Dieta mediteraneană este una dintre cele mai apreciate diete pentru beneficiile pe care le aduce asupra organismului uman.
De curand oamenii de ştiinţă au rămas uimiţi de starea de sănătate exemplară a locuitorilor unei anumite regiuni din Italia. Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din San Diego şi-au unit forţele cu cei de la Universitatea La Sapienza din Roma pentru a studia 300 de subiecţi, toţi cu vârsta de peste 100 de ani şi toţi din acelaşi sat italian, potrivit portalului gustarte.ro.
Este vorba despre Satul Acciaroli (provincia Salerno, regiunea Campana) situat în partea de sud a Italiei. Acesta este renumit deoarece aici se înregistrează cea mai scăzută rată a bolilor de inimă sau a sindromului Alzheimer iar speranta de viata medie este de minimum 83 de ani.
Locuitorii acestui oras consuma foarte des o planta aromatica iar oamenii de stiinta cred ca aceasta dar si stilul de viata pe care il duc le influenteaza longevitatea.
“Suntem primii cercetători cărora li s-a permis să studieze populaţia din Acciaroli”, spune Alan Maisel, medic cardiolog şi profesor la San Diego School of Medicine.
“Scopul acestui studiu pe termen lung este să descoperim de ce aceşti 300 de oameni trăiesc atât de mult, prin efectuarea unor analize genetice complete şi examinând stilul lor de viaţă şi în mod particular dieta”, declară Maisel.
“Am observat că în dieta lor există foarte mult rozmarin, o plantă excepţională, dar şi că fac multe drumeţii lungi pe munte pentru a obţine această plantă. Iar acest exerciţiu fizic împământenit în stilul lor de viaţă contribuie şi el clar la vârsta înaintată”, afirmă un alt cercetător.
“Dieta şi stilul de viaţă mediteraneene sunt foarte sănătoase pentru inimă şi previn diabetul de tip 2, anumite forme de cancer şi demenţa. Va trebui să aflăm dacă un singur aliment din dietă, respectiv rozmarinul, este răspunzător de efectele asupra sănătăţii lor sau dacă este vorba despre o combinaţie de mai mulţi factori – consum crescut de fructe, legume, plante, peşte, ulei de măsline ca sursă principală de grăsime, cantităţi moderate de vin şi plimbari dese”, spune Jessica Fishman Levinson, nutriţionist şi cercetător la Nutritioulicious.
Sursa: mai multe pe secretulcunoasterii.ro/satul-din-italia-unde-sute-de-locuitori-au-peste-100-de-ani-secretul-longenvitatii-sta-intr-o-planta-aromatica/