se află în țesuturi. În momentul în care un organism începe să se vindece și să-și corecteze dezechilibrele metabolice, nivelul de colesterol din sânge urcă, pentru că părăsește țesuturile!
Doctorii simt nevoia să intervină imediat în mijlocul acestui fenomen natural, pentru a „regla cifrele”. În realitate, aceste fenomene temporare nu sunt decât frânturi ale unor „imagini” în mișcare din complexitatea fiziologică a corpului. Nu este suficient să ne uităm doar la valorile scăzute sau crescute ale LDL și HDL.
Trebuie de asemenea verificată mărimea particulei de colesterol LDL, ca și proteina C reactivă (proteină care se află în sânge și a cărei valoare crește ca răspuns la inflamație). O particulă LDL sănătoasă e mare și „pufoasă”. Ea circulă în mod natural în sistem și nu creează probleme. Totuși, când particula LDL devine mică și densă, nu mai circulă cu ușurință și are tendința de a rămâne blocată în mici orificii ale arterelor. Când se întâmplă acest lucru, așa cum se întâmplă cu multe alte lucruri stagnante, se creează o inflamație și începutul aterosclerozei.
Biochimii diferite, metabolisme diferite, valori ale colesterolului diferite
Minciuna colesterolului a fost inițiată de companiile farmaceutice și a introdus ideea că valoarea totală peste 200 a colesterolului necesită intervenție imediată: un medicament și/sau o dietă săracă în grăsimi saturate și alimente care conțin colesterol. Nu numai că o valoare totală peste 200 nu e neapărat mare, dar pentru multe persoane e chiar normală și necesară! Tipurile de proteină au deseori valori mai mari de 200 și se regăsesc în metabolisme foarte sănătoase, care se hrănesc cu rații mai mari de proteine și grăsimi saturate, ca și cu alimente bogate în colesterol.
Funcțiile vitale ale colesterolului în organism
Colesterolul este esențial pentru organism! Fiecare celulă a corpului conține colesterol. Este menit să existe în sistemul nostru NU pentru a ne face rău, ci pentru a activa o multitudine de funcții fără de care n-am putea supraviețui! Iată câteva dintre acestea:
– Colesterolul mărește integritatea membranei celulei; îi dă stabilitatea și duritatea necesare.
– Fiecare hormon steroid este produs din colesterol.
– Abilitatea corpului de a sintetiza vitamina D depinde de colesterolul din piele.
– Colesterolul este un antioxidant și acționează împotriva radicalilor liberi.
– Sărurile biliare sunt produse din colesterol. Vezica biliară este un organ este vital pentru digestie și asimilarea grăsimilor din hrană.
– Sistemul nostru imunitar are nevoie de colesterol pentru a repara celulele denaturate (așa cum se întâmplă în cazul operațiilor și a denaturării celulei din cauza alimentației toxice și a chimicalelor din medicamente, cosmetice etc.)
Acestea fiind spuse, mesajul este să ne informăm în privința colesterolului și ce înseamnă cu adevărat pentru organism, înainte de a ne decide pentru tratarea cu statine și eliminarea alimentelor bogate în colesterol. Aceste metode au efecte dăunătoare asupra sănătății. Ar fi ca și cum am ucide mesagerul (colesterolul) care ne-a dat vești proaste. Aflarea cauzei reale a disfuncției este singura cale, nu mascarea simptomelor prin medicamente periculoase.
Cum ne asigurăm necesarul de grăsimi sănătoase
Cei mai mulți copii pe care-i cunosc ar da gata o jumătate de pachet de unt sau câteva bucăți de slănină într-un timp record, dacă părinții le-ar da șansa. Dar medicii pediatri recomandă lactate degresate și uleiuri vegetale! Este greșit ca acești nutrienți esențiali să fie înlocuiți cu alternative moderne, cum ar fi suplimente oxidate cu Omega 3, sau vitamine sintetice.
Creierul uman este format din 60% grăsime iar cel al copiilor are nevoie de grăsimi precum colesterolul și grăsimile saturate, care să le asigure materia primă pentru o dezvoltare corespunzătoare. Colesterolul este o substanță vitală pentru organismul uman și datorită nenumăratelor funcții pe care le îndeplinește. El ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos, contribuie la sănătatea intestinelor și la dezvoltarea unui sistem nervos sănătos.
Realitatea este că 50% din afecțiunile care încep din primii ani de viață pot fi corectate în mare parte prin consumarea grăsimilor sănătoase și eliminarea celor toxice. Raportul Omega 3/Omega 6 poate fi echilibrat prin consumul de grăsimi și uleiuri sănătoase, fără a fi nevoie de suplimente. Iată câteva sugestii:
– Eliminarea tuturor uleiurilor și grăsimilor nocive din alimentație. Acest lucru înseamnă să nu cumpărați niciodată margarină sau alte imitații de unt, ulei de floarea soarelui, de porumb, de soia și alte astfel de uleiuri polinesaturate. Acestea sunt procesate, rafinate, se oxidează repede și devin râncede chiar înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor. Conțin cantități mari de Omega 6 și nu sunt stabile la temperaturi înalte, ceea ce înseamnă că generează radicali liberi. Un consum regulat de astfel de uleiuri generează inflamații în corp, o serie de dezechilibre metabolice și în final cancer.
– După ce v-ați asigurat că nu mai aveți în casă astfel de uleiuri toxice, modificați-vă lista de cumpărături astfel încât să eliminați toate alimentele procesate care le conțin. Alimentele procesate sunt nocive din multe puncte de vedere, dar referindu-ne strict la grăsimi și uleiuri, cele hidrogenate sau parțial hidrogenate care intră în compoziția acestora se afla în topul substanțelor toxice. Grăsimile hidrogenate sunt asociate cu o mare varietate de boli degenerative. Veți avea surpriza neplăcută să constatați ca înseși alimentele destinate copiilor, cum sunt dulciurile și cerealele la cutie sunt pline de astfel de uleiuri.
