Potrivit unui studiu surprinzator , praful de casa este plin de microorganisme vii , care sunt determinate in cea mai mare parte de locul in care se afla locuinta si cine locuieste in ea.
In casele unde locuiesc majoritar barbatii spre exemplu, au fost gasite preponderent bacterii asociate cu piele si fecale, in timp ce in casele unde traiesc majoritar femei s-au gasit bacterii vaginale care au ajuns cumva in praf.
Acest studiu publicat in ultimul numar al „Proceedings of the Royal Society B” se considera a fi cel mai intens studiat, cu privire la microorganismele prezente in praful de casa.
Autorul acestui studiu, Noah Fierer , a declarat pentru Discovery ca ” in casele noastre traiesc milioane si milioane de bacterii si fungi ” . Fierer este profesor la Ecologie si Biologie Evolutionara dar si la Institutul de Cercetare in Stiintele Mediului Inconjurator al universitatii din Colorado.
Ce bacterii se ascund in praful de casa
El si colegii sai au folosit metoda secventierii ADN-ului si imagini de inalta rezolutie pentru a analiza monstre din praful de casa de la nu mai putin de 1200 de locuinte de pe teritoriul Statelor Unite. Acestia au folosit voluntari pentru a putea recolta monstrele.
Citeste si: Cum sa scapi de acarieni
Acarienii pot da alergii
Descoperirea acestora consta in faptul ca fungii pe care ii gasim in caminele noastre se regasesc de fapt in exteriorul locuintei in care ne aflam, iar tipul acestora este dat de zona in care locuim. Daca vrem sa schimbam tipul de fungi la care suntem supusi, o varianta poate fi aceea de a ne muta intr-o alta zona, mult mai departe, acolo coexistand alte tipuri de fungi.
Bacteriile pe de alta parte, au fost in mare parte usor prezise doar dupa locuitorii locuintei respective ( oameni , animale si chiar insecte ). Fierer a mai adaugat ” Corpurile noastre sunt clar sursa de provenienta pentru multe dintre bacteriile care ajung in casele noastre” . Cercetatorii sunt de parere ca marimea unui individ si practicile acestuia legate de igiena sunt principalele motive pentru care bacteriile Corynebacterium , Dermabacter ( specii asociate pielii ) si speciile Roseburia ( asociate fecalelor) sunt predominante la barbati .
Speciile Lactobacillus ( bacterii vaginale) descoperite in casele cu ocupanti predominant femei, duc la o protectie sporita in fata astmului sau alergiilor, insa mai multe studii trebuie facute in acest sens dar si pentru a intelege mai bine cum praful de casa influenteaza sanatatea oamenilor. Cainii si pisicile au un impact atat de mare asupra bacteriilor regasite in praful de casa, incat cercetatori au putut prezice cu o acuratete de 92% daca in locuinta se regasesc si animale de companie chiar daca acestea nu erau acolo, doar bazandu-se pe monstrele din praful de casa.
Jonathan Eisen de la Universitatea din California si Departamentul de Educatie Joint Genome Institute s-a ocupat cu studii de diversitate microbiene mai bine de doua decenii. Eisen a remarcat faptul ca rezultatele sunt „cu adevarat inovatoare in mai multe sensuri” si datorita domeniului sau de aplicare dar si a modului in care publicul s-a implicat ( el a fost unul dintre voluntari ) . El a explicat ca o astfel de cercetare este foarte importanta deoarece ar putea servi la monitorizarea mediului inconjurator si schimbarilor produse in acesta dar ar putea servi si ca un „rezervor de gene fata de rezistenta la antibiotice ” .
Referinte : news.discovery.com/ wikipedia