Părintele Calistrat: Când vei înțelege că dacă muncești duminica pierzi tot?

Hula voastră împotriva Bisericii este ca o pană de gâscă pe care o poartă vântul! Nu loveşte pe nimeni şi nu omoară pe nimeni… doar circulă… se plimbă!

Toată lumea crede că dacă loveşte în Biserică este interesant. Dar acesta este un hobby al momentului, care va trece ca multe altele. A mai fost Iconoclasmul, au fost Împăraţii Păgâni, au fost Războaiele, Cruciadele şi alte încercări de Ateizare a Lumii, a fost Comunismul. Asta e floare la ureche! Ce ne spune Hristos azi?

Ad

Bine, dacă n-aveţi încredere în slujitorii Mei, adică în preoţi, veniţi direct la Mine!

Ceea ce vedem şi noi astăzi. Biserica trece printr-un moment al discreditării şi al manipulării.

Şi vă întreb şi eu, cum întreabă Hristos:

  • Cât mai trebuie făcută Sfânta Liturghie ca să înţeleagă oamenii că acolo e carne şi sânge?
  • Cât mai trebuie explicat omului, că pentru o simplă dezlegare la duhovnic, ai scăpat de păcate?
  • Cât mai trebuie să explici unui om, că dacă stă un sfert de ora în genunchi se mântuieşte? În fiecare zi făcând o mică rugăciune către Dumnezeu!
  • Cât mai trebuie să treacă să înţelegi că duminica dacă munceşti pierzi tot? Dacă nu eşti în Biserică, în timp ce Dumnezeu se odihneşte în Slava Cerului, iar tu baţi cuie cu ciocanul la tine în ogradă, ca să te îmbogăţeşti…

Părintele Calistrat Chifan

 

Despre cinstirea Lui Dumnezeu şi a duminicii

Preotul îi cinsteşte pe credincioşi tămâindu-i din biserică. Acesta-i semn de cinstire. De ce să nu stai înaintea lui Dumnezeu? Eu am spus de multe ori că duminica nu-i a noastră, duminica este a lui Dumnezeu. Dacă în duminica lui Dumnezeu nu faci lucrurile lui Dumnezeu, apoi nici n-ai duminică, ai zi liberă.

Ori este sâmbătă liberă, ori este duminică liberă, pentru om, tot atâta. Ori pentru noi nu-i tot atâta. Sâmbăta liberă este sâmbăta liberă, în care nu lucrăm, iar duminica, este duminica lui Dumnezeu în care-I slujim lui Dumnezeu.

Dacă nu-I slujim lui Dumnezeu duminica, atunci nici n-avem duminică. Ştiţi ce însemnă duminică? Duminica înseamnă Ziua Domnului. Apoi dacă ai o zi a Domnului şi n-o cinsteşti şi nu mergi la biserică, omul n-are nici Domn…

Părintele Teofil Părăian

 

 

Pentru ce cinstim Sfânta Duminică?

Cinstim Sfânta Duminică pentru că este ziua cea dintâi a creaţiei lumii, pentru că este ziua în care a înviat Domnul din morţi, biruind moartea, când a deschis Raiul care fusese încuiat din clipa izgonirii primilor oameni din Eden.

Cinstim Sfânta Duminică pentru că în această zi, adică în Duminica Rusaliilor, S-a pogorât Duhul Sfânt peste Sfinţii Apostoli și prin ei, peste toată lumea. De asemenea, cinstim Sfânta Duminică, prima zi a săptămânii, căci în această zi se săvârşea de către Apostoli Sfânta Liturghie, numită şi frângerea pâinii, când se împărtăşeau toţi cu Trupul şi Sângele Domnului.

Duminica mai este numită şi ziua a opta, adică prima zi după sâmbătă, care este ziua a şaptea. Astfel, Duminica, adică ziua a opta, simbolizează tainic viaţa veşnică cu Hristos, când toţi cei mântuiţi vom fi în împărăţia Cerurilor, înaintea tronului Preasfmtei Treimi. Iată ce mare este însemnătatea Sfintei Duminici.

Arhimandritul Ioanchie Bălan

Loc de comentat