Ostilitatea, lipsa de empatie si de incredere in ceilalti manifestate in tinerete diminueaza facultatile cognitive. In timp, situatia se agraveaza, avertizeaza neurologii. Studiul a fost efectuat de Universitatea din Geneva pe 3.000 de persoane care la inceputul cercetarii aveau varsta de 25 de ani, in medie.
Un chestionar initial a evidentiat trasaturile de personalitate ale participantilor, trasaturi care au fost reevaluate periodic, potrivit neurology.org.
Dupa un sfert de secol, participantii la studiu au fost testati pentru a determina abilitatile lor cognitive, in special memoria si rationamentul, scrie adevarul.ro.
In urma studiului, a rezultat ca tot ceea ce compune asa-numitul „caracter rau“ la varsta tineretii, ostilitatea, impulsivitatea, agresivitatea, lipsa de empatie si de incredere in ceilalti au deteriorat puterea creierului, astfel incat performantele profesionale au fost mai mici, iar depresia nu a lipsit. Dificultatile de a gestiona stresul, problemele de autocontrol si adaptare au fost alte elemente semnificative.
Cercetatorii au mai observat ca impactul asupra facultatilor cerebrale este unul pe termen lung, iar cu timpul situatia devine si mai grava, pe masura ce persoana avenseaza in varsta.
Cercetatorii apreciaza ca „acest lucru sugereaza ca interventii menite sa promoveze interactiunile sociale pozitive la adolescenti si adultii tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitiva la o varsta mai inaintata”.