Halena e a 3-a cea mai comună afecțiune dentară. Apare atât la femei, cât și la bărbați, fiind tratabilă în urma unui tratament stomatologic. Netratată halena duce la carii și, în cazuri extreme, la paradontoză. Din fericire, peste 90% din cazurile de halenă diagnosticate pot fi tratate și vindecate.
Cauzele halenei
În cele mai multe cazuri halena apare în cavitatea bucală, intensitatea mirosului fiind influențată de mâncarea ingerată, fumat sau consumul de alcool. Cavitatea bucală (gura) e puțin expusă oxigenului și este inactivă în timpul nopții, de unde și mirosul neplăcut pe care-l emană la trezire. Respirația urât mirositoare poate fi ușor înlăturată printr-o igienă bucală ce constă în periaj, clătirea cu apă de gură și folosirea aței dentare în fiecare seară. Nu uitați de controlul periodic și detartrajul la fiecare 6 luni.
Cu toate acestea halena persistentă necesită un tratament special. Medicul stomatolog te poate îndruma în această direcție, în funcție de gravitatea afecțiunii.
Halena poate fi cauzată de bacterii de pe limbă, afecțiuni ale gingiilor, intolerantelor alimentare sau amigdalită.
Cum poți remedia halena?
De fiecare dată când mănânci preparate cu multă ceapă sau usturoi e indicat să te speli pe dinți și să-ți clătești gura cu apă specială. Nu uita să cureți și limba, un organ atât de important nu doar în digestie și vorbire, dar și-n prevenirea halenei. Pe limbă (și cu precădere sub limbă) supraviețuiesc o mulțime de bacterii care contribuie la apariția respirației urât mirositoare. Iar resturile de mâncare ce rămân printre dinți, împreună cu obiceiurile nesănătoase precum consumul de băuturi carbogazoase, alcool sau fumatul, sunt factori ce produc halena. Așadar o soluție pentru a preveni respirația urât mirositoare este să cureți limba atunci când îți periezi dinții și să renunți la țigări.
În cazul afecțiunilor ce atacă gingiile, e important să apelezi la stomatolog de îndată ce ai observat că gingia îți sângerează la contactul cu apă rece sau caldă. Iar cu amigdalita nu e de joacă, fugi la medicul de familie și ai grijă de tine.
Pentru cele mai multe cazuri de respirație urât mirositoare cauza principală a fost tartrul depus pe interiorul dinților de jos (întrucât e zona cel mai greu accesibilă periuței de dinți). De 2 ori pe an apelează la serviciile unui periaj dentar profesionist și schimbă periuța o dată la 3 luni și asta pentru că perii se deteriorează în urma folosirii zilnice, nefiind la fel de eficienți în înlăturarea tartrului.
Tratamente naturiste contra halenei
Există mai multe tratamente naturiste care pot fi utilizate pentru a trata halena, care este mirosul neplăcut al respirației. Unele dintre acestea includ:
Clătirea gurii cu apă în care au fost adăugate câteva picături de ulei esențial de menta sau eucalipt. Acest lucru poate ajuta la eliminarea bacteriilor care cauzează halena.
Mestecarea fructelor și legumelor crude, cum ar fi morcovii, merele sau grefa, poate ajuta la îmbunătățirea circulației sanguine și la curățarea gurii și a dintelui.
Consumarea unui pahar de apă caldă cu suc de lămâie sau bicarbonat de sodiu poate ajuta la neutralizarea mirosului neplăcut al respirației.
Practicarea yoga sau meditație poate ajuta la reducerea stresului, ceea ce poate contribui la reducerea halenei.
Ține minte secretele unei respirații plăcute: periaj zilnic, control dentar de 2 ori pe an și cât mai puține obiceiuri nesănătoase!