Marea Neagră are peşte, la fel şi Dunărea, la fel şi râurile sau iazurile de la munte, dar în magazinele de profil şi în pieţe se găseşte mai mult cel de import. Mâncăm macrou din Norvegia, păstrăv şi stavrid din Grecia sau hamsii din Bulgaria.
Pescarii spun că nu există fabrici de procesare şi din acest motiv aduc la mal peşte puţin. La rândul lor însă, comercianţii se plâng că nu au de unde să cumpere peştele românesc şi, prin urmare, îl vând pe cel din străinătate.
Sute de kilograme de peşte de import ajunge de trei ori pe săptămână la fiecare pescărie. Cei mai mulţi sunt aduşi din Grecia, Bulgaria, Norvegia sau Danemarca.
Peşte românesc se găseşte în cantităţi foarte mici în pieţele şi magazinele de profil din Constanţa. 80 la sută este de import. Şi preţul diferă. De exemplu, păstrăvul din Grecia costă 20 de lei kilogramul, iar cel românesc este cu 3 lei mai scump.
Pescarii spun că nu pot să prindă zilnic o cantitate mare de peşte şi tocmai de aceea, nu pot încheia contracte cu magazinele. Mai mult, inspectorii OPC au constatat că peştele românesc se strică mult mai repede decât cel de import.
Horia Constantinescu, şeful OPC Constanţa: „Peştele odată pescuit are un termen de durabilitate minimală 48 de ore de la momentul pescuirii şi 72 de ore în anotimpurile mai răcoroase, peştele importat 14 zile, 21 de zile termen de durabilitate”.
În acest sezon estival, reprezentanţii OPC Constanţa au dat amenzi în valoare de 200.000 de lei comercianţilor care nu au avut acte pentru marfa din galantare.
sursa: deretinut.net/2017/11/cum-faci-diferenta-intre-pestele-romanesc-si-cel-de-import/