Există o serie de motive pentru a evita consumul aspirinei și al ibuprofenului. În plus de ce să luăm medicamente când avem alternative naturale împotriva durerilor?
Ca orice medicament iți face bine într-un loc și rău în altul. Consumul de ibuprofen și aspirină cresc riscurile de a dezvolta boli de inima, pierderea auzului, anemie, hipertensiune.
Acestea sunt doar câteva dintre efectele adverse produse de aceste medicamente.
Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian (AINS), analgezic (amelioreaza durerea) si antipiretic (scade febra), dar si un antiagregant plachetar, la fel cum este si aspirina.
Pe termen lung, o doza mare de calmante, cum ar fi ibuprofenul este extrem de periculoasă în ceea ce privește riscul unui atac de cord.
Din moment ce natura ne oferă ceea de ce avem nevoie pentru a face față bolilor, de ce trebuie sa apelăm la opțiuni sintetice? Într-adevăr remediile naturiste au nevoie de timp si trebuie asociate cu o hrană sănătoasă, o stare mentală, emotională si fizcă bună. De fapt, utilizarea acestor medicamente sunt rezultatul neglijării adevaratelor valori.
Pentru a evita efectele secundare ale ibuprofenului poţi apela cu încredere la alternativele naturiste:
1. Scoarța de salcie albă – este numită și aspirina naturală, are efecte analgezice, sedative, antireumatice și antiinflamatoare. Datorită substanțelor active pe care le conține, printre care și compuși salicilici, ceară, oxalanți și rășini, aceasta prezintă în linii mari beneficiile terapeutice ale aspirinei, fără a produce însă efectele secundare posibile în cazul administrării.
2. Capsaicina- substanță răspunzătoare pentru gustul iute al ardeilor. Acest remediu este folosit in principal pentru ameliorarea durerilor musculare si articulare dar și a migrenelor prin interferarea cu o substanță chimică din organism cunoscută sub numele de substanta P, care transmite semnalele durerii la nivelul creierului. Acesta se găseste adesea sub formă de gel sau cremă. Acest remediu poate fi folosit de trei-patru ori pe zi. În jur de 40% dintre pacienţi observă o ameliorare a durerii, o scăderea a intensităţii de circa 50%, dupa ce folosesc capsaicina 2 săptămâni. Restul de 60% au parte de acelaşi rezultat după 2 luni, după cum arată un studiu realizat la Oxford.
3. Omega 3: datorită proprietăţilor lor anti-inflamatoare, aceşti acizi sunt recomandaţi în orice boală care implică procese de inflamare. Această substanță miraculoasă se găsește în alimente precum peștele sau uleiul din semințe de cânepă, seminte de chia, seminte de in, diverse fructe de padure precum si alge marine. Reprezintă, de asemenea, un remediu eficient împotriva durerilor de spate, de gât sau a celor provocate de artrită, având în egală măsură și efect antiinflamator.
4. Curcumina: Este cunoscută ca un analgezic puternic fiind eficientă atunci când vine vorba de tratarea artritei reumatoide. O doză propusă este de 400 la 600 mg de curcumină administrată de trei ori pe zi pe timp de durere si inflamație.
De asemenea, s-a dovedit că este la fel de eficace ca medicamentul Prozac în tratarea depresiei, dar fara efecte secundare neplacute. Curcumina – substanta care se gaseste in turmeric, prezinta un puternic rol antiinflamator si analgetic, blocand transmiterea durerii către creier.
Este recomandată în special și în cazul durerilor menstruale sau ale durerilor provocate de osteoartrită.
5. Usturoiul : calmează durerile de dinți și de gât, dar și durerile articulare, musculare, ameliorând totodată bolile de sezon, cum ar fi raceala. Un consum regulat de usturoi menține imunitatea crescută și de asemenea creste pragul la durere, îmbunătățind calitatea vietii pentru bolnavii cronici. Este cunoscut ca un ameliorator al spasmelor, îmbunătățind totodată și circulația sângelui.
