Cupa sau paharul lui Pitagora: ”Orice picătură în plus peste echilibrul vieţii duce la pierderea a tot ce avem” – Video

paharul lui Pitagora

Cupa sau Paharul lui Pitagora. De ce a trebuit să-l inventeze? Fiindcă atunci când în insula Samos au început lucrările de alimentare cu apă, undeva în jurul anului 530 î.e.n., cei care aveau în grijă aceste lucrări s-au confruntat cu o problemă. Se pare că veche de când lumea….sau de când se construieşte pe acest pământ: vinul nu era băut cu aceeaşi măsură de către toţi constructorii!

Paharul lui Pitagora

Ad

Mai precis, unii aveau mâini îndemânatice şi rapide, dar şi gâtlejuri largi şi însetate, şi astfel goleau pahar după pahar, privându-i pe cei mai cumpătaţi de răcoarea licorii dăruită pământenilor de rotunjimile strugurilor.

Dar paguba nu era doar…bahică! Cei mereu „însetaţi” trebuiau să se şi…odihnească mai des şi, astfel, lucrările lâncezeau.

Se pare că aşa s-a născut ideea lui Pitagora de a realiza un altfel de pahar sau o altfel de cupă, care să ofere tuturor aceeaşi cantitate de vin, în interiorul vasului fiind marcat nivelul maxim până la care acesta poate fi umplut.

Aţi putea spune că oricine poate să creeze o asemenea cupă! Vă înşelaţi! Imediat vă dezvălui frumuseţea spiritului lui Pitagora, regăsită în originalitatea acestui vas inventat de el: în mijlocul cupei se află o coloană, cu un orificiu în partea inferioară, prin care lichidul din cupă NU curge, dacă se respectă…măsura, adică nivelul marcat în interior.

Dar dacă cineva încearcă să toarne chiar şi o picătură peste acel nivel, cupa se goleşte, lichidul scurgându-se prin orificiul coloanei.

Poate de aceea cupa lui Pitagora se mai numeşte şi cupa echităţii sau egalităţii (Δίκαια Κούπα).

Mesajul lui Pitagora, însă, este unul mult mai profund, mai subtil: fii cumpătat! Orice picătură în plus peste echilibrul vieţii va conduce la pierderea a tot ce avem!

Unii poate toarnă mai multe picături de muncă în paharul vieţii…şi îşi pierd familia, prietenii, minunatele clipe de relaxare, poate şi sănătatea.

În „paharul vieţii” altora, mâncarea şi băutura joacă rolul primordial. Rezultatul? Obezitate, alcoolism, deces…

Dacă ne gândim la planeta noastră, cupa lui Pitagora ar trebui să fie măsura tuturor acţiunilor antropice cu potenţiale efecte asupra mediului şi naturii.

Mare atenţie la numărul de arbori tăiaţi, la speciile vânate, la apele utilizate, la terenurile construite…şi exemplele pot continua…Mare atenţie fiindcă „suflul” acestei planete se poate scurge, rapid, prin cupa lui Pitagora umplută fără a respecta măsura!…

sursa: mai multe pe descoperalumea.net si greenly.ro foto © Nevit Dilmen [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Loc de comentat