În timpul reîncălzirii unele produse îşi schimbă structura, își pierd proprietățile nutriționale și chiar devin toxice. Trebuie să știți că reîncălzirea prânzului sau a cinei nu este inofensivă în mod general, dar, unele alimente atunci când sunt reîncălzite vă pot afecta grav sănătatea.
Anumite alimente reîncălzite vă pot dăuna sănătății și de aceea trebuie să evitati sa le reincalziti:
* Țelina, salata verde, sfecla și spanacul *
Reîncălzirea legumelor sau depozitarea lor în mod necorespunzător poate fi fatală. Centrul pentru Siguranța Alimentelor spune că legumele rămase trebuie depozitate la -4 grade Celsius și dacă trebuie să depozitați legumele pe o perioadă mai lungă, înghețați-le. Țelina, salata verde, sfecla și spanacul au nivele ridicate de nitrați care se acumulează dacă legumele sunt expuse la o temperatura camerei.
Nitrații pot determina o tulburare rară de sânge la copii numită methemoglobinemie, care cauzează simptome cum ar fi oboseala, respirație îngreunată și convulsii.
Acestea pot cauza cancer în organismul uman și de aceea este foarte recomandat ca spanacul să fie consumat în mod exclusiv în stare proaspătă, adică, imediat după preparare.
*Uleiul vegetal*
Reîncălzirea meselor preparate cu uleiuri vegetale este foarte periculoasă și este legată de risc crescut de cancer, accident vascular cerebral și boli de inimă. Reîncălzirea uleiurilor polinesaturate care conțin acid linoleic (uleiul de porumb, uleiul de floarea-soarelui) eliberează HNE (4-hidroxi-trans-2-nonenal) care este o toxină din acizii grași care dăunează sănătății. Ea a fost legată de unele tipuri de cancer, bolile mentale: Huntington și Alzheimer; probleme de ficat și boli de inimă. Uleiul vegetal trebuie folosit o singură dată și niciodată reîncălzit.
*Orezul*
Dacă doriți să rămâneți sănătoși, ar trebui să depozitați corect orezul. Potrivit Food Standard Agency, orezul care nu este fierbinte conține spori de bacterii dăunătoare care supraviețuiesc procesului de gătit. Dacă este păstrat la temperatura camerei, sporii din orez se vor multiplica și vor cauza multe probleme digestive. Aceștia pot supraviețui procesului de reîncălzire. De aceea se recomandă să mâncați tot ce ați preparat – imediat.
*Ciupercile*
Cel mai indicat este să consumi ciupercile imediat după ce le-ai gătit. Dacă vrei să le consumi și a doua zi nu le mai încălzi. Mai bine mănâncă-le reci, deoarece acestea conțin proteine care se pot modifica la un nou contact cu temperaturile înalte. Iar asta ți-ar putea face rău: poți provoca indigestii sau enterocolite.
Sursa: hangover-cure.co.uk/4-leftovers-you-should-avoid-eating-at-any-cost-especially-the-4th-one/ , featured foto SuKd via pixabay.com cc0 pixabay.com/en/food-pot-spoon-cook-kitchen-269535/