Deficitul de fier: Top 12 simptome ale deficitului de fier (anemie). Ce să mănânci, cum se tratează și care sunt riscurile

Vă simțiți în mod constant obosit, lent și cu energie scăzută? Au observat oamenii din jur că arăți palid? Dacă ti se pare cunoscute aceste simptome, s-ar putea datora faptului că organimsul tău este deficitar în fier. Fierul este un mineral esențial pentru producerea de sânge. În rolul său principal în organism, fierul este o componentă critică a hemoglobinei – purtătorul de oxigen al celulelor roșii din sânge – iar nivelurile scăzute de fier duc la un transport deficitar de oxigen sau la anemie cu deficit de fier.

Fierul este o sabie cu două tăișuri în nutriție. În timp ce mulți oameni nu obțin suficient, a avea prea mult poate fi toxic pentru o mare varietate de celule.

În articolul de astăzi, vom acoperi primele 12 simptome ale anemiei cu deficit de fier și cele mai bune alimente bogate în fier pe care le puteți adăuga în dieta dumneavoastră. De asemenea, vom explora ce cauzează deficiența de fier și cum să prevenim supraîncărcarea cu fier.

În primul rând, de ce este important fierul?

Ad

Fierul vă ajută corpul să producă hemoglobină – o proteină din celulele roșii din sânge care transportă sângele oxigenat vital din plămâni către creier, țesuturi, mușchi și celule. Fierul este esențial pentru un metabolism sănătos. Ne ajută să absorbim nutrienții, să echilibrăm nivelul hormonilor, să gândim clar și să ne gestionăm starea de spirit. Este esențial pentru creșterea fizică, dezvoltarea neurologică și funcționarea celulară.

Care sunt simptomele anemiei cu deficit de fier?

Numărul 12. Oboseală sau slăbiciune generală.

Producția scăzută de hemoglobină înseamnă că organismul dumneavoastră nu poate satisface nevoile sale de transport de oxigen. Acest lucru determină lipsa de energie a persoanelor cu anemie.

Vitamina B-12 este, de asemenea, necesară pentru a produce hemoglobină. Absorbția slabă a vitaminei B-12 dă naștere anemiei.

Numărul 11. Palpitații ale inimii.

Neregulile din bătăile inimii se întâmplă deoarece corpul tău trebuie să lucreze foarte mult și să pompeze mai mult sânge pentru a compensa lipsa de oxigen.

Numărul 10. Respirația scurtă.

În mod similar, din cauza lipsei de oxigen, plămânii dvs. compensează excesiv și lucrează mai mult decât de obicei pentru a aduce mai mult oxigen, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

Numărul 9. Paloare și probleme ale pielii.

Hemul din hemoglobină este ceea ce conferă sângelui uman culoarea roșie, iar paloarea se poate datora unor cantități inadecvate de hemoglobină purtătoare de oxigen la suprafața pielii. Persoanele cu anemie pot dezvolta mâncărime și piele descuamată și pete roșii pe pliurile pielii.

Numărul 8. Umflarea limbii și a gurii.

Persoanele anemice pot prezenta o limbă umflată și inflamată, cu modificări de culoare și textura suprafeței (glossită). Acest lucru se datorează faptului că nivelurile scăzute de fier au ca rezultat scăderea mioglobinei – o proteină din „celulele roșii din sânge”, care joacă un rol important în sănătatea musculară, inclusiv a limbii.

Numărul 7. Pofte neobișnuite.
Un fenomen interesant pe care îl experimentează unii indivizi anemici se numește pica – o poftă ciudat de puternică de a mesteca lucruri nealimentare precum murdăria, gheața, creta, hârtia sau argila.

Numărul 6. Dureri de cap și probleme cognitive.
Lipsa de oxigen din creier poate duce la amețeli, dureri de cap și migrene; și afectează memoria și funcția cognitivă.

Numărul 5. Mâini și picioare reci.
Din cauza insuficienței celulelor roșii din sânge pentru a transporta oxigenul, persoanele cu anemie au o circulație sanguină slabă și membre reci.

Numărul 4. Sindromul picioarelor neliniștite.
Deficitul de fier poate provoca un dezechilibru al dopaminei – un neurotransmițător care controlează activitatea musculară – și poate declanșa un impuls irezistibil de a mișca picioarele. De asemenea, pot exista dureri ascuțite sau amorțeli și furnicături la nivelul picioarelor.

Numărul 3. Căderea părului.
Feritina este un tip de proteină din sânge care stochează fierul. Atunci când corpul este deficit de fier, poate „împrumuta” feritina de la foliculii de păr – unde este mai puțin vitală pentru corp. Feritina scăzută duce la căderea părului similar cu modelul alopeciei androgenice.

Numărul 2. Unghii fragile și subțiri.
Nivelurile scăzute de fier pot provoca unghii fragile sau în formă de lingură – o afecțiune cunoscută sub numele de koilonychia.