– Cumpărați uleiuri și grăsimi sănătoase, care să stea la baza mâncărurilor preparate acasă:
UNTUL CRUD – Untul sănătos trebuie să fie nepasteurizat, făcut din lapte de la animale sănătoase, ce ies la pășune. Nu trebuie să conțină hormoni și antibiotice, așa cum se întâmplă în producția industrială a lactatelor. Puteți procura un unt sănătos de la fermieri, piețe cu produse tradiționale, țărani de încredere, cu număr mic de animale.
De ce este sănătos untul? Este bogat în cea mai ușor de asimilat formă a vitaminei A, necesară pentru sănătatea tiroidei și a glandelor suprarenale. Conține acid lauric (care întărește sistemul imunitar), lecitină (esențială pentru metabolismul colesterolului), antioxidanți (care protejează împotriva radicalilor liberi), este o sursă foarte bună pentru vitaminele E și K și seleniu. Untul conține acid linoleic conjugat, care acționează puternic împotriva cancerului, facilitează dezvoltarea mușchilor și întărește sistemul imunitar.
Vitamina D care se găsește în unt este esențială pentru absorbția calciului, protejând dinții de carii. Este o sursă de iod în cea mai ușor absorbabila forma a sa. Colesterolul din unt este esențial pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos la copii. Conține acid arahidonic, cu rol important în funcția creierului. Este un component vital al membranei celulei. Protejează împotriva infecțiilor gastrointestinale. Untul nu se depune în țesuturile adipoase ale corpului.
ULEIUL DE COCOS EXTRAVIRGIN, NERAFINAT – Acest ulei este delicios și poate fi folosit atât la gătit, cât și în diverse rețete „crude”; poate fi mâncat și așa cum e, simplu. De ce este uleiul de cocos sănătos? Ajuta la sănătatea sistemului digestiv și previne diverse probleme ale stomacului și digestiei. Ajută de asemenea la absorbția altor nutrienți cum sunt vitaminele, mineralele și aminoacizii.
Întărește sistemul imunitar prin lipidele antimicrobiale pe care le conține, ca și a acidului lauric și caprilic, care au proprietăți antifungice, antibacteriene și antivirale. Ajuta la combaterea bacteriilor nocive listeria monocytogenes și helicobacter pylori și a giardiei. Conține acizi grași cu lanț mediu care ajută la menținerea unei greutăți normale. Este ușor de digerat și asigură buna funcționare a tiroidei și a sistemului enzimatic. Îmbunătățește secreția de insulină și favorizează utilizarea eficientă a glucozei, prevenind diabetul. Combate diverse infecții ale pielii, incluzând psoriazisul și dermatitele.
GRĂSIMILE ANIMALE – Grăsimile care provin de la animale sănătoase, ce ies la pășune, au dat o sănătate robustă strămoșilor noștri, care n-au suferit de boli degenerative. Astăzi, în era uleiurilor vegetale toxice, situația s-a schimbat dramatic.
Untura de porc este 40% grăsime saturată, 48% mononesaturată și 12% polinesaturată. Cantitatea de acizi grași Omega 3 și Omega 6 variază în funcție de ce mănâncă porcul. Dacă e lăsat liber, el va alege diverse rădăcini, ghinde, viermi, insecte și plante verzi, care vor determina un conținut ridicat de Omega 3 în untură. Untura este o grăsime stabilă la temperaturi înalte, deci foarte bună pentru prăjit, și delicioasă în stare rece. Este și o sursă excelentă de vitamina D (dacă porcul a crescut liber pe pășune, expus la razele solare).
Seul de vacă este 50-55% grăsime saturată, 40% mononesaturată și conține cantități mici de grăsime polinesaturată. Este foarte stabil la temperaturi mari și poate fi folosit la prăjit. Este și o sursă bună de acid palmitoleic, cu proprietăți antimicrobiene.
Grăsimea de pasăre (rață, gâscă, găină) este 31-35% grăsime saturată, 49-52% mononesaturată și 13-20% polinesaturată. Grăsimea de rață și gâscă este stabilă la temperaturi mari, deci potrivită pentru gătit și prăjit. Cartofii la cuptor făcuți în această grăsime sunt delicioși! Conținutul de Omega 3 depinde de ce mănâncă pasările. La găini, o hrană bogată în insecte influențează pozitiv conținutul de Omega 3.
ULEIUL DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN NERAFINAT – S-a dovedit că mulți dintre marii producători de uleiuri de măsline îl amestecă cu alte uleiuri ieftine și îl vând cu eticheta „extravirgin”. În realitate, cumpărătorul consumă un ulei contrafăcut, toxic, nociv. Găsirea unor surse de încredere, de la producători mici, care vând un ulei autentic, produs după metode tradiționale este un beneficiu pe termen lung, care își va justifica prețul.
De ce e uleiul de măsline sănătos? Un ulei de măsline de calitate conține o cantitate mare de polifenoli, care sunt benefici pentru sănătatea inimii, antiinflamatori și anticancerigeni. Conține vitamina E, esențială pentru sănătatea sistemului cardiovascular, sistemului respirator, a creierului și a circulației. Conține antioxidanți, care combat degenerarea țesuturilor, bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul și multe alte disfuncții.
Acestea fiind spuse, am convingerea că prin asigurarea acestor grăsimi și uleiuri sănătoase în dietă, va rezulta o reducere semnificativă a bolilor degenerative, a disfuncțiilor și infecțiilor atât de prevalente în societatea modernă. Această schimbare în dietă merită toată atenția!
Sursa: sanatatemetabolica.com