6. Gheara pisicii: este denumirea populara atribuită unei liane peruane, datorită tulpinei care este acoperită cu”mici gheare”, cu ajutorul cărora planta se agaţă şi urcă pe trunchiurile copacilor. Are o acţiune astringentă,analgezică, antiseptică, antiinflamatoare şi antihemoragică.
Gheara pisicii conține o substanță care participă in blocarea producerii de prostaglandine – substanțe implicate în inflamație si producerea durerii. Gheara pisicii mai are un efect: combate constipația. Are un efect antioxidant si antiinflamator puternic. Efectele antiinflamatorii ale ghearei pisicii, s-au dovedit a fi benefice in tratamentul artritei, reumatismului si gutei. Dozele sugerate sunt de 250 pana la 1000 mg capsule una pana la trei pe zi.
7. Ghimbirul: Adăugarea acestei rădăcini în dieta de zi cu zi te ajută să scapi nu numai de greată, ci alungă și inflamațiile. Ghimbirul este folosit de ani de zile, mai ales în terapii asiatice, indiene, în țările arabe, pentru a trata inflamația asociată cu artrita și colita ulcerativă. Puteti lua ghimbir în stare proaspată, sub formă de ceai sau capsule.
8. Uleiul de măsline: Beneficiile medicale ale uleiului de măsline se datorează atât conținutului ridicat de acizi grași monosaturati, cat și conținutului ridicat de antioxidanți. Cum am spus mai sus, acizii grași ajută la procesele de inflamare. Folosindu-l crud în diverse salate, acesta păstrează toate beneficiile ibuprofenului, fără a produce însă efectele adverse prevăzute pentru acest medicament.
9. Compresele calde sau reci sunt o soluție la îndemâna tuturor pentru calmarea durerilor. Totuși, alegerea compresei adecvate nu este lipsită de importanță, aplicarea de căldură sau de gheață pe zona dureroasă este decisivă pentru evoluția ulterioară a bolii.
Gheața este eficienta si in cazul persoanelor cu boli ale sângelui – anemie, hemofilie. În aceste situații pot să apară hemartroze (acumularea de sânge într-o articulație în urma unei lovituri). Compresa cu gheata este benefică și în cazul articulatiei afectate.
Compresele calde sunt indicate in durerile cronice de natură reumatică. Acestea se aplică pe articulațiile dureroase ale coloanei vertebrale, ale genunchilor, pe unele articulații de la nivelul degetelor mâinii sau piciorului.
În asemenea cazuri, mișcările sunt greoaie din cauza durerii, compresele însă favorizează creșterea mobilității articulare. Căldura acționează altfel decât gheața: dilată vasele sangvine, stimulează circulația și transportă oxigenul și substanțele nutritive în celulele musculare O compresa calda, o buiota (recipient din plastic in care se pune apa fierbinte) pot înlătura crampele musculare cauzate de statul multor ore în fața calculatorului.
Pentru durerile de cap cu aceeași cauză puteți folosi atât compresele cu apă rece, cât și pe cele calde, dacă sunteți sensibili la frig.
10.Mușețelul: este cunoscut încă din antichitate pentru proprietățile sale calmante și purificatoare.
Studiile recente au arătat că acesta poate fi folosit și pentru tratarea inflamațiilor și durerilor. Întrucât compușii activi ai florilor de mușețel își păstrează calitățile timp de un an, dacă sunt depozitate corespunzător, putem beneficia de proprietățile sale indiferent de timp.
11.Eugenolul : este un compus chimic care se găsește în diferite condimente precum busuiocul, scorțișoara, cuișoarele, nucșoarele sau frunzele de dafin. Acesta este folosit în stomatologie ca un antiseptic și analgesic local.
Cu toate acestea poate fi folosit și pentru tratarea altor tipuri de dureri, întrucât este un inhibitor natural al enzimei denumite în mod științific COX-2, enzimă ce declanșează producerea inflamațiilor.
Surse:
www.healthy-holistic-living.com/6-natural-alternatives-to-ibuprofen.html
www.naturalnewsblogs.com/14-natural-alternatives-ibuprofen-effective-painkiller/
yve.ro/articole-sanatate/medicina-alternativa/top-10-alternative-naturiste-pentru-ibuprofen/