Harta Stelară Sumeriană veche de 5.500 de ani. Tableta de lut pe care un antic astronom Sumerian a înregistrat evenimentele și impactul unui asteroid masiv.

Anunt

Această hartă stelară sumeriană de 5.500 de ani a înregistrat impactul unui asteroid masiv. Un antic astronom sumerian a înregistrat pe tableta de lut evenimentele pe care le-a observat la 29 iunie 3123 î.Hr.

O tabletă de lut antică găzduită acum la British Museum a nedumerit experții de mai bine de 150 de ani.

Tableta Cuneiformă din colecția British Museum nr. K8538 este cunoscută sub numele de „Planisfera”. Tradusă acum mai bine de 10 ani, tableta de lut este o hartă stelară sumeriană antică.

Tableta de lut a fost recuperată în secolul al XIX-lea din biblioteca subterană a regelui Ashurbanipal din Ninive, Irak, de către Sir. Henry Layard.

Traducerile și eventualele analize au dezvăluit detalii uimitoare. Sumerienii antici au gravat pe suprafața tabletei de lut detaliile cum au observat un obiect masiv, vizibil în spațiu, în timp ce acesta a intrat in atmosfera Pământului și a lovit în cele din urmă planeta.

Anunt

Tableta este o copie a unui set de note inscripționate de un antic astronom sumerian care a observat cerul. El s-a referit la obiectul care venea din cer ca un „castron de piatră albă care se apropia …” Tableta este o lucrare astronomică, întrucât prezintă un set de desene complicate ale constelațiilor și numele lor.

De la descoperirea sa, experții nu au reușit să înțeleagă ce a vrut să transmită pe deplin astronomul sumerian. Acest lucru s-a schimbat odată cu apariția programelor de computer care pot ajuta la simularea traiectoriilor și la reconstrucția cerului nocturn cu mii de ani în urmă. Si tocmai așa au înțeles experții la ce se referă tableta Planisphere.

Un antic astronom sumerian a înregistrat evenimentele pe care le-a observat la 29 iunie 3123 î.Hr. Experții au descoperit că cincizeci la sută din tableta de lut se referă la poziția planetelor și condițiile meteorologice, cum ar fi acoperirea norilor. Cu toate acestea, cealaltă jumătate a tabletei detaliază modul în care un obiect masiv, suficient de mare pentru a fi observat chiar dacă era încă în spațiu, a fost văzut apropiindu-se de Pământ.

Astronomul sumerian a decis că evenimentul este de mare importanță, așa că a notat cu exactitate traiectoria obiectului în raport cu stelele. Si se dovedește că obiectul observat de astronomul sumerian a fost cel mai probabil asteroidul care a avut impact la Köfels, Austria.

Potrivit experților, astronomul a făcut o notă exactă a traiectoriei obiectului la o eroare mai bună de un grad. Pe baza observațiilor făcute de astronomii sumerieni, oamenii de știință au ajuns la concluzia că obiectul în cauză era cel mai probabil un asteroid de peste un kilometru în diametru. Cel mai probabil era un tip Aten, asteroizi care orbitează relativ aproape de planetă având în vedere orbita sa.

Datele gravate pe tableta de lut explică în plus de ce nu există un crater de impact real la Köfels, Austria.

Anunt

Observațiile indică faptul că unghiul de intrare al asteroidului a fost extrem de scăzut, de până la șase grade acest lucru sugerează că roca spațială a tăiat un munte cel mai probabil în jos (cel mai probabil vârful lui Gamskogel), provocând dezintegrarea asteroidului înainte de a ajunge la punctul final de impact.

Oamenii de știință explică faptul că, pe măsură ce a coborât în ​​vale, asteroidul s-a transformat într-o minge de foc gigantică, cu un diametru de aproximativ cinci kilometri. Pe măsură ce a lovit Köfels, a produs presiuni extrem de mari care au făcut ca piatra să se pulverizeze. Deoarece nu mai era un obiect solid, nu a lăsat în urmă un crater de impact.

Sursa: curiosmos.com/this-5500-year-old-sumerian-star-map-recorded-the-impact-of-a-massive-asteroid/ si facebook.com foto pinterest.com

Loc de comentat