De-a lungul istoriei, poveștile legate de apariții religioase au fost destul de comune, însă foarte puține au reușit să influențeze un număr mare de oameni timp de câteva generații. Fenomenul cunoscut sub numele de Maica Domnului din Fatima se încadrează în această categorie.
Deși această apariție intrigantă a avut loc cu aproape un secol în urmă, popularitatea ei nu a scăzut. De fapt, fenomenul a fost atât de unic și de impresionant, încât Biserica Romano-Catolică a comemorat în cele din urmă evenimentul, adăugându-l în calendarul bisericesc Mondial, în 2002.
Istoria Maicii Domnului de la Fatima
Între lunile mai și octombrie 1917, Fecioara Maria s-a arătat, de mai multe ori, unor copii din Cova da Iria, un câmp din apropierea parohiei civile Fatima, Portugalia.
Cei trei copii erau Lucia Santos, în vârstă de 9 ani (fiica proprietarului terenului) și Jacinta și Francisco Marco (6, respectiv 8 ani), verișorii Luciei. În jurul prânzului zilei de 13 mai 1917, cei trei copii păzeau oile tatălui Luciei când, brusc, s-a produs o schimbare a vremii.
Copiii au văzut fulgere pe cer și, temându-se de o furtună iminentă, au început să mâne oile spre a se adăposti într-o peșteră din apropiere. Înainte ca ei să părăsească câmpul deschis, o lumină albă, orbitoare a început să strălucească deasupra unui stejar din apropiere, iar apoi Fecioara Maria a apărut pe cer, deasupra lor, ținând un rozariu.
Potrivit relatărilor copiilor, Fecioara Maria i-a liniștit, spunându-le să nu se teamă și i-a anunțat că se va întoarce o dată pe lună, în următoarele cinci luni, pentru a le împărtăși o serie de mesaje importante.
În total, cele șase apariții la care au asistat cei trei copii au devenit cunoscute sub denumirea de “Doamna noastră de la Fatima”, deși este adesea menționată și ca “Doamna noastră cu rozariul”.
Vizitele și mesajele Fecioarei Maria
Potrivit scrierilor Luciei Santos, prima vizită a constat în faptul că Fecioara Maria a răspuns cu răbdare și blândețe câtorva întrebări adresate de cei trei copii. Fecioara Maria i-a îndemnat pe Lucia și pe verișorii ei să se întoarcă pe câmp în data de 13 a fiecărei luni, pentru următoarele cinci luni, pentru a primi instrucțiuni suplimentare.
De asemenea, Lucia a povestit că Fecioara Maria trimitea, din mâinile ei, raze de lumină care le “pătrundeau” în inimile lor și le ajungeau în “profunzimea cea mai adâncă” a sufletului. La plecare, Fecioara Maria le-a spus copiilor să se roage la rozariu pentru a aduce pacea în lume” și pentru a pune capăt Primului Război Mondial.
În timpul vizitelor ulterioare, Fecioara Maria a oferit mai multe îndemnuri, avertismente și viziuni cu privire la pocăință, păcat, mântuire, iad și judecată veșnică. De asemenea, a încurajat cu tărie devotamentul față de propria Ei “inimă imaculată”, spunând în mod special națiunii Rusiei să se închine Ei și Lui Dumnezeu.
Fecioara a avertizat, de asemenea, cu privire la o pedeapsă iminentă care ar afecta întregul pământ, făcând aluzie la un al doilea război care va izbucni în timpul pontificatului Papei Pius al XI-lea “dacă oamenii nu încetează să-L jignească pe Dumnezeu”.
Fecioara Maria i-a instruit pe cei trei copii să răspândească mesajul Său în sat, însă i-a avertizat și că vor suferi persecuții pentru aceste momente la care asistaseră.
Lucia îi încurajase pe cei doi verișori mai mici ai ei să păstreze doar pentru ei detaliile experienței lor, însă Jacinta a spus totul familiei și, în foarte scurt timp, întregul sat a aflat de acest eveniment.
Știrea cu privire la misterioasa întâmplare a început să se răspândească rapid, iar până în august 1917 mii de oameni deja călătoreau la Fatima, în speranța de a asista și ei la o astfel de apariție sau la un miracol.
Administratorul provincial a considerat agitația locală ca fiind potențial perturbatoare și, ulterior, a interceptat copiii înainte ca aceștia să ajungă din nou la Cova da Iria, ducându-i la închisoarea locală pentru interogatoriu.
Potrivit mai multor prizonieri prezenți în acel moment, cei trei copii i-au învățat pe deținuți rugăciunea rozariului. Lucia a privit încarcerarea ca pe o împlinire parțială a spuselor Fecioarei cu privire la persecuția pe care o vor îndura ca urmare a mărturisirii aparițiilor.
