Oxigenul este unul din principalii catalizatori ai energiei biologice din corpul uman. Inspirăm oxigen și expirăm dioxid de carbon.
Oxigenul este un element al energiei intracelulare care este absolut necesar pentru menținerea vieții. El joacă un rol important în sistemul circulator și respirator.
Purifică sângele prin eliminarea deșeurilor toxice în fluxul sanguin.
Pentru a menține plămânii sănătoși și a furniza organismului oxigen suficient necesar pentru a lucra la cotă maximă, trebuie să inpirați profund și să evacuați aerul expirat din plămâni. O inspirație normală umple doar 25% (volum de maree) din capacitatea totală pulmonară. Restul de 75% (volumul residual localizat în a 2/3 inferioară din plămâni) rămâne cu aer vechi. Respirația devine chiar mai puțin profundă atunci când intervine stress-ul.
Hohotele de râs produc expirații mai lungi, astfel plămânii se debarasează de aerul rezidual.
– Oxigenul întârzie îmbătrânirea celulelor umane
– Oxigenul calmează durerile de cap
– Oxigenul înlătură oboseala
– Oxigenul întărește sistemul imunitar
– Oxigenul ajută respirația în cazuri de asm și alergii
– Oxigenul ajută în cazuri de depresie
– Oxigenul îmbunătățește performanța fizică cu până la 25%.
Când respiri superficial:
– inima face un efort suplimentar pentru că cea mai mare parte a schimbului de gaze are loc în partea inferioară a plămânilor și inima trebuie să bată mai mult pentru a realiza același aport de oxigen și a elimina aceeași cantitate de bioxid de carbon.
– nu ajutați mult sistemul limfatic (aceasta este motorul sistemului imunitar și al sănătății), deoarece acest sistem nu are pompă. Pentru ca limfa să circule aveți nevoie fie de exerciții fizice fie de o respirație profundă.
Râsul este cel mai simplu mod de a susține o expirație profundă
Râsul din inimă contribuie la o expirație cu o durată mai lungă, evacuând aerul residual din plămâni, care este apoi înlocuit cu aer proaspăt bogat în oxigen. Secretul unei respirații profunde este să expiri complet.
Râsul îți golește plămânii de mai mult aer și are un efect de curățire. Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care suferă de boli respiratorii, cum ar fi astmul.
Pe măsură ce respirați profund în timpul unui râs copios, saturând plămâni cu sânge oxigenat, ați putea să tușiți, scuipa sau expectora. Acest lucru se datorează relaxării sistemului respirator și curățirii acestuia.
Ce spun experții despre importanța oxigenului
– „Tehnicile de respirație profundă care măresc cantitatea de oxigen celular sunt cei mai importanți factori pentru a trăi o viață fără boli și plină de energie. Rețineți:. când celulele primesc suficient oxigen, cancerul nu are loc” – Dr. Otto Warburg (Președintele Institutului de Fiziologie Celulară, laureat al Premiului Nobel. Dr. Warburg este singura persoană care a câștigat vreodată Premiul Nobel de două ori în medicină și a fost nominalizat pentru un al treilea.)
– „Oxigenul joacă un rol esențial în buna funcționare a sistemului imunitar. Putem considera deficitul de oxigen drept cauza esențială a tuturor bolilor” – Stephen Levine (Antioxidant Adaptation—Its Role in Free Radical Pathology, 1985.)
Sursa: articol relatat de suntsanatos.ro, foto kfetele.ro