Un emerit doctor cercetator roman deja lucreaza la acest viitor – a inventat un soi de biopsie lichida, care poate detecta nemiloasa maladie cat inca este intr-o stare incipienta, atunci cand este tratabila.
Descoperirea sa da sperante uriase omenirii si preconizeaza ca, in urmatorii 50 de ani, cancerul ar putea fi tratat la fel cum in prezent sunt tratate bolile cronice.
Baltimore, oras port, era candva un puternic pol industrial al Americii. Astazi, insa, este recunoscut pe plan mondial pentru turismul medical si cercetarea in medicina.
Capitala statului Maryland detine cel mai important centru pentru tratarea si studiul cancerului din Statele Unite si printre cele mai bine cotate din lume. Se numeste John Hopskins si este un campus urias, cu spital si baza de cercetare. si cu cea mai veche facultate de medicina din Statele Unite.
La ora 8.00 dimineata, un microbuz duce cativa pacienti la internari. Sufera de cancer, iar soferul povesteste ca face zilnic 3-4 drumuri de la hotelurile din oras catre marele centru universitar. “John Hopkins este in primele 10 din lume. Fac orice practic. Fac operatii, dar au si cercetare in cancer. Au aici un Institut dedicat vindecarii cancerului”, explica soferul.
Pe plan mondial, mai cunoscut decat spitalul este Institutul de Cercetare a Cancerului. Din laboratoare aflate in doua cladiri impunatoare ies rezultate care revolutioneaza medicina, de doua decenii incoace.
Pe lista scurta a candidatilor pentru premiul Nobel in Medicina
Intr-un laborator de la etajul 7 e activitate intensa. Cel care supervizeaza lucrarile este si co-director al Programului de Cancer din Institut. si e roman. Victor Velculescu este specialist emerit in genomica, fiind profesor-cercetator cu rezultate fabuloase. Presa americana l-a facut celebru dupa ce a scris ca s-a aflat doi ani la rand pe lista scurta a candidatilor pentru premiul Nobel in Medicina.
Echipa condusa de el a descoperit un tip de biopsie lichida, adica un test de sange care detecteaza patru forme de cancer in faze incipiente – practic inainte sa apara tumorile, in stadii care nici nu se vad la biopsiile normale.
Prin descoperirea sa, Victor Velculescu face un urias pas in viitor. Exista mai multe tipuri de biopsie lichida in Statele Unite si toate sunt in teste clinice. Cercetarea sa a fost brevetata, pentru ca a dat rezultate pe cateva sute de candidati, dar vor urma alte cinci testari monitorizate de Agentia Federala a Medicamentului. Asa ca, in urmatorii 10 ani, biopsia lichida poate deveni un simplu test, ce va putea fi gasit in farmacii si fiecare om si-l va putea face acasa. Iar Victor Velculescu viseaza ca imediat ce va intra in productie, testul sa ajunga peste tot in lume, adica si in Romania.
S-a nascut in 1970, la Bucuresti, dar sapte ani mai tarziu a emigrat cu familia in Statele Unite. Tatal sau, arhitect, s-a ocupat de ridicarea unor biserici romanesti pe pamant american si s-au stabilit la Baltimore, oras aflat la o ora de New York si Washington.
sursa: mai multe pe sanatate.bzi.ro