Numărul 1. Pierderea poftei de mâncare.
Deficitul de fier este asociat cu scăderea apetitului din cauza modului în care fierul influențează hormonii de control al apetitului, grelina și leptina.

Ce se întâmplă când corpul tău are suficient fier?
Aportul suficient de fier elimină anemia cu deficit de fier și simptomele acesteia și crește hemoglobina. Promovează sanatatea pielii, părului și a unghiilor, reduce oboseala și duce la mai multă energie și la performanțe sportive sporite. Mulți oameni nu știu acest lucru, dar fierul joacă un rol semnificativ în stimularea sistemului imunitar, concentrare și ajuta la un somn mai bun.

Ce cauzează carența de fier?

Potrivit unui studiu din 2021 publicat în Journal of Nutrition, deficitul de fier crește. Acest lucru se datorează în principal faptului că producțiile si recoltele actuale reduc cantitatea de fier din alimentele pe care oamenii și animalele le consumă. Soluția este să consumăm alimente care au un nivel ridicat de fier și alimente care ajută corpul să absoarbă fierul. Alți factori care epuizează fierul sunt: ​​pierderea de sânge, absorbția slabă, chimioterapia, sarcina și bolile infecțioase, cum ar fi malaria, HIV și tuberculoza.

Care sunt unele alimente bogate în fier?

Iată primele 10 alimente bogate în fier. Fierul non-hemic găsit în plante – în special cerealele și leguminoasele – este mai puțin biodisponibil decât fierul hemic găsit în carne. Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetale conțin fitați care inhibă biodisponibilitatea fierului. Cu toate acestea, acidul ascorbic (vitamina C) – consumat împreună cu o masă – poate spori absorbția fierului.

Carne roșie și păsări de curte (precum carnea de vită și curcan); cu cât carnea este mai roșie sau mai întunecată, cu atât conține mai mult fier.
Carne de organe precum ficatul de vită sau de pui (dar evitați să mâncați ficat în timpul sarcinii).
Spanacul și alte legume, cum ar fi broccoli, varză, brânză, colier și sfeclă verde și cartofi.
Cochilii, cum ar fi scoici, stridii și midii.
Leguminoasele precum mazărea, fasolea, linte, tofu și tempeh.
Nuci și semințe, cum ar fi migdale, nuci de pin, caju, dovleac și susan.
Pești precum ton, eglefin, macrou și sardine.
Fructe precum portocale, kiwi, pepene verde și ardei gras.
Pseudocerealele precum amarantul, quinoa și hrișca. 10. Ciocolata neagra cu mai mult de 70% cacao.

Deci, cât fier ar trebui să iei?

Uităm adesea că alocația dietetică recomandată (ADR) pentru adulți variază în funcție de vârstă, dar, în general, femeile au nevoie de mai mult fier decât bărbații.

Femeile cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani au nevoie în medie de 18 miligrame pe zi, în timp ce femeile mai mari de 51 de ani au nevoie de aproximativ 8 miligrame.

Femeile gravide au nevoie de 27 de miligrame de fier pe zi.

Bărbații cu vârsta peste 19 ani au nevoie de 8 miligrame pe zi.

Sportivii de rezistență masculini și feminini au nevoie de mai mult fier.

În continuare, cine ar trebui și nu ar trebui să completeze cu fier?

Carența de fier este singurul motiv pentru a lua un supliment de fier. Puteți obține mai mult fier consumând alimente bogate în acesta, dar pentru persoanele care au deja suficient, nu este necesar să luați un supliment suplimentar și poate duce la hemocromatoză – sau supraîncărcare cu fier. Acumularea de fier în inimă, ficat și pancreas poate duce la afecțiuni precum diabet, ciroză și chiar insuficiență cardiacă. Pentru a bloca absorbția fierului, beți cafea sau ceai împreună cu mesele.

În cele din urmă, cine riscă să dezvolte anemie feriprivă?

Femeile aflate la vârsta fertilă sunt mai predispuse la anemie feriprivă – din cauza pierderii lunare de sânge. La fel și femeile însărcinate, copiii și sugarii. Persoanele subnutrite, adulții cu sângerări interne, persoanele care primesc tratament de dializă renală și cei care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric sunt, de asemenea, mai predispuși la anemie cu deficit de fier.

Dacă ți-a plăcut acest articol, Apreciază si Distribuie.

sursa: [1] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/
[2] https://www.ekfdiagnostics.com/who-has-the-highest-risk-of-developing-anemia.html
[3] https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia
[4] https://www.who.int/health-topics/anaemia#tab=tab_1
[5] https://www.hoacny.com/patient-resources/blood-disorders/what-iron-deficiency-anemia/who-risk-iron-deficiency-anemia dailyhealthpost.com/iron-deficiency/

Loc de comentat