Piramidele antice de la Teotihuacan găzduiesc o lume subterană uriasă. Cum a îndepărtat civilizatia antică, milioane de tone de roci vulcanice pentru a construi Unul dintre cele mai importante orașe antice

Cu mii de ani în urmă, o „cultură misterioasa” a săpat o rețea masivă de tuneluri, cavități și camere sub orașul Teotihuacan. Ce i-a determinat pe vechii constructori ai Teotihuacanului să depună un astfel de efort în crearea unei lumi subterane masive cu tuneluri și camere extinse ?

Efortul este cu atât mai semnificativ când vă dați seama că au reușit, de asemenea, să construiască unul dintre cele mai mari orașe antice din antichitate, cu temple masive, piramide, piețe și camere de locuit.

Există mii de piramide împrăștiate pe tot globul si au fost ridicate în aproape toate continentele de pe Pământ de diferite culturi de-a lungul istoriei.

Dar multe secrete despre piramide rămân ascunse nu în interiorul acestora, ci adânc sub temeliile lor. Cele mai faimoase piramide sunt cele construite pe platoul Giza, unde piramidele Khafre, Menakure și Khufu stau mândre, păzite de puternicul Sfinx. Insa ce trebuie stiut este ca cele mai faimoase, nu sunt cu siguranță si cele mai vechi și nici cele mai mari piramide construite pe planetă.

Ad

Cea mai mare piramidă este așa-numita Marea Piramidă a Cholulei, situată în Puebla, Cholula, Mexicul modern.

Măsurând un total de 160.000 de metri pătrați, Piramida din Cholula are de trei ori aria suprafeței de bază de 53.056,5 metri pătrați a Marii Piramide de la Giza, având un volum total estimat de 4,45 milioane de metri cubi.

Teotihuacan și lumea sa subterană – cele mai fascinante detalii despre lumea subterană a Teotihuacanului

Unul dintre cele mai importante orașe antice construite în America precolombiană este Teotihuacan .

Cândva unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, locuit de peste 150.000 de oameni, orașul Teotihuacan găzduiește un set de structuri ușor de înțeles, Piramidele mesoamericane în America precolumbiană. Se crede că Teotihuacan găzduia peste 2000 de complexe de locuințe labirintice, inclusiv ateliere artizanale, piețe și temple .

Misterioșii săi constructori antici au construit un centru ceremonial care putea găzdui până la 40.000 de oameni, unde se desfășurau diferite ceremonii religioase în cinstea zeului soarelui, al lunii, al ploii și al celei mai importante zeități a lor, Quetzalcoat șarpele cu pene.

Orașul găzduiește unele dintre cele mai impresionante exemple de arhitectură antică din lume. Constructorii lui Teotihucan au planificat orașul până la cele mai minimaliste detalii, rezultând o metropolă antică masivă care acoperă 15 kilometri patrati.

Structura întregului oraș a dat impresia că constructorii săi originali, oricine ar fi ei, au planificat orașul într-un mod fără precedent, lucru care a permis construirea unui oraș demn de zei . Dar oricât de impresionant pare orașul la suprafata, este la fel de uimitor si sub pamant. Acolo, se afla piramidele masive care au făcut Teotihuacan celebru la nivel global, existand numeroase cavități, camere și tuneluri care se intind pe cativa kilometri.

Sub fundațiile orașului antic se află un labirint interconectat masiv cu numeroase tuneluri sub piramidele lui Teotihuacan. Cercetătorii au descoperit tuneluri și cavități ascunse care ar fi trebuit să ilustreze lumea raufamata din interiorul lor.

Unele dintre aceste tuneluri au fost descoperite datorită unui studiu de rezistivitate electrică realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie, alături de oamenii de știință de la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM).

Existența unei lumi ascunse, vasta și misterioasa, compusă din peșteri și tuneluri create de om sub Teotihuacan și piramidele sale este un secret nemaipomenit.

