Părintele Arsenie Boca despre cauza bolilor, vrajbei și pagubei din casă! Ce le aduce pe acestea?

Sfântul Ardealului a oferit lumii numeroase învățături, pe care orice credincios ar trebui să le respecte dacă vrea să aibă parte de bine și de o viață frumoasă, trăită în slujba Lui Dumnezeu.

Părintele Arsenie Boca, considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, a lăsat o mulțime de învățături care au fost publicate în diverse cărți destinate credincioșilor creștini.

Ad

În scrierile sale, părintele a vorbit și despre durerile oamenilor și cauzele acestora.

„Lucrul care îi arde pe toți oamenii este pocăința, pe care o trimite Dumnezeu, ori vrem, ori nu vrem. De aceea este bine ca să ne pocăim de bună voie, să nu așteptăm să ne trimită Dumnezeu pocăința prin necazuri de tot felul, căci pricinile pentru care ne trimite Dumnezeu necazurile sunt păcatele noastre. Deci, dacă pățești necazuri în viață, află că ai făcut greșeli. Necazurile sunt mâna întinsă a milei Lui Dumnezeu către noi”, spunea Sfântul Părinte Arsenie.

Cauzele îmbolnăvirii trupului:

1. De otrăvuri, din lipsa postului.

Carnea este o otravă și se mistuie tot cu ajutorul unei otrăvi – fierea.

2. Din păcatul aducerii pe lume a copiilor, pentru că fie mama sau tatăl nu a fost treaz/ă când s-a zămislit copilul. Femeilor, fugiți de bărbați ca de foc atunci când sunt amețiți de băutură.

3. Din desfrânare, pentru că întrec măsura cuvenită și încep să-i doară spatele, spinarea, șalele, slăbesc nervii, devin iuți și nerăbdători. Toate acestea pentru ca nu și-au înfrânat poftele (dorințele trupești). Întocmai precum bogatul care sărăcește. Asa și trupul care și-a mâncat toată vlaga.

Vrajba în casă vine din păcate:

Toate necazurile își au izvorul în păcate, spunea Părintele Arsenie.

1. Vrajba în casă nu întârzie să apară dacă acea căsătorie a început cu stângul, adică cu desfrânarea.

2. Mai vine, apoi, dacă soții trăiesc în căsătorie nelegitimă sau fără cununie bisericească. Este un prim păcat, pe care toți îl plătesc cu vrajba. De aceea, toți trebuie să intre la cumințenie și să se legiuiască.

3. Din curvii nemărturisite, făcute înainte sau după căsătorie. Astfel, au intrat într-o casă nouă cu o pecete drăcească pe trupul și pe sufletul lor și, pentru că nu s-au mărturisit, acel păcat are să le spargă casa, tocmai pentru că n-au omorât pe diavolul care este cel care făcea acest lucru.

4. Lăcomia de avere a unui părinte când și-a măritat fata sau și-a căsătorit feciorul. O asemenea căsătorie nu ține, pentru că s-a făcut cu o lucrare a diavolului. De-ți vei mărita fata numai pentru avere, căsătoria va sfârși cu vrajbă sau cu spargerea casei aceleia. Prin urmare, cumințiți-vă, părinților, cu sfaturile (despre bani) când vă măritați fetele sau vă însurați feciorii.

5. Nepotrivirea de vârstă. Sunt părinți care își mărită fetele la 14-16 ani, iar la 18-19 ani fata lor este văduvă sau divorțată și chiar cu copil. Aceasta din cauza nepotrivirii de vârstă, căci ce poate face o fată așa tânără în fața unui vlăjgan, om în toată firea. Această diferență mare de vârstă este un păcat înaintea Lui Dumnezeu. Și din cauza aceasta, casa aceea nu ține, ci se sparge și, în aceste cazuri, părinții trebuie să recunoască că au dat un sfat prost.

6. Din lipsa grijii de suflet a celor din casă, din negrija de spovedanie, de Sfânta Împărtășanie și de rânduielile Bisericii, care sunt poruncile Lui Dumnezeu. Fiindcă dacă nu le păzesc pe acestea, le păzesc pe ale diavolului și, astfel, nu pot avea liniște.

7. Din petrecere fără post. Cei ce se umplu de mânie sunt cei plini de fiere, care se înmulțește în corpul omului atunci când mănâncă multă carne și nu postește. Plini de fiere fiind, se umplu de mânie și astfel își sar în cap unii la alții. Și pentru o vorbă oricât de neînsemnată, pentru o bucată de lemn ce nu e la locul ei, unul îi sare în cap celuilalt.

8. Din desfrânarea soților. Dar soții cum pot desfrâna, dacă sunt legiuiți? Așa bine, căci nu mai țin seama de miercuri, de vineri, de zilele de post și sărbătoare. Nu mai țin nicio rânduială. Și pedepsește Dumnezeu nerânduiala ca să revină omul pe calea cea dreaptă.

Loc de comentat