Tineti minte acel canal de scurgere care a aparut dintr-odata in urma cu o saptamana in mijlocul unui oras japonez, Fukuoka, de pe insula vestica a Kyushu?
Ei bine, localnicii s-au apucat imediat de lucru, rezolvand totul in doar cateva zile.
Surparea gigantică a apărut dintr-o dată la 8 noiembrie. În ciuda mărimii neobișnuite a găurii, 30 de metri lungime, 27 de metri lățime și 15 metri adâncime, nici o persoană nu a fost rănită în momentul scufundării solului, însă 800 de gospodării, ca și aeroportul Fukuoka, au fost afectate de întreruperea curentului electric.
Gaura s-a marit progresiv pana a cuprins practic toata intersecția, astfel poliția s-a văzut obligata sa evacueze edificiile si zonele din jurul ei, care au inceput sa se umple cu apa provenind de la canalizarea subterana. Fiind vorba de una dintre principalele artere ale orasului, incidentul a provocat importante intreruperi ale traficului.
Aceasta gaura a fost atat de mare si s-a format atat de rapid incat amenința sa înghita cladirile din apropiere. Muncitorii japonezi au inceput lucrarile de reparație aproape imediat dupa ce s-a format gaura, iar strada este acum in conditii de siguranța pentru a fi utilizate autoturismele. De asemenea, controalele de siguranta au avut loc intr-un timp incredibil de scurt.

Nu era doar un loc care trebuia astupat, de asemenea: semafoarele, conductele de canalizare, reteaua de alimentare cu apa si alte deteriorari de infrastructura a fost necesar sa fie reparate – ceea ce, uimitor, s-a produs într-un timp record.
Primarul orașului a declarat reporterilor ca terenul era acum de 30 de ori mai puternic ca inainte sa se fi format groapa. Exista zvonuri că lucrarile de constructie locale pe o linie de metrou a provocat prabusirea, desi in mod oficial, nu este clar motivul pentru care s-a format craterul.
În general vorbind, în orase, aparitia acestor cratere este cauzata din cauza ca pamantul este erodat in mod normal de fluxuri bruste de apa sau de excavarea umana.
Daca ne intoarcem în 2010, un canal de scurgere si-a facut debutul dramatic în orasul Guatemala , având 20 de metri lungime și peste 90 de metri latime. Declansat de activitatea seismica printr-o eruptie vulcanică din apropiere, precum și un aflux de apa dintr-o furtuna tropicala, a reusit sa inghita o fabrica cu o inaltime de trei etaje .
În orice caz, internetul a fost luat cu asalt si i-a coplesit cu complimente pe muncitorii japonezi, care au reusit sa rezolve problema intr-un timp foarte scurt.