Bolile de fiere sunt mai frecvente la femei, si desi sunt deranjante , de obicei nu sunt grave. Exista o confuzie intre colecist (care este un organ, o punga) si bila sau fiere (care este continutul lichid al colecistului). Sunt bolnavi care spun ca sufera de „bila” cand de fapt sufera de o boala de colecist.
Greata si senzatia de voma
Greata și senzatia de voma nu le sunt deloc straine persoanelor care sufera de afectiuni ale fierii. Acestea sunt provocate de consumul excesiv de alimente bogate in grasimi, de mancare procesata, precum chipsurile, si de prajeli.
Contrar opiniei generale, condimentele nu provoaca crize de fiere, asa ca ardeiul iute, turmericul, usturoiul si ghimbirul nu sunt contraindicate persoanelor care sufera de afectiuni ale bilei.
Balonarea si indigestia
Uneori, problemele fierii se manifesta prin balonare si indigestie. Acestea pot fi combatute cu ajutorul unor suplimente naturale, precum carbunii digestivi.
Toleranta redusa la alimente grase
Grasimile sunt cei mai importanti factori care favorizeaza aparitia problemelor bilei sau care le stimuleaza pe cele deja existente. Daca acest organ sufera de anumite afectiuni, digerarea grasimilor este anevoioasa.
Durerea in capul pieptului sau in partea dreapta superioara a abdomenului
Cei care sufera de afectiuni ale bilei acuza adesea dureri insuportabile in partea superioara a abdomenului, pe partea dreapta. Acestea pot iradia uneori si catre umeri. Pentru a evita aparitia acestui simptom, ar trebui sa fii foarte atenta la alimentatia ta, sa consumi cat mai putine grasimi saturate si procesate si cat mai putine prajeli.
Sensibilitatea crescuta la gusturi si mirosuri
Asa cum gustul este uneori afectat de crizele de fiere, iar cei suferinzi au adesea senzatia unui gust amar, aproape metalic, indiferent ce ar consuma, le este afectat si simtul olfactiv. Mirosurile puternice le pot provoca greata si senzatie de voma celor care sufera de probleme ale bilei.
sursa: mai multe pe sanatate.bzi.ro
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”