Cum să-ți dai seama dacă suferi de ficat gras. Care sunt simptomele, cum poți să tratezi boala și ce regim alimentar se recomandă

Una dintre cele mai frecvente boli de ficat este Steatoza Hepatica, sau mai bine cunoscuta sub numele de ficat gras. Cantitatea mai mare de depozite de grasime poate cauza unele complicatii mari, precum si insuficienta hepatica.

Steatoza Hepatica – Ficat Gras

Ficatul curata sangele, mentine nivelul de glucoza din sange, dizolva grasimile, creeaza enzime si pastreaza vitaminele, mineralele si glicogenul. Nici un alt organ din corpul nostru nu ar putea inlocui ficatul si activitatea sa.

Cresterea tensiunii arteriale, balonarea, oboseala sau nivelul ridicat de colesterol sunt doar unii indicatori care ne indica doua lucruri: suprasarcina si grasimi in ficat – un metabolism deranjat.

Ad

Suma minima de depozite de grasime nu va provoca complicatii. Pe de alta parte, in cazul in care grasimile ajung la 5-10% din greutatea ficatului, aceasta inseamna ca avem de-a face cu steatoza (ficat gras). Aceasta conditie de sanatate ar putea sa apara ca o consecinta a alcoolismului. Dar, nu intotdeauna aceasta boala este legata de alcool.

Simptomele unui ficat gras

Aceasta boala este denumita si „boala tacuta”, deoarece simptomele sale trec aproape neobservate, in special in fazele initiale. Cativa ani, sau poate chiar zeci de ani trebuie sa treaca pentru ca aceasta boala sa evolueze, in faza urmatoare. In cazul in care evolueaza, s-ar putea simti semne atipice, cum ar fi greata, slabiciune, pierderea poftei de mancare, confuzie sau chiar probleme de concentrare.

In afara de aceasta, s-ar putea simti, de asemenea, dureri in zona centrala sau superioara a stomacului precum si pete intunecate pe piele.

La persoanele care consuma alcool, aceste simptome se agraveaza din cauza consumului de alcool continuu. Din fericire ficatul gras pot fi refacut sau prevenit daca se intampla la oamenii care nu consuma alcool.

Cum tratam aceasta boala?

Deocamdata nu exista o cura pentru un ficat gras. Dar regulamentul sau tratamentul care poate perturba functia hepatica, cum ar fi diabetul, este esentiala.

In cazul in care se intampla sa apara aceasta boala, in special la persoanele consumatoare de alcool, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca este sa renunte imediat la consumul de alcool.

Persoanele care sufera de aceasta boala trebuie sa-si schimbe in totalitate dieta, deoarece numai o dieta adecvata ar putea face modificari.

Persoanele obeze pot reduce cantitatea de grasimi din ficat si pot imbunatati functia hepatica in cazul pierderii in greutate intr-un ritm moderat.

Exercitiile regulate, o dieta adecvata si o activitate fizica va pot ajuta, de asemenea, sa treceti cu bine de aceasta problema de sanatate.

Ce fel de regim alimentar ar trebui sa urmezi?

Pe langa reducerea aportului de calorii, ar trebui sa scadeti, de asemenea, aportul de orice fel de alimente procesate care contin carbohidrati cum ar fi painea alba, cartofi, paste, zahar concentrat, porumb si grasimi trans.

Inlocuirea obligatorie a aportului de grasimi, mai ales a grasimilor saturate, cum ar fi margarina, untul, smantana cu mancarurile preparate la abur, la gratar sau fierte in apa cu o cantitate mica de ulei de masline.

De asemenea, o masura foarte eficienta pentru retragerea sau incetinirea acestei boli este evitarea pastilelor inutile. Limitati-va la tratamente cu ingrediente naturale, deoarece chiar si minerale obisnuite si vitaminele pot cauza probleme de sanatate.

Avand in vedere multiplele probleme pe care le poate crea un ficat bolnav, echipa Secretele vine in ajutorul vostru cu doua retete destul de eficiente, retete ce va vor ajuta in eliminarea problemelor cauzate de bolile ficatului :

Ceaiul care ajuta la vindecarea ficatului gras

Ingrediente necesare:

– 2 linguri de radacina de papadie tocata

– 200 ml de de apa

Metoda de preparare:

Se toarna apa fiarta peste radacina de papadie tocat, se acopera cu un capac si se lasa sa stea 20 de minute. Dupa aceea, se strecoara si se bea tot continutul dimineata pe stomacul gol, si seara inainte de culcare.

Ceaiul care ajuta la tratarea cirozei

Ingrediente necesare:

– 20 de grame de coada soricelului

– 20 de grame de trifoi

– 20 de grame de urzica

– 20 de grame de galbenele

– 20 de grame de hamei

– 20 de grame de matase de porumb

– 250 ml de apa

Metoda de preparare:

Amestecati toate ingredientele mentionate mai sus. Fierbeti apa, apoi puneti-o peste ingredientele amestecate. Acoperiti vasul si lasati-l sa se linisteasca timp de 30 de minute. Strecurati-l apoi si consumati-l fara a-l indulci. Bea acest ceai dimineata devreme si seara inainte de culcare.

Sursa:Cristian Iacov secretele.com, foto secretele.com
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”

Loc de comentat