Dacă vă număraţi printre persoanele care consumă multe proteine şi grăsimi, sau dacă sunteţi în căutarea unui stil de viaţă sănătos, consumaţi prune.
Prunele proaspete sunt o adevărată colecţie de substanţe cu efect antioxidant şi de vitamine, având excelente efecte de stimulare digestivă. Toate felurile de prune sunt recomandate în terapie (cele galben deschis, cele roşii sau violet închis, spre negru), cu condiţia să fie foarte bine coapte şi suficient de proaspete.
Sunt un real elixir în special pentru persoanele care au probleme de eliminare, care consumă multe proteine şi grăsimi.
Cum se consumă
Pentru efecte de prevenire şi tratare a bolilor, aceste ‘’medicamente’’ naturale vin la pachet cu ‘’instrucţiuni’’ clare.
Înainte de consum, fructele se spală şi se curăţă de părţile stricate sau intrate în fermentaţie Se consumă 400-600 de grame de prune, cu tot cu coajă, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale, zilnic, pe o perioadă de 14-30 de zile. O astfel de cură s-a dovedit excelentă în cazuri precum:
Indigestie
Consumate înainte de masă (150-300 gr), prunele sunt un excelent stimulent digestiv. O astfel de cură stimulează peristaltismul, creşte secreţia de sucuri gastrice şi de bilă, contribuind la o mai bună digestie a proteinelor şi, îndeosebi, a grăsimilor. Consumate după masă, prunele au acelaşi efect de stimulare a digestiei, prevenind deranjamentele intestinale.
Constipaţie
Gama impresionantă de substanţe cu efect laxativ stimulează mişcările intestinului, reglează flora intestinală şi curăţă tubul digestiv. Prunele împing materiile reziduale ca un piston, tratând şi vindecând constipaţia. Efecte şi mai bune le are sucul – minimum 400 ml, consumat dimineața, pe stomacul gol (+ consumul de prune pe parcursul zilei).
Colesterol mărit, ateroscleroză
Datorită conţinutului lor de fibre, efectului lor de stimulare a digestiei şi a metabolismului, prunele sunt un remediu natural pentru scăderea colesterolului.
În acelaşi timp, ele blochează evoluţia aterosclerozei, împiedicând oxidarea colesterolului pe artere şi formarea plăcilor de aterom.
Obezitate
Prunele (sărace în calorii) sunt foarte bogate în fibre alimentare, vitamine, acizi organici şi enzime care stimulează metabolismul şi luptă cu supraponderalitatea.
Osteoporoză (adjuvant) Pentru că sunt foarte bogate în bor organic, prunele şi-au câştigat un statut special în ceea ce priveşte lupta cu osteoporoza. Borul organic pe care îl conţin joacă un rol important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos. Mai mult decât atât, consumate zilnic, aceste fructe proaspete au un efect de reglare hormonală, îndeosebi la femei, prevenind deficitul de hormoni feminini.
Alzheimer
Prunele cu coaja albăstruie închis, spre neagră, conţin doze impresionante de resveratrol (substanţă cu efecte antimutagene şi anticancerigene) care blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central. Consumate zilnic, prunele ajută la păstrarea anumitor funcţii cerebrale inatcte, inclusiv memoria, până la vârste mai înaintate.
Precauţii şi contraindicaţii
Deşi sunt foarte rare şi reduse ca intensitate, efectele adverse ale consumului de prune proaspete pot consta în: diaree, balonare, colici abdominale uşoare. Persoanele cu un sistem digestiva sensibil la crudităţi sunt sfătuite să consume cărbune medicinal şi plante aromatice ca anasonul, feniculul sau chimenul. Cura cu prune proaspete este contraindicată în caz de diaree, colită de fermentaţie, gastrită hiperacidă în fază acută.
Sursa: articol relatat de topremediinaturiste.ro
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”