Dieta Dukan – preferata celor care nu vor să fie limitați cantitativ la masă. Iată cum se ține

dieta dukan

Dieta Dukan este cu siguranță preferata celor care nu vor să fie limitați cantitativ, cei care au nevoie de un volum mare de alimente pentru a se sătura.

Da, chiar nu veți avea asemenea constrângeri și totuși fondatorul programului vă promite că toate kilogramele în plus, se vor topi sub ochii voștri.

Dieta Dukan

Bazele acestei diete au fost puse de doctorul Pierre Dukan, iar pentru popularitatea ei responsabile sunt vedete precum Jennifer Lopez și Giselle Bundchen.

Dukan este o dietă pe bază de proteine și din care sunt excluși total și apoi parțial carbohidrații și grăsimile.

Programul include un total de 100 de alimente și 4 faze foarte importante:

Cum se tine Dieta Dukan?

1. Faza de ATAC

În această fază meniul este compus exclusiv din proteine și promite rezultate vizibile imediate. Durata fazei depinde de numărul de kilograme pe care doriți să îl pierdeți, de vârstă și numărul de diete pe care le-ați ținut pe parcursul vieții (cu cât v-ați supus corpul mai multor restricții, cu atât va opune mai mare rezistență în pierderea kilogramelor).

> 20 de kilograme – între 7 și 10 zile de atac (nu mai mult de 10!)
10-20 de kilograme – 5 zile
< 10 kilograme – 3 zile < 5 kilograme – 1-2 zile În această etapă aveți voie să consumați cărnuri roșii cu grăsimi puține (exclus porc și miel), orice tip de pește, fructe de mare, carne de pasăre (exclus gâscă și rața), orice mezeluri fără grăsime, ouă (3-4 pe săptămână), lactate degresate (0% grăsime). În prepararea acestor alimente este interzisă utilizarea uleiului, a untului sau a smântânii. Pe lângă acestea, în mod obligatoriu se vor consuma minim 1 litru și jumătate de apă pe zi și o lingură și jumătate de tărâțe de ovăz.

Dieta Dukan: Faza de CROAZIERĂ

În această etapă se reintroduc 32 de legume. Scăderea în greutate va fi mai lentă în această perioadă în care se alternează zilele de proteine (și doar proteine) și zilele de proteine+legume. Durata acestei faze variază în funcție de numărul de kilograme pe care vreți să îl pierdeți.

Printre legumele permise în această perioadă sunt: roșiile, castraveții, ridichile, sparanghelul, dovleceii, ardeii, salata verde, țelina, ciupercile, varza, spanacul, prazul, ceapa, fasolea verde, vinetele și în porții mai mici morcovii și sfecla. Acestea se pot consuma crude sau gătite (nu în grăsime!) în cantități nelimitate.

Să vedem și alimentele interzise în această etapă: cartofii, porumbul, mazărea, lintea, anghinarea.

Dieta Dukan: Faza de CONSOLIDARE

O perioadă în care veți fi mai vulnerabili deoarece corpul va avea tendința de a reacumula grăsimea pierdută. Acest efect se va contracara prin menținerea obiceiurilor formate în cele două etape precedente și reintroducerea treptată a unor alimente interzise. Tot acum se introduc două “Mese de Sărbătoare” pe săptămână – adică un mic dejun, un prânz sau o cină la care vă puteți răsfăța cu absolut orice doriți! Numărul de zile de consolidare este foarte strict și anume 5 zile la fiecare jumătate de kilogram pierdut în faza precedentă.

Această etapă este una plăcută de iubitorii de fructe, pentru că în sfârșit vor avea voie să consume o porție de fructe pe zi. Deocamdată însă nu vă puteți atinge totuși de banane, struguri, cireșe, nuci, alune, semințe și fructe uscate.

Tot acum se reintroduc pastele, cușcușul, mămăliga, orezul și cartofii – însă doar 1-2 porții pe săptămână.

Dieta Dukan: Faza de STABILIZARE PERMANENTĂ

Este ultima etapă și cea mai lungă pentru că se referă la tot restul vieții voastre. Acum veți pune în aplicare toate tiparele și metodele de alimentație învățate în celelalte etape și cel mai important, nu vă veți abate de la următoarele 3 reguli:

1. Consumați 3 linguri de tărâțe de ovăz în fiecare zi;

2. Alegeți întotdeauna scările și nu liftul;

3. Rezervăți-vă o zi din săptămână (joia de exemplu) pentru o a ține faza de atac – adică o zi în care veți consuma doar proteine.

Poate vă veți întreba de ce am ales să vorbim tocmai despre o dietă proteică în perioada postului? După cum v-am obișnuit deja, noi nu suntem promotorii unei diete stricte fie ea bazată pe carne sau legume. Rolul nostru și al acestui articol este de a vă furniza o părticică din informația de care aveți nevoie atunci când doriți să startați un program de slăbire, iar dieta Dukan este una dintre cele mai populare în acest moment.

În categoria diete, veți găsi descrieri cât mai detaliate ale acestor planuri alimentare cu o atenționare foarte imporantă – și anume să consultați medicul înainte de a începe orice fel de regim!

Loc de comentat