Cum sa te lasi de fumat !
Nicotina este unul dintre cele mai vatamatoare si larg raspandite droguri legale din intreaga lume. Creeaza dependenta si este nociva atat pentru fumator cat si pentru nefumator, cei mai afectati fiind copiii.
Daca iti doresti sa afli cum sa te lasi de fumat dar nu stii de unde sa incepi, un plan bine pus la punct poate fi o solutie . Intreba-te care sunt motivele pentru care vrei sa te lasi de fumat in primul rand si nu cum sa te lasi de fumat.
Cu raspunsul deja in minte vei putea sa-ti personalizezi un plan care te va conduce catre succes fie cum ajutorul medicinei fie fara. Sa renunti la fumat se dovedeste a fi dificil insa nu imposibil.
4 Metode sa te lasi de fumat
Cum sa te lasi de fumat, sfaturi practice :
Metoda 1 : Decizia pentru care renunti la fumat
1. Gandeste-te daca vrei sa te lasi de fumat intr-adevar
Nicotina da o stare de dependenta incredibila asadar va trebui sa ai o determinare solida pentru a putea renunta.
Intreba-te singur daca o viata fara tutun poate fi mai frumoasa ca una in care vei continua sa fumezi. Daca raspunsul este da, vei avea un motiv mult mai clar pentru care sa renunti la fumat.
In acest fel cand abstinenta isi va spune cuvantul vei stii foarte clar ca exista un motiv clar in spatele deciziei pe care ai luat-o. Gandeste-te la cum fumatul iti afecteaza sanatatea, aspectul vizual , modul de viata si pe cei dragi. Pune-ti intrebarea daca acestea pot fi motive intemeiate pentu care sa renunti la tigari.
2 – Scrie pe o foaie toate motivele pentru care vrei sa te lasi de fumat
In acest fel vei avea toate motivele posibile clare si la indemana in cazul in care vei avea nevoie pentru mai tarziu cand vei fi temptat sa renunti. Spre exemplu poti scrie pe lista : ” Vreau sa renunt la fumat pentru a putea alerga si a tine pasul cu fiul meu atunci cand jucam fotbal, pentru a avea mai multa energie , pentru a fi in viata atunci cand nepotul meu se va casatori sau pentru a economisi bani. ”
Citeste si: Vrei sa renunti la fumat?
Cum sa iti cureti plamanii de tutun
3 – Pregateste-te pentru efectele abstinentei de la fumat(tutun).
Tigarile sunt foarte eficiente in a imprastia nicotina prin tot corpul tau . Renuntarea la fumat iti poate da stari de anxietate, depresie, dureri de cap, cresterea apetitului si cresterea in greutate, stari de tensiune sau oboseala .
Tine minte ca s-ar putea sa ai nevoie de mai multe incercari pentru a te putea lasa de fumat , asadar sa nu fii dezamagit , spre exemplu din cei 45 milioane de americani care fumeaza doar 5% reusesc sa se lase din prima incercare.
Metoda 2 : Fa-ti un plan
1 – Alege o data de la care vei incepe .
Alegand sa incepi de la o anumita data, va da mai multa importanta planului tau. Spre exemplu alege o data ca ziua ta de nastere, o sarbatoare sau orice alta zi iti doresti. Alege o data apropiata dar nu mai indepartata de 2 saptamani. Asta iti va da timp sa te pregatesti si nu va fi o zi stresanta.
2- Alege o metoda
Decide ce metoda vrei sa folosesti. Aceea de a te lasa de tigari in mod subit sau a le reduce numarul in fiecare zi. Daca alegi metoda de a reduce numarul lor fi foarte precis de cand si cu cate mai exact vei imputina numarul lor.
Spre exemplu poti decide sa renunti la 1 tigara la fiecare 2 zile. Poti avea sanse de reusita si mai mari daca apelezi si la consiliere profesionista sau medicatie sau meditatie, indiferent de metoda pe care o vei alege.
3 – Pregateste-te pentru simptomele de dupa
Incearca sa ai un plan deja stabilit pentru momentul cand simptomele lipsei fumatului te vor lovi din plin. Spre exemplu „ticul”, actiunea in care fumai si duceai mana la gura trebuie sa aiba o metoda de inlocuire. Incearca gustari cu indice caloric mic precum stafidele, popcornul sau covrigei atunci cand aceasta nevoie de a satisface obisnuinta isi va face aparitia.
4 – Pregatirea dinaintea zilei „Ma las de fumat”
Spala toate asternuturile si hainele pentru a scapa de mirosul de tutun impregnat. De asemenea este important sa scapi de scrumierele , tigarile si brichetele disponibile in casa. Asigura-te ca dormi suficient din moment ce asta te va ajuta sa-ti reduci stresul acumulat. Aduti aminte de fiecare data de planul tau si poarta o versiune scrisa la tine deoarece s-ar putea sa ai nevoie sa il recitesti atunci cand gandurile de a renuntat te vor bantui.
5- Cere ajutor
Prietenii sau familia se pot dovedi un adevarat suport in decizia luata. Roaga-i sa te ajute si cere-le sa nu fumeze in vecinatatea ta si nici sa iti ofere tigari . Tine minte ca trebuie sa renunti treptat , acest lucru reprezentand un proces intreg.
6- Cunoaste-ti factorii care iti declanseaza pofta de fumat
Foarte multi oameni afla ca anumite situatii le creeaza dorinta de a fuma. Spre exemplu atunci cand esti la o cafea poti simti nevoia sa fumezi sau atunci cand ai o problema grea de rezolvat la serviciu. Uneori alegeri ca ” Nu multumesc, as dori un ceai ( in loc de cafea) ” te pot scoate din problema. De asemenea controleaza-ti nivelul de stres deoarece este foarte important pt sansele tale de reusita. Incearca exercitii de respiratie sau exercitiile fizice.
7- Tine-te de planul de a renunta la fumat
Continua planul stabilit anterior chiar daca vor aparea tot felul de obstacole . Vor exista momente cand poate vei cadea din nou in patima tigarilor si vei fuma cu o rautate si mai mare o zi intreaga. Este important sa te ierti si sa recunosti ca se poate intampla dar a doua zi sa revi iar la planul initial cu o determinare si mai mare.
Metoda 4 : Apeleaza la „ajutoare” pentru a te lasa de fumat
1- Incearca sa folosesti tigarile electronice
Numeroase studii au aratat faptul ca daca folosesti tigarile electronice vei simti o nevoie mai mica pentru fumat. Alte studii insa avertizeaza sa folosesti cu precautie tigarile electronice deoarece cantitatea de nicotina inhalata variaza si ar putea sa-ti reactiveze dorinta de fumat.
2- Apeleaza la ajutor specializat care te poate invata cum sa te lasi de fumat
Controlul impreuna cu o terapie te vor ajuta sa iti duci planul la bun sfarsit. Daca ai incercat deja sa renunti de unul singur si nu reusesti , atunci este momentul sa ceri un ajutor specializat. Persoana abilitata va sti ce sa iti recomande intalnindu-se cu foarte multe cazuri asemanatoare.
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”
Surse:
www.helpguide.org/articles/addiction/how-to-quit-smoking.htm
www.wikihow.com/
Metode sa te lasi de fumat wikipedia