În octombrie 1930, după un proces de anchetă canonică, episcopal a declarat, în mod oficial, că aparițiile de la Fatima sunt “demne de crezut”.
Miracolul Soarelui
În iulie 1917, cei trei copii au primit de la Fecioara Maria o promisiune că va face o minune aparte în timpul vizitei Sale din octombrie, pentru a confirma validitatea mesajului ei și pentru a-i convinge pe toți să creadă.
La 15 octombrie 1917, o mare mulțime – formată din aproximativ 100.000 de oameni, după unele estimări – s-a adunat la Cova da Iria în așteptarea unui miracol. Ziua a fost marcată de o ploaie torenţială, care a încetat la sosirea Fecioarei Maria.
Ceea ce s-a întâmplat mai departe este acum denumit “Miracolul Soarelui”: mii de martori au raportat că au văzut o lumină în formă de disc care se rotea precum o roată și care își schimba culorile de mai multe ori în timpul mișcării sale.
Potrivit unui raport al unui ziar local, lumina s-a “împrăștiat” peste mulțime, determinând mii de privitori să cadă în genunchi în închinare și rugăciune, absolut copleșiți. Nu toți cei prezenți au raportat că au văzut acel fenomen, iar unii privitori, inclusiv mulți credincioși catolici devotați, au declarat că nu au văzut nimic.
În timpul incidentului, cei trei copii au pretins că au avut viziuni ale Sfintei Familii, ale Sfântului Iosif și ale Maicii Domnului îndurerate împreună cu Iisus Hristos.
Scepticism și explicații naturale
Nu au fost înregistrate fenomene legate de soare sau o activitate solară neobișnuită de către oamenii de știință, în momentul incidentului. Unii cercetători au atribuit evenimentul unui fenomen fizic cunoscut sub numele de fosfenă, un artefact vizual care apare în fața ochilor ca urmare a privirii la soare sau la orice alt tip de lumină intensă.
Alți sceptici au teorii mai avansate, de la particule luminoase din atmosferă până la halucinații în masă.
Cele trei secrete ale Fatimei
Potrivit relatărilor oferite de fiecare dintre cei trei copii, Fecioara Maria a început să le divulge informații importante cu privire la mai multe evenimente care au avut un înalt nivel de semnificație profetică și apocaliptică. Această informație a ajuns să fie cunoscută sub numele de “Cele trei secrete ale Fatimei”.
Primul secret detalia o viziune asupra iadului, redată în mod clar în memoriile Luciei. Ea a descris corpuri umane în flăcări, împreună cu creaturi înspăimântătoare asemănătoare animalelor pe care le-a identificat drept demoni. Lucia a mai sugerat faptul că Fecioara Maria a “prescris” devotamentul pentru Inima Sa Neprihănită ca singura soluție pentru a salva oamenii din iad.
Al doilea secret a implicat un “mare semn” care va fi vizibil pe cerul nopții, ca prevestire al celui de-al doilea mare război care va urma. În mod interesant, cea mai mare apariție înregistrată a aurorei boreale a apărut pe 25 ianuarie 1938, acoperind o parte masivă din emisfera nordică.
La aflarea acestei vești, Lucia a afirmat că fenomenul era, într-adevăr, semnul pe care Fecioara Maria îl prezisese. Opt luni mai târziu, Hitler și-a mobilizat armata pentru a invada Cehoslovacia, eveniment care a marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cel de-al treilea secret, divulgat de Lucia doar câtorva autorități bisericești, a fost ținut secret de Vatican timp de câteva decenii. La ordinul Papei Ioan Paul al II-lea, secretul a fost dezvăluit oficial, în anul 2000.
Acesta implica un bărbat în haine albe (probabil un papă sau un episcop) împușcat de un grup de soldați înarmați. Mulți adepți consideră că aceasta a fost o aluzie la încercarea de asasinare a Sfântului Ioan Paul al II-lea din 1981, la Roma.
Doi dintre cei trei copii, Francisco și Jacinta, au murit în 1919, respectiv 1920, din cauza epidemiei de gripă spaniolă. Lucia a trăit o viață lungă și a devenit călugăriță carmelită dedicată, decedând în 2005, la vârsta de 97 de ani.
Toate cele trei persoane au fost venerate de Biserica Catolică, iar Fatima găzduiește acum cel mai mare altar din lume. În fiecare an, mii de vizitatori fac pelerinaje în acest loc, cele mai mari mulțimi adunându-se în zilele de 13 mai și 13 octombrie, în onoarea apariției inițiale și pentru a comemora Miracolul Soarelui.
În timp ce zeci de teorii au fost oferite cu privire la autenticitatea aparițiilor Maicii Domnului de la Fatima, nu există nicio îndoială că acest fenomen unic a pus o amprentă de neșters asupra lumii religioase.