Moment istoric pentru omenire – Astrofizicienii au fotografiat prima gaură neagră

Ziua de ieri a fost o zi istorică pentru astronomie. Oamenii de știință au reușit să fotografieze o gaură neagră, pentru prima dată în istorie și evenimentul este unul extrem de important, pentru că este un pas incredibil de mare spre cucerirea și înțelegerea Universului.

Ad

Ea măsoară 40 de miliarde de kilometri – de trei milioane de ori mai mari decât Pământul – și a fost descrisă fiind
“un monstru”. Gaura neagră se află la 500 milioane de miliarde de km distanță și a fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume.

Detaliile au fost publicate astăzi în Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost descoperită într-o galaxie numită M87.

“Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar”, a spus el.

Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Și este una dintre cele mai mari găuri negre pe care le cunoaștem până în prezent, este un monstru absolut, campionul la categoria grea din sfera găurilor negre din Univers.

Fotografia găurii negre, un inel de foc
Imaginea arată un “inel de foc” intens, strălucitor, așa cum îl descrie prof. Falcke, înconjurat de o gaură întunecată circulară. Halo-ul luminos este cauzat de intrarea gazului supraîncălzit în gaura respectivă. Lumina este mai strălucitoare decât toate miliardele de alte stele din galaxie combinate – de aceea poate fi văzută la o asemenea distanță de Pământ.

Marginea cercului întunecat din centru este punctul în care gazul intră în gaura neagră, care este un obiect care are o putere gravitațională extrem de mare, nici măcar lumina nu poate scăpa.

Deși sunt obiecte relativ simple, găurile negre ridică unele dintre cele mai complexe întrebări despre natura spațiului și a timpului și, în cele din urmă, despre existența noastră.

Este remarcabil faptul că imaginea pe care o observăm este atât de similară cu cea pe care o obținem din calculele noastre teoretice. Până acum, se pare că Einstein este corect încă o dată.

susține prof. Falcke
Această primă imagine le va permite specialiștilor să cerceteze și mai bine aceste obiecte. Nimeni nu știe cum se creează inelul luminos din jurul găurii. Chiar mai interesantă este întrebarea a ceea ce se întâmplă atunci când un obiect cade într-o gaură neagră?

sursa: mai multe pe efemeride.ro/astrofizicienii-au-fotografiat-prima-gaura-neagra/

Loc de comentat