Simptomele de debut în Poliartrita Reumatoidă! Toată lumea TREBUIE să știe asta!

Poliartrita Reumatoidă
Poliartrita Reumatoidă

În poliartrita reumatoidă, caracterul polimorf al poliartritei reumatoide se manifestă încă de la debut. Boala poate debuta insidios, simptomele generale și articulare întregesc tabloul clinic pe o perioadă de câteva luni, dar există și forme ale poliartritei în care la debut sunt afectate doar câteva articulații.

Ad

Tabloul clinic variat și nespecific de la debutul bolii și lipsa unor investigații paraclinice de certitudine sunt motive pentru care diagnosticul poate fi dificil de stabilit în stadiile precoce. Eforturile și atenția se îndreaptă tocmai către accesul pacienților la un consult de specialitate și o diagnosticare cât mai precoce a bolii în vederea instituirii unui tratament specific încă din fazele inițiale.

Boala apare la persoane de vârste tinere, între 30 și 60 ani. Există forme de boală ce apar la copii și în acest caz este vorba despre artrită juvenilă idiopatică ce evoluează ulterior către poliartrită reumatoidă când copilul ajunge la vârsta adultă. În cazul în care boala debutează după vârsta de 65 ani, formele seronegative (cu factor reumatoid negativ) sunt mai frecvente, iar manifestările extra-articulare sunt rare.

Poliartrita reumatoidă (PR) este una din numeroasele boli inflamatorii cronice care predomină la femei. Este de 3 ori mai frecventă la femei în comparație cu bărbații, cu toate acestea alte boli autoimune dețin recordul, de exemplu tiroidita Hashimoto este de 25 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, iar lupusul eritematos sistemic de 9 ori.

Care sunt formele de debut ale PR?

1. Debutul insidios este cel mai frecvent, apare la aproximativ 60% din pacienți. Simptomele generale cu care debutează boala sunt nespecifice: astenie (oboseală), subfebrilitate, inapetență (lipsa poftei de mâncare), insomnie, transpirații, scădere ponderală. La acestea se adaugă manifestările articulare: redoare matinală, dureri în articulații și tumefacții articulare.

Toate aceste manifestări apar în luni de zile, ceea ce înseamnă că nu se poate pune un diagnostic corect de PR precoce și apar multe probleme legate de diagnosticul diferențial.

2. Debutul acut apare la aproximativ 20% din pacienți. Apar dureri și tumefacții articulare, de obicei asimetrice, la nivelul articulațiilor mici ale mâinilor, dar și la nivelul coatelor sau genunchilor. Aceste manifestări articulare se însoțesc și de manifestări sistemice, cum ar fi febra și alterarea stării generale. Episodul inițial poate fi urmat de o lungă perioadă de remisiune și boala are în general o evoluție mai blândă.

3. Debutul monoarticular (la o singură articulație) sau oligoarticular (la câteva articulații) este mai rar. De obicei apar dureri în articulații precum pumnii, umerii, genunchii și evoluează către o formă de boală mai puțin agresivă și cu un prognostic mai bun.

Reumatismul palindromic reprezintă o formă aparte de debut acut, cu dureri și tumefacții articulare la nivelul mâinilor, coatelor, umerilor, genunchilor, gleznelor. Episodul este scurt, de1-2 zile și se remite complet, fără sechele. Episodul se repetă după un interval de timp variabil, de câteva luni, iar apoi îmbracă aspectul clasic de PR.

sursa: iisanatos.info/forme-de-debut-in-poliartrita-reumatoida-toata-lumea-trebuie-sa-stie-asta/

Loc de comentat