„Pietrele la rinichi” pot fi sparte fără să ajungem sub bisturiu. Iată cum

pietrele la rinichi

Nu exista pacient care sa nu-si doreasca sa scape „de cutit”. Insa evitarea interventiilor chirurgicale in cazul litiazei renale tinea, pana nu de mult, de domeniul fanteziei. Medicamentele reuseau sa incetineasca formarea calculilor, dar nu prea duceau la eliminarea celor deja constituiti, noteaza adevarul.ro

Ad

Distrugerea „pietrelor” cu ajutorul unei surse de ultrasunete plasate in afara corpului a golit salile de chirurgie urologica din Occident. Dr. Rucsandra Manu, de la Institutul de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni, ne explica modul in care decurge „operatia”.

– Care este mecanismul de actiune?

Aparatul incearca sa dezintegreze calculul renal prin generarea unor unde de soc, iar fragmentele rezultate se elimina prin urina. Mecanismul a fost imaginat dupa ce aviatorii au observat ca socul sonic „sparge” zaharul candel, sau bomboanele, deci unele structuri cristaline, fara sa afecteze organismul.

Primele „litotriptoare”, cum se numesc aparatele, erau greoaie, iar bolnavul trebuia sa stea intr-o cada cu apa. Ulterior, stratul de lichid s-a redus pana la dimensiunea unei pungi pe care o plasam pe corpul pacientului, in dreptul generatorului de unde. – Au reactii secundare? – Nu, nici nu iradiaza, nici nu produc distructii de tesut.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Loc de comentat