Asemenea piramidelor din Giza și lumea lor subterană, tunelurile, cavitățile și camerele de sub Teotihuacan, se spune că leagă cele mai critice secțiuni ale orașului prin rețele subterane. Unul dintre primele cazuri documentate de tuneluri subterane și camere sub Teotihuacan a fost înregistrat de exploratorul și antropologul francez Desiré Charnay .

Charnay a fost unul dintre primii europeni care au pătruns în vastul labirint de tuneluri din vremurile moderne și a descris în detaliu acest lucru.

In cartea sa din 1880 „Les anciennes villes du Nouveau Monde”, cercetătorul francez povestește: „am fost condus condus de un ghid local, în cariere cavernoase ciudate, situate la aproximativ 1,6 kilometri la vest de Piramida din Lunala Teotihuacan. Lumea subterană a Teotihuacanului este una mare. Este atât de mare încât geologii susțin că unele dintre cavitățile care există sub orașul antic ar fi putut proveni cu milioane de ani în urma activității vulcanice intense a zonei, care a creat o rețea naturală de tuburi de lavă.

Constructorii orașelor știau de existența lor și chiar au extins unele dintre cavități, transformându-le în camere mari. Tuneluri mai mici au fost „reconstruite”, iar anticii le-au dezvoltat și au îndepărtat milioane de tone de roci vulcanice care au fost folosite ulterior pentru a construi unele dintre clădirile din Teotihuacan.

Vechiul oraș Teotihuacan a fost construit cu mult înainte ca aztecii să conducă centrul Mexicului. Când aztecii antici au „redescoperit Teotihuacanul, orașul era deja vechi și în ruine, acoperit de vegetație . Asta înseamnă că cu mult înainte de azteci, cultura antică Teotihuacan a excavat milioane de tone de roci vulcanice.

Dezvăluind secretele Teotihuacanului.

În anii 1950-1960, arheologul Rene Millon, împreună cu George L.Cowgill, a cartografiat sistematic orașul Teotihuacán din Valea Mexicului. Millon a speculat că cele mai mari piramide ale Teotihuacanului au fost construite sub rețele masive de camere și cavități subterane, în timpul săpăturilor din apropierea Piramidei Soarelui – cea mai mare piramidă de la Teotihuacan. Millon a descoperit urmele a ceea ce părea a fi o groapă masivă blocată.

Millon a susținut că groapa ducea spre un mormânt de proporții masive. In ciuda descoperirii sale interesante, în 1971, s-a dezvăluit că groapa nu duce la intrarea într-un mormânt masiv, ci într-o vastă rețea veche de tuneluri sub Piramidă.

După un tunel care circula pe sub piramidă aproximativ 100 de metri, chiar în centrul piramidei se aflau o serie de camere antice. Arheologii au descoperit urme fragmente de ceramică, indicatori că tunelurile și camerele ar fi putut fi jefuite în antichitate.

Cu toate acestea, Teotihuacan a avut mai multe de oferit. Poate mai mult decât arheologii credeau posibil.

Săpăturile arheologice din 2006 au dezvăluit un alt secret antic al Teotihuacanului . Un grup de experți a găsit un arbore vertical de aproape 60 de metri situat sub bulevardul morților din Teotihuacan. Săpăturile au dezvăluit o rețea fascinantă de tuneluri și camere. In interior, arheologii au recuperat resturi umane, precum și multe artefacte realizate din obsidian. Scopul exact al tunelurilor și camerelor de sub bulevard continuă să fie necunoscut de experți .

In 2017, folosind imagistica cu rezistivitate electrică, un grup de oameni de știință au cartografiat compoziția camerelor de sub bulevardul morților, dezvăluind cavități subterane mai mari și prezența apelor subterane .

