Prazul inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor și fungilor. Laxativ natural, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant

Daca iti place ceapa si usturoiul, inseamna ca ar trebui sa-ti placa si prazul. Face parte din aceeasi familie cu cele doua si are numeroase proprietati terapeutice. Putini stiu ca ajuta la scaderea colesterolului, este calmant, dar si afrodiziac.

Ad

Inhiba dezvoltarea virusurilor, a bacteriilor si a fungilor. Deoarece imbunatateste circulatia sangvina si scade tensiunea arteriala, avand un efect asemanator celui pe care il are aspirina, ajuta la prevenirea formarii de trombi in vene si artere ce pot conduce la un infarct miocardic.

Specialistii botanisti din domeniul cercetărilor biologice au descoperit, in 1989, că numeroase triburi, presupuse mayase, recunosteau mirosul unor soiuri de praz, pe care le distingeau de alte soiuri din genul Allium.

Aceiasi cercetători demonstrează că unele soiuri de praz erau folosite in „magie” pentru vindecarea bolilor infecţioase, a bărbaţilor războinici care sufereau de slăbiciune, dar si pentru frigiditate. În 1997, un antropolog canadian a descoperit in plină junglă amazoniană din Brazilia o intreagă plantaţie de praz. Tribul Ai-Taka-voo, care trăieste la vest de Rio Negro, utiliza „ceapa braziliană” impotriva tuturor blestemelor si maladiilor care decimau comunitatea.

Prazul ascunde mistere… in frunze

Dacă in urmă cu un secol se credea că sănătatea din praz este ascunsă numai in tulpină, recent s-a demonstrat că frunza sa deţine mult mai multe secrete.

Prazul este laxativ, diuretic, calmant, antiseptic, decongestiv, expectorant. Valoare sa medicinala este pusa in evidenta chiar si atunci cand este folosit, pur si simplu, ca aliment. Preparatele medicinale pe baza de praz sunt utile in combaterea afectiunilor respiratorii, pulmonare, cardiace.

Metabolismul proteinelor

Cercetătorii in domeniul medicinii de la Universitatea Klagenfurt (Austria) au constatat că frunza verde de praz are un bogat conţinut in radicali liberi (substanţe chimice foarte reactive), care facilitează absorbţia unor aminoacizi esenţiali din proteinele animale.

Medicii au demonstrat, in urma a 6 ani de studiu, că un consum sporit de frunze verzi de praz, timp de 100 de zile, creste eficacitatea metabolismului proteic hepatic cu 60-70%. Trebuie reamintit că proteienele sunt cele mai importante substanţe din organism.

Dovezi stiinţifice incontestabile ale austriecilor arată că substanţele din frunzele de praz deţin puterea de reechilibrare a majorităţii funcţiilor biologice, in special prin antrenarea producţiei de biocatalizator (enzime si hormoni proteici ca si de celule ale apărării imunitare impotriva bolilor infecţioase). Prin stimularea metabolismului proteic se explică, mai modern, recomandarea prazului in astenii fizice si nervoase, dezechilibrări nervoase, sclerozarea unor ţesuturi (pierderea funcţiei acelui ţesut), cum ar fi, spre exemplu, arteroscleroza sau scleroza in plăci.

sursa: mai multe pe doctorulsanatate.net/alimentatie-dieta/leguma-miraculoasa-care-te-scapa-de-bacterii-si-regleaza-colesterolul/2345/

Loc de comentat