Pătrunjelul cel mai bun purificator al organismului. Cum se folosește în scop medicinal

https://pixabay.com/en/cilantro-herbs-food-green-cuisine-1287301/

Planta provine din sudul Europei (probabil Mediterana de est) si a devenit populara si in zonele nordice in Evul Mediu, cand era cultivata in manastiri si in gradinile imperiale.

In zilele noastre, se cultiva 2 varietati de patrunjel: cel de radacina (var. tuberosum) are radacina comestibila (folosita ca leguma aromatica), si cel de frunze (var. crispum), ale carui frunze se toaca si se folosesc ca ornament si condiment in multe tari europene; radacina acestuia este mica, tare si lemnoasa.

Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment.

Ad

Spre exemplu, Dacii numeau patrunjelul „patrinathla” si, conform insemnarilor invatatilor romani, il foloseau ca elixir de frumusete si de fertilitate pentru femei.

Cum il recunosti?

Patrunjelul este o planta mica, cu frunze de culoare verde inchis, care seamana cu coriandrul si leusteanul.

Este cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra. Patrunjelul creste in tufe de dimensiuni mici.

Frunzele sunt aromate, sectate, mici ca dimensiune. Florile sunt de culoare alba, grupate in umbele. Fructul este o dicariopsa, de culoare verde-cenusie

Patrunjelul contine:

– uleiuri volatile, flavonoizi anti-oxidanti, minerale precum potasiu, calciu, mangan, fier si magneziu.
– vitamine antioxidante, inclusiv vitamina A , beta-caroten, vitamina C , vitamin E, Zeaxantina, luteina si cryptoxanthins.
– o sursa excelenta de vitamina K (oferind la 100 de grame 1640 mcg sau 1366% din aportul zilnic recomandat) si folati.
– frunzele sunt bogate in acid pantotenic (vitamina B-5), riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), – piridoxina (vitamina B-6) si tiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor, actionand in calitate de co-enzime.
– desi patrunjelul are numai 36 cal/100 g, este o sursa minunata de fitonutrienti. Aceasta planta unica prevede: (% din DZR la 100 g):
– 38% din folati;
– 220% din vitamina C;
– 281% din vitamina A;
– 1366% din vitamina K;
– 14% din calciu;
– 77,5% din fier;

Utilizare medicala

Se foloseste atat intern cat si extern si are efect expectorant, diuretic, tonic, antioxidant, stomahic, carminativ, hipotensiv, antispastic.

Uz intern: edeme, litiaza renala si biliara, boli renale si cardiovasculare, infectii, astenie, tulburari de circulatie sanguina, hipertensiune, boli reumatice, vermifug, intoxicatii cu alcool, anorexie, meteorism si colici abdominale, dismenoree, amenoree, astm bronsic, stimuleaza secretia lactata, halena – fie consumat crud sau sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern: plagi, intepaturi de insecte, pupura, blefaraita, conjunctivita, contuzii, pigmentatii ale pielii, nevralgii dentare – sub forma de gargara, bai sau spalaturi locale.
Modalitati de folosire

1. Sucul– este forma cea mai eficienta de administrare a patrunjelului din punct de vedere terapeutic deoarece vitaminele, enzimele, mineralele, flavonoidele si compusii aromati pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat.

Cum il obtii: cu ajutorul storcatorului electric centrifugal, din radacinile de patrunjel bine spalate, dar necuratate de coaja, care este partea cea mai bogata in substante nutritive. Coaja va fi doar spalata foarte bine si vor fi indepartate cu ajutorul cutitului partile stricate.

Doze: un adult va consuma zilnic 30-100 ml de suc de radacina de patrunjel, in combinatie cu suc de morcov (in proportia de minimum 1:4, sucul de patrunjel fiind mai greu tolerat de tubul digestive).

2. Salata– este excelenta pentru stimularea digestiei si a tranzitului intestinal (combate constipatia); este si un puternic stimulent al activitatii ovarelor, apiolul, substanta care da mirosul aromat, specific acestei legume, avand efecte de stimulare a acestor glande endocrine

3. Decoctul de patrunjel– are efecte puternic diuretice si usor sudorifice, scotand apa suplimentara din tesuturi, favorizand activitatea rinichilor si ajutand la eliminarea microlitiazei;

Cum il prepari: din sase radacini de patrunjel de marime medie, spalate bine, dar nedecojite, se pun la fiert, in trei sferturi de litru de apa clocotita, unde se lasa la foc mic, vreme de 15-20 de minute. Se filtreaza, iar lichidul rezultat se bea cat mai cald posibil, pe stomacul gol, in una-doua reprize.

Acest decoct. Are, de asemenea, efecte de reducere a apetitului alimentar, decoctul cald consumat cu 5-10 minute inainte de masa ajutand in curele de slabire.

4. Cataplasma:

Eczema alergica – o data la doua zile, se pune pe locul afectat patrunjel ras si invelit in tifon, aceasta aplicatie durand 0,5-3 ore.

Contraindicatii

– Nu se recomanda consumul in timpul sarcinii, pentru ca poate determina contractii uterine.
– In doze mari poate cauza afectiuni ale ficatului.
– La bolnavii renali cronic, patrunjelul crud sau sub forma de suc va fi administrat in primele zile in doze foarte mici (o cincime din doza normala), deoarece poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor.
– Dupa aplicatiile externe cu patrunjel, pielea tratata nu va fi expusa la soare, deoarece pot aparea arsuri, intrucat aceasta leguma are proprietati fotosensibilizante.
– In ultimii ani am consumat, in special primavara, smoothie din frunze de patrunjel cu banana sau mar, in cure de 2 saptamani. Mie mi s-a parut extraordinar.

sursa: autor Elena Badea. citeste mai multe pe infuziedesanatate.ro
“Conținutul articolelor este doar informativ și nu poate inlocui sfatul medicului! Pentru un diagnostic corect, vă rugam adresati-va unui medic specialist.”

Loc de comentat