La o adâncime de aproximativ 26 de metri oamenii de știință au descoperit că exista o cavitate masivă de 49 de metri, care ducea spre o altă cameră mai mare, situată sub Piramida Lunii a Teotihuacanului. Cu cât expertii au explorat mai mult cu atat au fost dezvăluite detalii mai fascinante. Deși epoca tunelurilor rămâne o enigmă, experții au descoperit că pereții tunelurilor excavate erau decorate cu pirită. Pulberea de pirită, era un mineral care reflectă lumina și strălucește în întuneric.

Se crede că această rețea complexă de tuneluri subterane ar fi putut servi în timpurile străvechi ca o poartă simbolică care conecta lumea subterană veche cu cerul. Aceste tuneluri au fost închise în jurul anului 300 CE din motive necunoscute.

Descoperiri uluitoare.

în 2003, arheologii care explorează piramida șarpelui cu pene au descoperit un tunel care se întinde pe sute de metri sub structură. Deschiderea a fost descoperită in mod neasteptat de arheologul INAH Sergio Gómez. Descoperirea a fost posibila datorita ploilor torențiale care au străbătut ruinele antice ale „orașului zeilor”. Precipitațiile abundente au scos la iveala în cele din urmă o groapă masivă.

Dar puțin știa Gómez că gaura masivă de lângă piramidă a dus la un secret păstrat mii de ani. Necunoscând unde duce, arheologul s-a aventurat în ​​întuneric . Ceea ce avea sa descopere mai apoi avea sa fie impresionat. Acesta a realizat că stătea în ceea ce părea a fi un tunel masiv, creat de om. Tavanul tunelului era vizibil, iar bolovani masivi au sigilat ambele capete si orice a fost sigilat acum mii de ani, a fost menit să rămână sigilat pentru totdeauna.

Numai acest gând a fost suficient pentru a realiza că secretele din interiorul camerelor sigilate aveau o mare importanță . In 2004, Gómez și alte zeci de arheologi au scanat zona cu radar care pătrunde în sol. Scanarea a dezvăluit un tunel masiv care mergea la sute de metri în centrul Piramidei șarpelui Plumed.

Cu ajutorul vehiculelor controlate de la distanță, a forței de muncă și cu multă răbdare, arheologii au descoperit trei camere care treceau prin părțile sigilate ale tunelurilor. In interior, arheologii au găsit nenumărate artefacte, inclusiv statui de jad sculptate, rămășițele pisicilor, jaguarilor, precum și sferelor, dar, în plus, arheologii au găsit urme de mercur lichid sub piramidă. Aceasta a fost o descoperire uriașă, sugerând posibila existență a camerelor de înmormântare regale.

In interiorul tunelurilor situate sub piramida șarpelui cu pene, arheologii au descoperit și mii de sfere acoperite cu pulbere de pirită . In 2018, săpăturile de sub Piramida Lunii de la Teotihuacan au dezvăluit o altă cameră și tuneluri subterane. Se credea că acestea erau folosite în timpuri străvechi pentru diferite ritualuri profund conectate cu societatea ascunsa din acele vremuri. S-a descoperit că acea camera avea un diametru de 15 metri.

Tunelul duce spre Plaza de la Luna, la 8 metri sub a doua cea mai mare piramidă a Teotihuacanului . Descoperirea din 2018 urmează o serie de descoperiri anterioare, dintre care unele datează din anii 1980, când arheologii Rubén Cabrera și Saburo Sugiyama au recuperat schelete de cranii alungite, precum și statui de obsidian, coliere și complexfigurine antropomorfe sculptate în tuneluri situate sub piramidă.

Chiar dacă nu s-a găsit nicio cameră de înmormântare sub piramidă, arheologii spun că descoperirea în sine întărește ideea că numeroasele tuneluri, camere și cavități au fost folosite în timpuri străvechi în scopuri rituale. Ce secrete va dezvălui Teotihuacan în viitorul apropiat? Nu putem decât să așteptăm să vedem cum experții continuă să exploreze și să excaveze unul dintre cele mai mari și mai populate orașe ale antichității .

Loc de comentat