Colici la bebelusi ?Iata ce poti sa faci!
Plansul epuizant si intristator al unui bebelus care sufera de colici poate supune parintii in fata unui stres foarte mare si poate chiar sa le provoace panica daca acestia nu gasesc o modalitate de a opri tipetele sfasietoare ale bebelusului.
Iata insa mai jos vom enumera cateva sfaturi care v-ar putea ajuta ameliora colicile bebelusilor:
1 – Intins pe burtica este mai bine
Puneti copilul intins pe abdomen. Dintr-un motiv aparent necunoscut, un copil cu colici pare sa se simta mult mai bine atunci cand sta intins pe burta. Daca sunteti la plimbare puteti incerca sa tineti bebelusul pe antebrat, cu capul sustinut de una dintre maini.
Alte metode pentru colici la bebelusi sunt..
2 – Infasurati-l bine
Infasarea reproduce presiunea pe care bebelusul o simtea in uter. Trebuie sa il faceti sa se simta in siguranta nu doar sa ii fie cald.
3 – Leganati copilul
Puneti bebelusul intr-un leagan actionat mecanic. Miscarea de leagan are darul de a-i linisti pana si pe cei mai plangaciosi copii. Cheia este miscarea continua, regulata.
4 – Folositi electrocasnicele pentru a linisti copilul
Porniti aspiratorul. Sunetul acestuia este ca un cantec de leagan pentru unii copii plangaciosi.
Gasiti o frecventa radio pe care nu sunt decat interferente si lasati radioul pornit. Acest zgomot alb ii ajuta pe unii copii sa se linisteasca. Puteti de asemenea pentru cumpararea unui cd cu zgomote linistitoare pentru copii, precum bataile inimii, zgomotul unei cascade, o masina de tuns iarba indepartata sau un ventilator pornit.
5 – Oferiti-i degetul dumneavoastra mic
Chiar daca bebelusul nu este pregatit pentru hranire, el poate obtine confort in urma stimularii orale. Lasati copilul sa va suga degetul mic. Aveti insa grija sa aveti degetul curat, unghiile taiate si fara lac, oja sau alte substante.
6- Eliminati produsele lactate.
Unii specialisti sunt de parere ca plansetul copilului poate fi provocat de transmiterea de la mama la copil a laptelui de vaca. Daca va hraniti la san copilul si ati baut lapte de vaca, sau ati consumat produse lactate(ex branza) incercati sa le eliminati timp de o saptamana din dieta dumneavoastra si monitorizati rezultatele. Evitati de asemenea mancarurile si bauturile care contin cofeina precum ceaiul, cafeaua si ciocolata daca alapatati.Astfel puteti diminua sansele aparitie de colici la bebelusi.
Alte alimente declansatoare care pot afecta copilul prin intermediul laptelui de san sunt: fasolea, ouale, ceapa, usturoi, rosii, banane, portocale, capsune si condimentele. Bineinteles ca daca dupa eliminarea lor timp de o saptmana nu survine nici o imbunatatire puteti sa le consumati fara teama.
7- Reduceti stimulii externi
Uneori cu cat incercati mai mult sa linistiti copilul cu atat pare sa planga mai tare. Pentru a minimaliza stimularea incercati sa nu mai faceti zgomote si nici sa aveti contact direct ochi in ochi deoarece si acesta din urma reprezinta o forma de stimulare.
8 – Ridicati-l si ajutati-l sa elimine gazele(acestea sunt cauzatoare de colici la bebelusi).
Tineti copilul ridicat atunci cand il hraniti si nu orizontal si ajutati-l sa eructeze frecvent. Cautati suzete special concepute care reduc canitatea de aer ingitita de copil atunci cand acesta se hraneste cu biberonul.
Nu lasati niciodata copilul sa suga dintr-un biberon gol astfel bebelusul nu va avea abdomenul plin de gaze!
Colici la bebelusi 1001 remedii